Skip to content

Carsharing book-n-drive – testirali smo za vas

Nekada davno je imati vlastiti automobil bilo pitanje prestiža. Danas su, barem u Njemačkoj, automobil zamijenili neki drugi statusni simboli poput mobitela. Automobil je postao ono čemu prvobitno i služi, prijevozno sredstvo koje nam pomaže da stignemo od točke a do točke b. Mladi ljudi sve češće dokazuju da se i bez vlastitog auta može živjeti. I ne, ne mislim pri tom da se više uopće ne voze u autu. Oni su uvidjeli da im se nude i druge mogućnosti, koje su za njih mnogo povoljnije. Ako živite u nekom njemačkom gradu, onda se ta mogućnost sigurno nudi i vama.

book-n-drive-testirali-smo-za-vas_1

No najprije da vas pitam, znate li koliko godišnje košta vlastiti automobil?

Izdaci za vlastiti automobil

Ovisno o željama i vlastitim potrebama, potrebno je izdvojiti popriličnu svotu novca da bi auto kupili. No ono što nakon toga slijedi, morate plaćati bez obzira vozili ga ili on stajao u garaži. Svake godine trebate platiti osiguranje za njega (visina osiguranja ovisi o tome koliko već godina vozite i jeste li skrivili vlastitom krivicom prometne nesreće) i porez.

Nakon toga, ovisno o prijeđenim kilometrima, očekuju vas izdaci za gorivo i održavanje automobila (servis i popravci), te dodatna osiguranja koja možete, a i ne morate sklopiti (protiv krađe, djelomično ili potpuno kasko osiguranje, pomoć na cesti, osiguranje od naleta na životinje, i, i, i…). U ovom tekstu možete pročitati koliki su izdaci za posjedovanje automobila u Hrvatskoj.

Ako nemate druge mogućnosti i morate svakodnevno autom putovati na posao, onda je kupovina istoga i te kako potrebna. Treba li vam auto jednom mjesečno ili samo nekoliko puta godišnje na dva, tri sata, onda je bolje rješenje raspitati se postoji li mogućnost da negdje u gradu unajmite jedan.

Razlika između carsharing i rent-a-car

U oba slučaja se radi o unajmljivanju vozila, s razlikom da kod rent-a-car nije moguće najmiti auto na sat ili dva, nego najmanje na jedan dan ili duže. Kod carsharing se auto iznajmljuje na najmanje jedan sat, ili više, po potrebi. Osim toga, prilikom svakog unajmljivanja preko rent-a-car potrebno je napraviti novi ugovor.

Odlučite li se za korištenje carsharinga, dovoljno je jednom se registrirati i možete unajmiti auto kad vam zatreba, bez sklapanja novih ugovora.

Prijava kod book-n-drive

Naš Xsara Picasso nas i nakon 11 godina još uvijek besprijekorno služi, no njime se g. Lovaš ujutro odveze na posao, i predvečer vrati. Za to vrijeme sam ja bez auta. Zapravo mi i ne treba jer puno toga obavljam pješke ili biciklom. No dogodilo se zadnjih godina nekoliko situacija u kojima bi mi drugi auto i te kako dobro došao. Kupovina još jednog auta koji bi koristila par puta godišnje nije bilo najpovoljnije rješenje.

Zato smo odlučili da se prijavim kod carsharing ponuđača. U Rhein-Main regiji je najveći ponuđač ove usluge book-n-drive (u prijevodu, rezerviraj i vozi).

book-n-drive-testirali-smo-za-vas_2

Prijava je bila besplatna i potpuno jednostavna (napravili smo ju preko interneta). Da bi mogla otključati auto, potrebna je osobna kartica (MobilitätsPass) koju sam podigla na šalteru jednoga od partnera ponuđača, uz predočenje osobne iskaznice, vozačke dozvole i potpisanog ugovora.

