Skip to content

Knjiga o novcu “Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu”

Nedavno sam pročitala jednu od rijetkih knjiga o novcu za djecu koja će i nasmijati, i ohrabriti, a ponajprije naučiti i djecu i odrasle svemu što se tiče novca. Njen autor, Bodo Schäfer, je još davnih godina ostvario san i postao financijski neovisan. Od tada svoje znanje nesebično širi dalje. U knjizi “Ein Hund namens Money oder Das 1×1 des Geldes” (Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu) na jednostavan i zaigran način uči nas:

 • kako ostvariti pozitivan odnos prema novcu,
 • gdje i od koga učiti zakone o novcu
 • kako štedjeti i umnožiti novac
 • kako se najbrže i najbezbolnije riješiti dugova

knjiga o novcu
Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu

Lekcije koje ćete naučiti možete početi primjenjivati već danas. Jeste li čuli za izreku:

djelujmo umjesto da samo pričamo?

Sada je vrijeme da krenete u ostvarivanje!

Glavni akteri priče su pas Money koji može pričati, i jedanaestogodišnja djevojčica Kira koja je od roditelja (prezaduženih kreditom za kuću) naučila da je novac samo izvor problema i da oni kao srednja klasa nikada neće biti bogati. Money u njihovu obitelj ulazi slučajno i kao što mu ime kaže, zna više i bolje o novcu od njih.

5 jednostavnih lekcija koje nas uči knjiga “Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu”

Vjeruje se često da je novac izvor mnogih problema.  Kod Kire i njene obitelji to je uvjerenje i te kako bilo točno. Živjeli su u vječitom strahu hoće li sljedeći mjesec moći otplatiti dugove ili će izgubiti kuću na prisilnoj dražbi. Sve su rjeđi bili dani bez svađe i problema, a sve češća popodneva gdje se opet i opet iznova raspravljalo tko je kriv za tako tešku financijsku situaciju.

Lekcija br. 1: počni pozitivno razmišljati o novcu

Money će uvjeriti Kiru da se o novcu može pozitivno razmišljati i kada ga se ne posjeduje puno. Zapravo čak i kada ima ušteđeno tek par €, a sanja o godišnjem u Americi i vlastitom laptopu.

Postavio joj je za početak nekoliko pitanja (koja i ja postavljam vama). Uzmite papir i zapišite na njega 10 razloga zašto bi željeli imati više novca? Što si to lijepo želite, a ostvarivo je novcem? Kada ste zapisali 10 razloga ili želja, izaberite onda tri najvažnije, najveće i zapišite ih na papirić koji ćete uvijek imati pored sebe.

Kirine želje su bile: godišnji u Americi, vlastiti laptop i pomoć roditeljima u otplati kredita. A vaše?

Važno: svakodnevno pročitajte svoje tri želje koje ste zapisali!

Još jedan način kako ćete si pomoći da što pozitivnije počnete razmišljati o novcu je i izrada vlastitog albuma želja.

Napravite svoj album želja

Na početku godine pisala sam o albumu želja ili vision board. Napravite svoj album tako što ćete na prazan papir zalijepiti sličice koje će opisati vaše želje. Pitate se, zašto jednostavno ne napisati želju, nego  moram lijepiti slike? Zato jer je naš mozak isprogramiran tako da razmišlja u slikama, a ne riječima. Jedan primjer za to: kada pomislimo na more, ne predočimo si slovima riječ MORE, nego zamislimo sliku mora, plaže.

Važno: imajte album svakodnevno u vidokrugu i zamislite se aktivno u slikama!

Vodite dnevnik uspjeha

Uz album želja, korisna je i navika vođenja dnevnika uspjeha.

Počnite u dnevnik svakodnevno zapisivati sve financijske uspjehe. Vođenje tabele kućnog budžeta, povećanje stope štednje, svaki € koji ste stavili na stranu, odluka da počnete sa šoping dijetom samo su neki od primjera uspjeha. Zašto je korisno zapisivati velike i male uspjehe? Iz iskustva vam kažem, kada će vam u životu ići dobro, neće biti potrebno da prelistate vaš dnevnik i prisjetite se svih pozitivnih stvari. Ali u vremenima kada “upadnete” u krizu, itekako će biti od pomoći da uzmete dnevnik u ruke i podsjetite se koliko ste zapravo do sada uspjeha postigli. Tako ćete na najbolji način sami sebi pomoći da se što prije izvučete iz kruga loših misli i negativnih osjećaja.

