Skip to content

Kako smanjiti troškove za telefon?

Priznajte, koliko ste se puta do sada ljutili zbog previsokog računa za telefon?  A niste jedini. Pokazat ću vam danas nekoliko načina kako smanjiti troškove za telefon i na što posebno morate obratiti pažnju. Bez brige, jedan od načina nije da otkažete fiksnu liniju i prodate mobitel, telefoniranje je i dalje dozvoljeno!

kako smanjiti troškove za telefon
Uložite malo truda i vremena i smanjite svoje mjesečne troškove za telefon i internet

Sve je nepregledniji broj tarifa za telefoniranje koje nam nude razni operateri. Naravno, sve sa ciljem da računi budu što manji. No i unatoč tome, ako zbrojite koliko ukupno godišnje novca izdate, zaključiti ćete da telefon i internet zauzimaju veliku stavku u vašem kućnom budžetu. Za vas to znači samo jedno: provjeriti još jednom kakve su vaše potrebe i navike telefoniranja i usporediti koja vam ponuda najviše odgovara. Sve sa jednim ciljem – da ukupni račun za telefon bude što manji.

Napominjem da tekst nije sponzorski.

Isplati li se prekidati stari ugovor za telefon?

Ne da se isplati, nego ćete biti često i “kažnjeni” ostanete li dugo godina vjerni starom operateru. Namjerno kažem “kažnjeni” jer kako drugačije nazvati to da kao stara mušterija plaćate više i imate za vas nepovoljnije ugovore od novih mušterija?! No najavite li prekid staroga ugovora, velika je vjerojatnost da će vas operater nazvati i ponuditi vam bolje uvjete ako ostanete kod njega. Provjerite zato kada vam ističe stari ugovor, pregledajte račune i stavite na papir koliko uistinu mjesečno zovete na fiksne i mobilne telefone, koliko vam interneta treba i koliko minuta telefonirate u inozemstvo. Na osnovi toga potražite (najbolje sami, preko interneta) povoljniju tarifu.

Pročitajte detaljno ugovor

Prije nego se odlučite potpisati novi ugovor, pročitajte dobro sve što u njemu piše, pogotovo odjeljke koji su napisani jako sitnim slovima. Tu se često kriju zamke koje za vas znače da ugovor nije baš tako povoljan kako se na prvo čitanje čini. Kada jednom stavite svoj potpis, nema povratka i reklamacija.

Telefonirate često u inozemstvo?

Što poslovno, što privatno, sve više ljudi vodi telefonske razgovore sa nekim u inozemstvu. I sami to činimo. Do prije dvije godine plaćali smo svaki mjesec 15€ da bi mogli telefonirati sa familijom u Hrvatskoj koliko želimo. I došli do zaključka da tih 180€ godišnje poklonimo našem operateru, a uopće nije bilo potrebno. Pronašli smo bolje rješenje, i od tada redovno telefoniramo preko interneta.

Što znači telefoniranje preko interneta (VoIP)?

VoIP je skraćenica za Voice over Internet Protocol, ili jednostavnije, telefoniranje preko interneta. Na ovoj stranici možete pronaći različite davatelje usluge telefoniranja. Izaberite državu iz koje zovete, kliknite na ok i izlistat će se popis davatelja usluge (provider) i cijene poziva u vašu državu. Ako kliknete na “show vats” pojavit će se dodatni stupci sa cijenama u koje je uračunat porez. Cijene su izražene u EURO Cent.

Klikom na određenog davatelja usluge pojavit će se lista sa preko 250 država u svijetu. Pronađite državu u koju želite telefonirati i pogledajte koliko bi vas koštala minuta telefoniranja. Neki operateri čak nude besplatno telefoniranje u određene države.

Važno! Cijene poziva se mijenjaju. Kontrolirajte zato redovno je li još uvijek najpovoljnija tarifa koju ste zadnji puta odabrali.

Postupak je jednostavan: instalirajte aplikaciju na mobitel, prijavite se i uplatite novac koji ćete imati na raspolaganju za telefoniranje.