Nakon što sam aktivirala karticu, preko interneta sam rezervirala najbliži mi auto i koristila uslugu po prvi puta. Od tada je prošlo već poprilično vremena, i dosadašnje iskustvo koje sam napravila se pokazalo kao jako dobro.

Usporedba troškova za vlastiti i iznajmljeni automobil

Oko 300€ izdvajamo svaki mjesec za našu Xsaru (smanjenje vrijednosti, osiguranje, porez, gorivo i popravci). Za iznajmljivanje kod book-n-drive plaćamo 2€ osnovnu cijenu, te 4€ po satu i 0,27ct po prijeđenom km. U osnovnoj tarifi koju smo mi odabrali nema mjesečne naknade.

Za sve one koji bi mjesečno češće unajmljivali automobil isplati se uzeti abo tarifu.

Ona uključuje mjesečnu naknadu od 14,90€, ali je sat vožnje jeftiniji nego u osnovnoj tarifi (iznosi 1,90€ po satu). Niža je i cijena koja se plaća po prijeđenom kilometru, u ovoj tarifi ona iznosi 0,17ct. Drugim riječima, za 300€ možete mjesečno iznajmiti vozilo na otprilike 80 sati (ako vozite na kraće relacije).

I book-n-drive nudi mogućnost unajmljivanja auta po danu, no često su cijene onda veće nego da se koristi rent-a-car. Još je nešto vrijedno spomenuti.

Ako ste ikada prijavljivali automobil na svoje ime, znate da kao početnik plaćate puno veće osiguranje.

book-n-drive-testirali-smo-za-vas_3

No sve i da iza sebe imate mnogo godina vozačkoga staža i plaćate nižu policu osiguranja, u slučaju da svojom krivicom izazovete nesreću, postotak osiguranja vrtoglavo poraste, i opet će trebati proći dosta godina da bi vam smanjili svotu.

Kod book-n-drive u slučaju nesreće platim svoj udio (u mom slučaju bi to bilo 1 500€) i nema dodatnih plaćanja sljedećih godina. Uz dodatnih 39 € godišnje mogla bi smanjiti svoj udio na 300€.

Zaključak

Kupovina automobila velika je stavka u gotovo svačijem budžetu. Statistike pokazuju da je upravo automobil, odmah iza nekretnine, najveći izdatak kućanstva. Dobro bi bilo zato prije nego krenemo u traženje izračunati koliko nam je on uistinu potreban i isplati li se izdatak.

Raspitajte se unaprijed nude li se negdje u vašoj blizini slične usluge carsharinga i usporedite cijene sa onima koje vas očekuju kupite li vlastiti auto.

Imate li sličnih iskustava koje bi htjeli podijeliti sa nama? Napišite u komentarima, biti će sigurno mnogima od velike koristi.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

4 thoughts on “Carsharing book-n-drive – testirali smo za vas”

  1. Simpatično, nikad nisam čula za ovo. Verovatno i nema kod nas. Znam za onaj deljeni prevoz (Bla bla car??? ako se ne varam.) Tipa idem u Ljubljanu i potražim na sajtu ide li još neko ko nudi prevoz u svojim kolima i ja se uštekam za vožnju a podelimo trošak. Nisam probala.
    Ja imam srećom opciju nečega što se zove “linijski taksi” pa se vozim po ceni autobuske karte (uglavnom i u pravcu u kom ide autobus, ali to je stvar dogovora sa vozačem i ostalim putnicima) Sat vremena parkinga u g radu košta koliko karta u jednom pravcu, pri tom ne održavam ništa i meni super. Inače, kod nas u Srbiji još ubek možeš kupiti “Yugo” ili “Zastavu 101 ” . Za 250 evra može biti i registraovana i sa atestiranim plinom, a delove možeš naći kod prvog komšije za džabe ili po smešno maloj ceni, posebno onda kada živiš u gradu u kojem se isti automobili i prave (kao što ja živim u Kragujevcu).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)