Novac kvari karakter?

Još jedno negativno stajalište koje ćete toliko često čuti. A potpuno je  pogrešno. Novac će dobar karakter još samo poboljšati, a onaj loš učiniti još lošijim. Zato, ako sutra vaš susjed dobije šesticu na lotu i postane jako zloban, ne vjerujte da je novac tomu kriv. Bio je on zloban i prije, a silni milijuni koje je preko noći primio samo su doprinijeli da je zloba brže i lakše isplivala na površinu.

Još malo o pozitivnom razmišljanju

Još je nešto Money želio naučiti Kiru, a i samoj mi je i te kako pomoglo. Čim bi joj on zadao neki zadatak, ona bi počela tražiti razloge zašto TO ne može učiniti, na koje će prepreke naići, tko će ju omesti. Radite li i vi tako? Umjesto “ja to mogu” kažete “nisam siguran/na mogu li ja to” ili “od sutra krećem na šoping dijetu” kažete “ne znam hoću li ja to uspjeti”. Već si u startu svojim negativnim stavovima umanjimo mogućnost za uspjehom.

Trudite se što više koristiti pozitivne riječi i misli. Ispočetka će biti naporno, no vjerujte mi, pozitivni rezultat ćete primijetiti jako brzo.

Lekcija br. 2: počni rano štedjeti

Money nam govori i o tome koliko je dobro i važno štedjeti. Sjetite se, zapisali ste svoje najvažnije i najveće želje i ciljeve, ali da bi ih mogli i ostvariti, nije dovoljno samo svakodnevno ih pročitati, nego i početi djelovati. Što prije počnete štedjeti, to će prije želje biti ostvarive.

Napravili ste i svoj album želja, nabavite sada za svaku želju po jednu kasicu prasicu (može biti i najobičnija staklenka). U njih redovno ubacujte novac koji vam ostane i sa svakim novčićem kojega ubacite biti ćete bliže ostvarenju svojih želja.

Tip za kasicu prasicu: odredite jednu novčanicu koju nikada više nećete potrošiti, nego ćete ju ubaciti u limenku. To može biti kovanica od 1 ili 2 € npr. Znači, svaki puta kada u trgovini primite kovanicu od 1 ili 2 €, ostavite ju u novčaniku i kada dođete kući ubacite u kasicu prasicu. S vremenom će vam postati zanimljiva ta akcija i štednja će postati igra.

Kako da naučimo djecu štednji?

Spominjala sam u jednom od ranijih tekstova kako smo mi počeli uvodite teme o novcu u obrazovanje naših malenih Lovaša. Financijskom opismenjivanju trenutno nema mjesta u nastavnom planu i programu. Zato je jako važno da roditelji budu ti koji će djeci prenijeti pozitivne navike upravljanja novcem.

Pravilo 72

Pravilom 72 možete lako izračunati koliko je godina potrebno (uz određenu kamatnu stopu i kamatu na kamatu) da se vaš novac udvostruči.

Formula i primjer računa za udvostručenje novca:

t (vrijeme u godinama) = 72 / p (kamatna stopa u postocima)

Pitanje: za koje će se vrijeme određeni iznos (npr. 5 000€) udvostručiti ako je godišnja kamatna stopa 4% ?

Račun: t = 72 / 4

t = 18 godina

Odgovor: nakon 18 godina i kamatnu stopu od 4% će se iznos 0d 5 000€ povećati na 10 000€.

Ovaj grafikon će vam najbolje dočarati kako izgleda udvostručenje kapitala ovisno o kamatnoj stopi.

Lekcija br. 3: smanjuj dugove i riješi se kredita što prije

… a kada to jednom uspiješ, nikada više ne uzimaj novi kredit!

4 načela za sve koji imaju kredit:

 1. tko ima dugove, trebao bi se riješiti svih kreditnih kartica. One su razlog za čestu nekontroliranu kupovinu.
 2. rata kredita trebala bi biti što manja. Što su rate veće, ostaje manje novca za život svaki mjesec. Često se zaboravljaju nenadani troškovi, koji onda mogu uzrokovati probleme jer se viška novca nema.
 3. štedjeti 50% raspoloživog novca
 4. u novčanik staviti cedulju na kojoj piše “Je li mi to uistinu potrebno?” i pogledati ju prilikom svake kupovine.

