Skip to content

Burza za početnike (2.dio) – broker, indeks, fondovi

U prvom dijelu serije članaka o ulaganju naučili ste što je burza, što su vrijednosni papiri te osnovno o odnosu ponude i potražnje. U tekst Burza za početnike 2 ću vam objasniti koja je uloga brokera, što su indeks i investicijski fondovi, te vas uvjeriti da postoje i te kako dobri razlozi da počnete ulagati na burzu.

Burza za početnike 2 1

O promjenjivosti vrijednosti dionica na burzi spominjala sam također u prvom dijelu. Njihova vrijednost može naglo porasti, stagnirati, naglo pasti, opet naglo porasti… kao na toboganu smrti.

O čemu to ovisi? Često i o tome da različiti ljudi različito procjenjuju vrijednost firme, imaju različita nadanja vezana uz njenu budućnost. Dok jedni žele kupiti dionice firme jer predviđaju senzacionalni porast sljedećih mjeseci/godine, drugi se panično boje da bi vrijednost dionica mogla pasti (zbog lošeg poslovanja menadžmenta npr.) i žele dionice koje već imaju, prodati. Često već sama očekivanja (bez da se išta konkretno i dogodi) mogu utjecati na promjene na burzi. Tu na scenu stupa broker koji pokušava pronaći ravnotežu između ponude i potražnje i odrediti najoptimalniju cijenu dionice.

Evo kako bi broker mogao postaviti cijenu dionice:

a) prenisko, pa bi bilo jako puno kupaca, i malo prodavača (logično, jer svi žele jeftino kupiti, ali ne i jeftino prodati)

b) previsoko, što bi moglo uzrokovati da bude premalo kupaca, jako puno prodavača (previsoka cijena odbija kupce), i

c) optimalno, znači da broj potencijalnih kupaca i prodavača iste dionice bude podjednak.

Burza za početnike 2

Taj optimalni odnos ponude i potražnje oblikuje tečaj na burzi (on pokazuje trenutnu vrijednost jedne dionice na burzi). Upravo zbog stalne promjene ponude i potražnje događa se nestalan, promjenjiv tečaj na burzi.

Svaka od mnogobrojnih firmi koje su na burzi ima svoj tečaj dionica. Kad se tečajevi određenih firmi skupa izračunaju, dobije se tzv. indeks. U Njemačkoj je najvažniji indeks DAX (Deutscher Aktien Index), u USA je to Dow Jones Index. DAX je index u kojem se nalazi (po tržišnoj vrijednosti gledano) 30 najvrijednijih njemačkih firmi, u Dow Jones se nalazi 30 firmi koje imaju najveću tržišnu vrijednost u Americi.

Što je investicijski fond?

Jedan fond nastaje povezivanjem dionica različitih firmi u jedan paket. Jako je riskantno sav novac uložiti u samo 1 dionicu. Da bi se rizik raspodijelio i time ujedno i umanjio, treba novac ulagati u puno dionica (ili ne stavljati sva jaja u jednu košaru, jer ako se košara razbije, odoše sva jaja). Ako jaja raspodijelite u puno košara, gotovo je nikakva vjerojatnost da će se baš sve košare razbiti. Isto je i sa firmama i dionicama.

No, kako naći puno dobrih, isplativih dionica? Iskreno, jako teško. Tako lako ih neće pronaći ni W. Buffett (koji svakodnevno čita satima i proučava izvješća raznih poduzeća, uspoređuje kako poduzeće posluje zadnjih par desetljeća i u obzir uzima još jako puno raznih faktora…), a ne netko tko svaki dan bude na poslu od 9-5, ima obitelj i puno drugih obaveza.

Uz to bi bilo i jako skupo kupovati sve dionice npr. prehrambene industrije. No i obiteljski čovjek, koji radi od 9-5, ima pravo ulagati na burzu. Da bi mu bilo lakše, on može uložiti svoj novac u investicijske fondove. Investicijski fond je financijska organizacija koja prikuplja novac od svojih ulagača i ulaže ga, kratkoročno i dugoročno, u različite investicije.

Wikipedia kaže koja je svrha fondova:

Investicijski fondovi su prvenstveno namijenjeni ljudima koji žele štedjeti novac, ali ih zanimaju veći prinosi nego kod oročene štednje u bankama (4-7% godišnje), te koji nemaju vremena, kapitala i znanja za npr. samostalno kupovanje dionica. Takve osobe mogu svoj novac povjeriti stručnjacima (fond menadžerima) koji zatim njihov novac i novac ostalih investitora ulažu u razne vrijednosne papire koji su vjerojatno nedostupni malom investitoru.

Dobit koju fond zaradi dijeli se ulagačima ovisno o udjelu koji su uložili.

5 razloga zašto bi trebali ulagati u dionice

Dugotrajno ulaganje i ulaganje sa strategijom (planom) ipak je najbolji i najučinkovitiji oblik povećanja kapitala. Ne zaboravite da ulaganjem na burzu:

  1. postajete vlasnik jednoga dijela firme- ako nemate sami ideju za otvaranjem svog poduzeća, ovo je idealan način da ipak posjedujete jedan dio u nečijoj firmi. Ako firma dobro posluje i ako se za to odluči, podijelit će s vama i jedan dio svoje dobiti (dividendu)
  2. odaberete li dobru strategiju, imate dobre šanse za postizanje visoke dobiti
  3. ulažete u reprodukcijsku vrijednost- firma stvara nove proizvode, novu dobit, reproducira nešto novo
  4. možete raspodijeliti ulog i tako smanjiti rizik (diverzifikacija)
  5. dionica ima stvarnu vrijednost, i njenim posjedovanjem najbolje se štitite od inflacije

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

1 thought on “Burza za početnike (2.dio) – broker, indeks, fondovi”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)