Skip to content

Godišnji je opet bio prekratak!

Predivna tri tjedna godišnjega su iza mene. Toliko smo ga dugo iščekivali, a kraj mu je došao, čini mi se, brzinom munje. Od ponedjeljka opet sve po starom, rano buđenje, jutarnja strka po stanu, živcira sve što krene van plana, posao od – do, manjak vremena za sve… i svaki se ponedjeljak s velikim nestrpljenjem iščekuje petak. Da ne ispadnem veliko gunđalo, gledano s vedre strane, na godišnjem je bilo mirno svako jutro, bez napetosti, žurbe, puno vremena za obitelj, čitanje, izlete, opušteno kako god pogledam. Ja želim imati godišnji 365 dana u godini! Nikad sigurnija nisam bila. I ne, nije nemoguće! Samo je potrebno posložiti još malo kockice. Evo i kako!

Godišnji je opet bio prekratak
Moja omiljena sofa i 5 minuta mira

Ovo što si ja želim, želi si i velika većina svijeta. Mislite svi? Na sreću, ne, zato jer su neki to u ovom trenutku već i postigli. Oni su postigli cilj koji i ja želim ostvariti – postali su financijski neovisni.

Ako je za nekoga godišnji samo izležavanje, i kretanje od kauča do kuhinje, onda bolje da odmah napomenem da si ja takav godišnji ne zamišljam 365 dana u godini. Moj nemirni duh bi samo sila mogla svezati za kauč, dobrovoljno bi tako mogla provesti 2 dana uvrh glave.

Godišnji je opet bio prekratak 2

Ali da ustanem kad se naspavam, a ne kad me sat probudi, da počnem raditi kada ja to poželim, a ne drugi, da mogu raditi i od kuće, i sa prelijepe plaže, e to je ono što si želim.

Kako ostvariti zamišljeno?

Zamislite da se vaš cilj nalazi iza zlatnih vrata do kojega vode tri puta koja se neprestano isprepliću. Jedan put neka se zove štednja, drugi investiranje, a treći zarada.

Put 1štednja je ona svota novca koju možemo mjesečno staviti na stranu nakon što podmirimo sve izdatke, ili, jednostavnije, razlika između prihoda i rashoda. Štedjeti samo da bi se štedjelo, po meni i nije neka svrha. Štedjeti da bi ostvarili cilj je ono što će vas poticati uvijek na vašem putu, i što će vas usrećiti kada dobijete/kupite ono za što ste štedjeli.

Naša mjesečna kvota štednje trenutno je oko 50 %. Prema tabeli mrmoneymustache, trebat će nam 17 godina da bi postali financijski neovisni sa ovom uštedom. Ako bi uspjeli štedjeti 10 % više, cilj bi ostvarili za 12,5 godina. 4,5 godine ranije za samo 10 % više. Vrijedi pokušati!

Put 2 – investiranje. Samo štedjeti, donosi puno, ali i traje dugo, pogotovo u današnje vrijeme kada su kamate na štednju niske. Drugi put kojim možete krenuti da bi postigli financijsku neovisnost, je da pametno ulažete svoj novac i na taj način dobivate još više natrag. Kroz koji tjedan ću pokrenuti novu seriju članaka u kojoj ću se detaljnije pozabaviti ulaganjem.

Put 3 – zarada. Mjesečnu kvotu štednje možemo povećavati do određene granice. Ali jednom ćemo osjetiti da dalje ne ide. No ono što svakako možemo povećavati bez granice je prihod, zarada. Uz glavni posao to može biti pisanje knjige, vođenje bloga, prodavanje vlastitih produkata, neki dodatni posao nakon posla.

Kao i sa svime u životu, na sva tri puta ćete puta sigurno naići na uzbrdice, zavoje, pokoji trnoviti dio. No ako pred očima uvijek imate cilj koji želite ostvariti, onda ćete i svaku prepreku uspješno prebroditi.

Samo jedan cilj!

Upravo su me zadnja tri tjedna uvjerila da jedno jako želim – biti neovisna od mjesta i vremena! Kao što je mrmoneymustache rekao, tko uspije 100% štedjeti mjesečno, već je danas financijski neovisan.

Ja to sve i da hoću, ne mogu, jer nas četvero moramo i jesti i imati krov nad glavom. Ali zato možemo planirati kupovinu i štedjeti na nepotrebnim izdacima. I znam da možemo za još malo povećati našu kvotu štednje. No ako ste taman završili školu, počeli raditi, živite još kod roditelja i imate sreću da ne trebate plaćati stan i hranu, idealno je vrijeme i prilika da što više novca stavite na stranu. Štedjeti s jedne, i ulagati s druge strane. I uz to ostvariti što više pasivnih prihoda.

Sve samo s jednim ciljem – da što prije budemo financijski neovisni!

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

2 thoughts on “Godišnji je opet bio prekratak!”

  1. Draga Lova do krova,

    članak je kao pisan za mene. I sama imam nemiran duh, a sposobnosti štednje su mi na nuli. Krenem(o) štedjeti za ljetovanje i na kraju opet sve ide s računa od prethodne plaće, jer nismo ništa uštedjeli. :)

    Tako da puno hvala što pišete upravo o tome! :)

  2. Cilj našega bloga upravo je to, da pokažemo i dokažemo drugima da je sve u životu moguće, pa tako i početi štedjeti i sa malim primanjima i malim iznosima. S vremenom kvote rastu bez nekog posebnog odricanja ili muke. Najteže je započeti.

    Ako samo 1% čitatelja bude počeo slijediti naše ideje, mi ćemo biti jako zadovoljni :)

    LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)