Skip to content

2021. u retrovizoru Lovaša – ciljevi ostvareni?

Na kraju 2021. vrijeme je za još jedan osvrt na ono što su Lovaši naučili i ostvarili u proteklih 365 dana. Možda pronađete inspiraciju i za sebe!

Sretna vam nova 2022. godina!

I ove godine zdravlje je bilo na prvom mjestu

Lova do krova je bio i ostaje blog o financijama, ali zdravlje je ono bez čega ni financije, ni obitelj ni išta drugo neće funkcionirati. Voljela bih s vama podijeliti otkriće koje je uvelike promijenilo zdravlje Lovašu i meni. Ne znam jeste li čuli za povremeni post (engl. Intermittent Fasting ili IMF)? Lovaš i ja ga primjenjujemo već drugu godinu i oboje se osjećamo uistinu puno bolje. Nismo zdravstveni djelatnici, ali možemo iz iskustva potvrditi da se osjećamo puno bolje, a uspinjanje uza stepenice lakše je nego ikad. Imate li problema s kilogramima ili se jednostavno želite osjećati bolje, istražite sami taj oblik posta.

Obitelj i financijsko obrazovanje od malih nogu

Priznajem da prije nisam bila uvjerena u onu da su ,,mala djeca mala briga, a velika djeca velika briga”. Ooo, vjerujte mi na riječ, kako naši tinejdžeri rastu sve sam uvjerenija da je izreka i te kako točna! Dok oni traže sebe i svoj put pod ovim nebom, mama i tata imaju priliku trenirati strpljenje i uživati gledajući ih kako rastu i mijenjaju se. Iako ih financijske teme još uvijek ne zanimaju toliko koliko mamu i tatu, ponos izvire iz očiju kada s vremena na vrijeme bace poglede na vlastite depoe. Sjećate se da smo tatinu banku već dugo zatvorili, ali štedni plan ulaganja u ETF teče i dalje.

Kad su financijsko obrazovanje i djeca u pitanju, nikada nije prerano početi ih upoznavati s time kako da novac zarade, zadrže i nauče kako ga umnožavati. Pravi ste sretnici ako učitelji vaše djece pričaju s njima o tim temama u školi. Koliko je meni iz iskustva poznato, u školi se uči o svemu, samo ne o financijama. Ako niste do sada počeli, možda je baš 2022. godina pravi trenutak da svojoj djeci počnete uvoditi lekcije iz financijskog obrazovanja.

Financije i ulaganje su bili pod kontrolom?

Godina na izmaku bila je uspješna za Lovaše kad je riječ o financijama. Strategiju ulaganja nismo mijenjali. I dalje kupujemo udjele ETF-a i pojedinačne dionice firmi koje isplaćuju dividendu. Za ulaganje u ETF imamo namješten mjesečni štedni plan, a pojedinačne dionice tražimo i kupujemo sami, nekoliko puta mjesečno. Često ste nas pitali preko kojega brokera ulažemo. I dalje koristimo uslugu CapTradera, posrednika Interactive Broker za Njemačku.

Svaki smo mjesec završili unosom podataka u tabelu kućnog budžeta. Iako to radimo već dosta godina, i dalje nas to veseli i nikada ne pada teško. Mjesečna su nam primanja još su uvijek dosta viša od izdataka, a još je važnije da se linija koja prikazuje pasivna primanja sve opasnije približava onoj koja pokazuje mjesečne izdatke.

Ulažući u pojedinačne dionice ostvarili smo dobit od 42%. S obzirom na sve krize u svijetu (globalno-političke, zdravstvene, ekonomske) kojima smo bili okruženi, burze su ipak rasle. Nismo se dali zastrašiti pričama iz medija, sudjelovali smo u uspjehu burze i time smo prezadovoljni. Ukupna dugoročna dobit od ulaganja u p2p kredite bila je i dalje oko 8% godišnje.

Perfomanca našeg portfelja u 2021. u usporedbi s S&P 500 indeksom

Financijska neovisnost

Ako ste čitali naše prijašnje tekstove, znate da smo 2014. krenuli na put da postanemo financijski neovisni. Cilj je da jednoga dana imamo dovoljno pasivnih primanja od kojih bismo mogli plaćati sve naše račune. Do cilja imamo još koju godinu, ali sada smo već mnogo opušteniji nego na početku.

Mijenja li se blog u novoj godini?

Blog Lova do krova zapravo je naš dnevnik u kojemu dokumentiramo naš put prema financijskoj neovisnosti, ali i nada da ćemo potaknuti u nekoga od vas da nam se pridruži. Blog je od prvoga dana nekomercijalan i takav će ostati i u 2022.

3 poruke za vas

  1. jedan od najčitanijih članaka na blogu bio je Porez na kapitalnu dobit u Hrvatskoj, ali smo o toj temi dobivali i naviše pitanja od vas. Često mi se činilo da mnogi čitatelji upravo porez koriste kao izgovor da ne krenu s ulaganjem. Neki se toliko bave proučavanjem što prijaviti, kako, kada, da zaborave uopće početi učiti kako ulagati u dionice da bi imali što prijaviti poreznoj upravi. Zato prvi savjet za sve neodlučne glasi: nemojte bježati od poreza, ali neka vas on ne sprečava da počnete i učiti kako ulagati i da konačno uložite prvi euro.
  2. budite strpljivi i ulažite novac u ono u što se razumijete. Bajke o bogatstvu preko noći ostavite drugima. Stvorite svoj plan ulaganja, ulažite dugoročno i uživajte u putu, a ne u samome cilju. Jer putem skupljate iskustva, padove, putem učite, a plodove svoga truda uživat ćete kada stignete na cilj.
  3. toliko toga možete preuzeti u svoje ruke. Financije, na primjer. Ili potražiti novi posao koji će vam omogućiti da baš u financijskom pogledu budete uspješniji. Sreća se ne događa samo drugima, može se dogoditi i vama ako napravite uvjete za nju i spremni ste prihvatiti je.

I za kraj…

sretna vam 2022. godina! Ispunite je pozitivnim sjećanjima i dobrim djelima, učite, ulažite u sebe! I najvažnije – nemojte dopustiti drugima da se bave vašim financijama!

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)