Znam da su načela tvrdokorna, ali Bodo Schäfer je i sam u mladosti bio prezadužen kreditima i pomogla su mu upravo nabrojana načela. Pomogla utoliko da je uspio riješiti se svih kredita i uz to u rekordnom roku postati financijski neovisan.

Lekcija br. 4: okružite se ljudima od kojih ćete puno naučiti i koji su stigli tamo gdje bi i vi željeli biti

Kira je za pomoć oko zarađivanja novca pitala svog rođaka koji je već sa 13 godina imao puno ušteđevine i postigao to samo svojim radom. O investiranju je učila od stare susjede koja godinama uspješno ulaže u dionice. O smanjenju dugova naučila je od bogatog milijunaša. Shvatili ste poruku! Nemojte savjete tražiti od onih koji imaju dugova više nego vi sami, koji o novcu misle samo najgore i u životu nisu ništa postigli.

Potražite radije ljude koji su već stigli tamo gdje bi i vi željeli biti, učite od njih, pitajte ih za savjet. Danas ćete lakše nego ikada doći do njih. Na vama je samo da se odvažite i krenete ih tražiti.

Lekcija br. 5: Počni učiti i ulagati svoj novac

I to baš tim redom! Bez učenja je ulaganje samo igra, u kojoj povremeno i dobijete, ali češće izgubite. S druge strane, do povećanja sume na bankovnom računu neće doći ni ukoliko budete samo učili, bez da ikada naučeno prenesete u djelo.

Kira je zajedno sa prijateljima i bogatom susjedom osnovala ulagački klub. No knjiga je pisana krajem 90-tih godina, kada nije bilo toliko mogućnosti kao danas. Danas ne morate osnivati svoj klub, dovoljno je da potražite dobrog brokera koji ispunjava vaše zahtjeve, prijavite se kod njega, pronađete određenu dionicu ili fond i počnete ulagati.

Zaključak

Knjiga “Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu” namijenjena je prvenstveno djeci, ali itekako korisna i za odrasle. Najbolja je kombinacija da ju čitate zajedno sa svojom djecom. Jednostavnim i zanimljivim rječnikom nas autor (inače prvi europski trener za novac) uči kako da se smisleno odnosimo prema novcu, kako efikasno početi štedjeti i ulagati ušteđeno. Pogrešno je reći da ćete u knjizi pronaći tajni super recept kako da preko noći postanete bogati. Pronaći ćete nešto mnogo bolje: korisne ideje, savjete i putokaze koji će vam pomoći da ispravite moguća pogrešna uvjerenja i stvorite zdravo okruženje kad je riječ o novcu. A nema boljega preduvjeta za ostvarivanje financijske neovisnosti od toga.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

10 thoughts on “Knjiga o novcu “Pas po imenu Money ili 1×1 o novcu””

 1. Ovakvih saveta nikada dosta, knjiga je takođe super i nije samo za decu već je korisna za sve. Što se tiče cedulje u novčaniku na kojoj piše da ti to ne treba, meni ćerka stalno govori mama to nam ne treba kad idemo po gradu :) Ludim od toga ali koristi. Sjajni saveti kotistiće nam :) hvala Mirna!

  1. Vidiš, to je još bolje rješenje! :D Samo mi naše nikako da nagovorimo da odu s nama u kupovinu, tamo je dosadno, kažu.
   Hvala ti draga Elena na čitanju i komentaru :*

  1. Je, vjeruj mi. Moji juniori su imali stotine pitanja za vrijeme čitanja. Jedna od stvarno rijetkih knjiga u zadnje vrijeme koja ih je toliko potakla i zainteresirala. A i mene, priznajem :)

 2. Jaoooj, kako korisne lekcije. I za odrasle i za decu :)

  Procitala i imam okvirni uvid. Pinujem ga i prvom priliko sedam da detaljno izucim lekciju po lekciju :)

  1. Čitala sam malo komentare o knjizi, gotovo su svi napisali, knjiga za djecu koju bi svaka odrasla osoba MORALA pročitati. I uistinu je tako, jednostavni korisni savjeti, šteta da nije na više jezika prevedena.

  1. Dragice, knjiga “Ein Hund namens Money oder Das 1×1 des Geldes” može se kupiti na Amazon.de ili potražiti ovdje u Njemačkoj u jednoj od knjižnica. Knjiga nije prevedena na hrvatski, i baš sam iz tog razloga napisala ovaj tekst, da približim svojim čitateljima korisne poruke i lekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)