Skip to content

2 načina kako možete uz pomoć sunca postati neovisni

Moja financijska neovisnost i sunce??? Pa kakve to veze ima jedno s drugim? Velike, vjerujte. Da bi postali neovisni od bezobrazno skupih prodavača električne energije, iskoristite sunce koje je nepresušni izvor energije. Bilo, i biti će.

2 načina kako možete uz pomoć sunca postati neovisni
Suce je nepresušni izvor energije

Sunčeva energija stoji čovječanstvu besplatno i trajno na raspolaganju. Zašto je onda ne iskoristiti za vlastite potrebe? Imate li vlastitu kuću, iskoristite veliku površinu krova na 2 najbolja moguća načina. Postoji mogućnost ili da sami proizvodite struju i prodajete ju u mrežu, ili da ju samo koristite u svom kućanstvu, za vlastite potrebe. Drugi način je da pomoću kolektora zagrijavate vodu, pa imate toplu vodu za potrošnju i možete ju koristiti za grijanje stambenog prostora.

Struju možete sami proizvoditi ako na krov date postaviti fotonaponske sustave koji služe za izravnu pretvorbu sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Želite li pak zagrijavati vodu, potrebno je postaviti solarne kolektore koji će pomoću sunčeve energije zagrijavati vodu u objektu i činiti potporu grijanju.

Evo jednog jednostavno prikazanog primjera kako izgleda postavljanje solarnih ćelija na krov s ciljem proizvodnje električne energije.

Ako uzmemo u obzir da 1 kWh struje košta 0,29 Cent, uz godišnju potrošnju od oko 5 000 kWh za četveročlanu obitelj,  za struju treba izdvojiti 1 450 € (naknadu za opskrbu nisam uračunala)! I to samo ako budu milosrdni i struja neće poskupjeti više nikada ;) E da, nisam računala da se grijete na struju.

Najveći potrošači struje u prosječnom kućanstvu su sušilica, perilica za rublje i suđe. Kako njih uključiti preko dana kada je sunčevo zračenje najjače i proizvodi se najviše struje, a vi ste na poslu? I tom su problemu doskočili proizvođači. Mnogi moderni aparati imaju mogućnost da ih se programira, pa se mogu upaliti npr. u podne dok vas nema kod kuće, i iskoristiti upravo proizvedenu struju.

U prvom članku o uštedi na računima za struju pisala sam i o tome kako se nadam da će auti na struju u budućnosti biti jeftiniji i dostupni svima. Kod solarnih ćelija je problem da se noću ne proizvodi struja, a želite li pospremiti onu proizvedenu preko dana, potrebna je baterija za to koja je dosta skupa. Idealno bi rješenje za taj problem bilo iskoristiti bateriju auta kao spremnik za nepotrošenu struju.

Isplati li se ulaganje u solarne sisteme?

Investicija koju je potrebno uložiti u ćelije ili kolektore je velika, i potrebno je pričekati par godina da bi se isplatila. No prilikom kalkulacije svakako uzmite u obzir da bi struja, plin i ostali derivati koji se koriste za grijanje u budućnosti mogli biti još skuplji, pa će se time automatski skratiti vrijeme povrata vašega uloga. Kako cijena panela iz godine u godinu pada, sve je kraći rok povratka uloženih sredstava u vlastitu elektranu.

Nije zgorega spomenuti, ako postoji ikakva mogućnost subvencije od strane vašega grada, države, raspitajte se i iskoristite ju.

Pronašla sam konkretan podatak za Njemačku: vlastita solarna elektrana proizvodi struju koja košta 10 do 14 Cent/kWh, što je duplo manje u odnosu na prosječnu cijenu struje koja iznosi oko 26 cent/kWh. Male solarne elektrane velika su ušteda domaćinstvima.

U mojoj blizini niče novo naselje kuća u nizu. Ništa neobično, osim da na zadnjoj deki svake kuće stoje solarne ćelije. Ako ste vlasnik građevinskog poduzeća, ne bi bilo loše raspitati se isplati li se i vama postavljanje ćelija na gradilištu i koliko bi time uštedjeli. Poznavajuć proračunatost Nijemaca, vjerujem da im se taj ulog itekako isplati.

Imate li vlastiti vrt, zašto ne nabaviti lampe na solarnu energiju koje će svijetliti noću sa strujom koju su same proizvele?

Ovaj sistem ima i 2 nedostatka: struja se može proizvoditi samo preko dana. Drugi nedostatak je skupoća solarnih ćelija. No ako se uzme u obzir da kada se jednom postave, traju mnogo godina, i da njihovo uzdržavanje ne košta puno, s vremenom se uloženi novac vrati.

Zaključak

Veseli me ako sam u vama uspjela barem probuditi znatiželju za postavljanjem ćelija na vlastiti krov. Vjerujem da u vašoj blizini ima stručnjaka koji će vam objektivno moći izračunati isplati li vam se investicija. Svakako zatražite njegovo mišljenje.

Ako kažete “da” investiciji, na kraju ćete se sigurno veseliti svakom kW koji ćete proizvesti i potrošiti za vlastite potrebe. Ili, uz to, prodati u mrežu i još i zaraditi. Uzmete li u obzir stalno poskupljenje struje, radost će biti još veća.

Imate li iskustva sa ćelijama? Ili još pokoji savjet ukoliko ste vlasnik jedne ili više njih? Komentirajte na kraju članka i podijelite svoje mišljenje sa nama.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

2 thoughts on “2 načina kako možete uz pomoć sunca postati neovisni”

  1. Ovde u Grckoj mnogi koriste solarne celije. Imamo ih i mi na nasoj zgradi. Iskreno, volela bih da saznam kako sve to funkcionise i koliko se ustedi, jer vidim da ovde nema zgrade bez njih.

    1. Draga Bebina mama, i u Njemačkoj niču cijela polja solarnih čelija, iako sunčanih sati ovdje nema tako puno. Da imamo svoju kuću, svakako bi postavili čelije. Grci su pametni, iskoristili su sunce koje je besplatni izvor i ima ga u izobilju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)