Skip to content

9 zlatnih, jednostavnih pravila upravljanja novcem

Imati novac, i ne znati kako s njime, jednako je, ako ne i gore od ne imati ga. Sastavila sam zato za vas 9 pravila upravljanja novcem. Ili savjeta – kako od malo stvoriti puno, i još važnije, kako to zadržati.

9 zlatnih jednostavnih pravila upravljanja novcem

Evo kojih je to 9 pravila upravljanja novcem

  1. Platite, ako je moguće, sve u gotovini. Ako zbog posla ne morate, ni ne nabavljajte kreditnu karticu.
  2. Podižite novac jednom tjedno, i ako je moguće uvijek iste iznose.
  3. Ako ste u jednom tjednu potrošili sav podignut novac, pokušajte pričekati do sljedećeg tjedna, i onda kupiti željenu stvar. Možda se do sljedećeg tjedna i predomislite, i zaključite da vam to uopće nije potrebno, i tako opet uštedite novac.
  4. Ako si želite priuštiti nešto skuplje, štedite za to. Tako ćete još više cijeniti ono što kupite i više će vas ispuniti sreća.
  5. Vodite tablicu kućnog budžeta i zapisujte svaku potrošenu svotu. Ako ste potrošili 15, 49 €, onda to tako i upišite. Tako možete uštedjeti nevjerojatne svote, jer imate detaljan pregled nad svojim izdacima.
  6. Planirajte kupovinu unaprijed. Napravite uvijek listu prije odlaska u trgovinu i stavite u košaru samo ono što ste zapisali. Tako ćete izbjeći nepotrebno gomilanje namirnica kod kuće, i na kraju bacanje istih jer im je istekao rok upotrebe. Da bi vam to bilo lakše, planirajte tjedni jelovnik, pa jednom tjedno, u subotu npr., možete obaviti kupovinu i uzeti sve što vam treba za cijeli tjedan.
  7. Stavite svaki mjesec jedan dio novca na stranu. Isto tako, od svake božićnice, jednokratne novčane nagrade ili nekog drugog oblika dodatne zarade stavite barem pola na stranu, jer od novca na koji nismo svakodnevno navikli se može najviše i najlakše uštedjeti.
  8. Ne posuđujte novac od drugih. Bilo od banke, bilo od poznanika. Ako si nešto želite, trudite se štedjeti, i to kroz duže razdoblje.
  9. Budite oni koji posuđuju ili ulažu novac. Ali ne prijateljima ili poznanicima, nego na burzu. Tako ćete iz uloženog novca dobiti još više.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)