Skip to content

Novogodišnje odluke

Sada kada je vrijeme adventa, Božića, božićnog darivanja iza nas, razmišljam iznova kakvu sliku šaljemo najmlađima o Božiću. Znači li Božić samo puno poklona ispod bora, a prije toga nervoza, stres, unutarnji nemir?

Novogodišnje odluke

Neka se ne uvrijede oni koji najmlađima usađuju pravu sliku i prave vrijednosti, ovo što pišem odnosi se nažalost na veliku večinu ostalih.

Već sredinom ili krajem 11. mjeseca, kada mnogi dobiju božićnicu, počinje ludnica koja, kako vidim u trgovinama oko mene, još uvijek ne prestaje. Najprije su svi pohrlili da pokupuju poklone, a sada da potroše poklon bonove, zamijene prevelike pulovere ili jednostavno vrate odvratne poklone koje ne žele čuvati bez obzira hoće li se roditelj, tetak, prijatelj uvrijediti. Tko je odlučio da će se poštedjeti čekanja u redu na kasi, sjeo je pred kompjutor i naručivao preko interneta. I to po mogućnosti u zadnji tren, pa grizao nokte hoće li prezatrpani dostavljači paketa uspjeti na vrijeme isporučiti poklone. Koliko je kredita uzeto za darivanje, koliko poklona plaćeno s karticom? Nažalost, puno previše. Jel li uistinu potrebno da se još do ljeta sa gorčinom prisjećamo Božića, jer tada konačno isplačujemo posljednju ratu za poklone?

I za najmlađe, i za nas puno bi mirnije i isplativije bilo napraviti malen, osobni poklon u kućnoj izvedbi. Svaki baka i djed će se sigurno beskrajno obradovati crtežu svog unuka, uramljenoj slici za zid, šalici sa slikom. Ne košta puno, a poklon je unikat, napravljen s puno truda i ljubavi od strane darivatelja.

Zašto poklon nas odraslih našim roditeljima ne bi mogla biti zajednička večera koju ćemo za promjenu mi njima pripremiti, ili jednostavno češće posjećanje cijele godine?

Ako ste se sjetili svog dobrog prijatelja koji nikada ničim nije zadovoljan, što pokloniti njemu? Ja se s takvima ne bi previše zamarala, jer koliko god novaca potrošili i što god kupili, takva će osoba biti prva od onih koji će 3. dan nakon Božića potrčati u trgovinu da vrati vaš poklon jer mu se uopće ne sviđa. Jedno pakovanje Ferrero Rocher za njega je sasvim dovoljno.

Kad prođe Božić, dolazi Nova godina. Za mnoge je to trenutak kada se zamisle što su sve u staroj godini pogrešno radili, i donose velike, važne novogodišnje odluke. Smatram da je to svake godine iznova dobra odluka.

Budući je težište ovog bloga novac i ostvarenje novčane neovisnosti, neka jedna od vaših odluka krene i u tom smjeru. Ako shvatite da vam je novac velika nepoznanica i priznate si da ne znate s njime raspolagati, odlučite da ćete to u 2015. naučiti! Za početak počnite voditi knjigu potrošnje .

Planirajte unaprijed kupovinu, i za sve veće izdatke razmislite dobro jesu li uistinu potrebni, i da li baš u tom trenutku. Ako otplaćujete kredit/ kredite, pokušajte ih otplatiti čim prije, a nove ne uzimajte. Štedite gdje vam god mogućnosti dopuštaju. I male svote znače puno. Vaš moto mogao bi biti zrno do zrna, pogača, novčić do novčića palača!

Učenje je jedna od najvažnijih stvari koja nas prati kroz život. Ono ne prestaje sa završetkom zanata, dobivanjem diplome. Čitav se život moramo usavršavati. Ali danas u odnosu na naše roditelje, djedove, imamo prednost što nam u vlastitom domu, preko interneta puno informacija stoji na raspolaganju. Na YouTube postoje na tisuće predavanja o novcu, ulaganjima, financijskoj neovisnosti. Potrebno je jedino poznavanje engleskog jezika, jer se tom temom najviše bave u Americi.

Veselilo bi me kada biste i vi pokrenuli blog sličan ovomu, da dijelimo mišljenja, spoznaje, nove ideje. Postavite si cilj, neka slobodno bude i malo zahtjevniji, i usmjerite sve snage da ga u ovoj godini i ostvarite. Kada počnete živjeti svoj san i cilj, vjerujem da će i naredni Božić biti opušteniji, da ćete stres oko kupovine zamijeniti mirom i zajedništvom u vašemu domu.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Bilo bi mi drago kada biste komentirali i podijelili svoja razmišljanja sa mnom.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)