Pokazat ću vam na našem primjeru zašto smo kod tadašnjeg operatera zatražili prekid opcije neograničenog telefoniranja. Flat (15€) smo plaćali i za vrijeme godišnjega kada nismo bili kod kuće, kao i onih mjeseci kada nismo puno telefonirali. Za 15€ preko interneta mogu sa nekim u Hrvatskoj telefonirati 83 sata mjesečno (o,3 Cent po minuti). To znači preko 2,5 sata dnevno! Provodite li više od 80 sati mjesečno telefonirajući (10 % svog dragocjenog vremena svaki dan), onda se za vas svakako isplati tarifa neograničenog telefoniranja. No možda je baš sada vrijeme da se još jednom preispitate i razmislite koliko je važnih informacija sadržano u ta 2,5 sata, a koliko ih možete svrstati u bespotrebno gubljenje vremena.

Besplatno telefoniranje

Jedan od najpovoljnijih načina telefoniranja svakako je onaj besplatni način. Vjerujem da su vam dobro poznate opcije besplatnog telefoniranja sa mobitela na mobitel. Dovoljno je da oba sudionika razgovora imaju instalirane aplikacije poput WhatsApp, Skype, Hangouts, Viber. Jedini je uvjet da oba mobitela imaju internet u vrijeme telefoniranja. Poželjno je i da je veza dovoljno brza, jer će u protivnom telefoniranje biti otežano.

Odakle onda krenuti? Za početak…

1. prekontrolirajte račune za telefon

Prvi korak koji ćete morati napraviti je da pregledate račune za fiksni i mobilni telefon i pribilježite si koliko minuta u prosjeku mjesečno telefonirate u zemlju i inozemstvo, te koliko tekstualnih poruka šaljete (SMS). Pitanje na koje si morate sami odgovoriti: telefonirate li toliko puno da vam trebaju besplatne minute i potrošite li uistinu toliko interneta? Usporedite nakon toga koliko bi mjesečno morali izdvojiti novca da za iste minute i pozive koristite uslugu VoIP-a.

2. usporedite uvjete iz postojećeg ugovora za telefon

Sjetite se, za odanost operateru nećete biti nagrađeni, nego naprotiv, plaćati ćete više nego nove mušterije. Pregledajte zato još jednom što sve po ugovoru plaćate, koliko od toga i iskoristite. Ako vidite da postoje povoljnije tarife, pošaljite operateru raskid ugovora sa prvim mogućim rokom.

3. promijenite navike telefoniranja

Obećala sam u uvodu da vam neću savjetovati da otkazujete fiksnu i mobilnu liniju. I držat ću se toga. No ipak vam savjetujem da telefonirate kratko i da telefon bude sredstvo kojim ćete prenijeti važne informacije, a dugosatne rasprave ostavite za susrete uživo.

Ako imate još korisnih savjeta, podijelite ih u komentaru sa nama!

 

 

 

 

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

4 thoughts on “Kako smanjiti troškove za telefon?”

  1. Nemam bolje savete, hvala ti na ovima, ali ne isključuj ni otkazivanje fiksne telefonije. Mi smo imali dva broja u kući i jedan u vikendici. E, taj jedan u kući smo otkazali, sasvim je suvišan, a i onaj u vikendici – broj sam renela u beogradski stan i time uštedela jedno 40 e na ime plaćanja novog broja, tako da, sve u svemu, mesečno štedimo 2 puta po jedno 600 din, koliko je kod nas mesečna obaveza. Dakle, jedno 10 e mesečno, odnosno 120 godišnje… odnosno, ukupno jedno 400 e od kada smo se odlučili za ovakav potez.

    1. To je ono što pokušavam pokazati, ako i mjesečni iznosi nisu tako veliki, godišnje se sakupi poprilična svota koja se može uštedjeti. Hvala ti na čitanju i komentaru :)

  2. Baš tako.Skoro sam negde razmišljala kako mi dođe da potpuno budem bez mobilnog telefona.Baš je stavka godišnje.Drugo ,tek sam skoro čula da i kod operatera možeš da se cenkaš za usluge.Mislim da nas iskorišćavaju time što dobijamo tel.na korišćenje.Meni kad pogledam telefon služi kao tablet za čitanje i kao foto aparat a najmanje za telefoniranje.Moraću dobro da razmislim.Jedni što je VIBER nešto što koristim jer mi je sin u inostranstvu,a za to je ipak potreban smart telefon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)