Skip to content

Ova investicija donosi najveću dobit

Mnogi se na spomen ulaganja odmah ograđuju izgovorom da nemaju dovoljno novca. Upoznat ću vas danas s jednim tipom ulaganja u koji je potrebno uložiti samo minimum novca (u nekim slučajevima čak ni to), uz mjesečnu kamatu na kojoj će vam svi pozavidjeti, a steći ćete bogatstvo za čitav život.

ova investicija donosi najvecu dobit
Ovo je trenutno najdraža “igračka” naše malene Lovašice

Otkako su se maleni Lovaši počeli zanimati za knjige, vlasnici su iskaznica iz obližnje knjižnice. Uz njih sam tada i ja napravila svoju iskaznicu. Posjet knjižnici prije 2 dana opomenuo me da je vrijeme da svoju iskaznicu produžim na godinu dana. No ne samo to, uz to je sinula i ideja da vam napišem koliko puno može donijeti ulog od samo 20 € godišnje.

Izlazak iz školske klupe ne znači da trebamo prestati učiti

Nedavno sam naišla na poticajni tekst jedne umirovljenice, koja je zbog premale mirovine, odlučila pokrenuti vlastiti posao. Da bi to bilo moguće, najprije je trebala naučiti puno toga novoga. Koliko takvih umirovljenika oko sebe poznajete?

Ili da pitam direktnije, koliko imate poznanika koji kažu da žele i dalje raditi na sebi, učiti, bez obzira što su stekli neko zvanje? Tko od vas svakodnevno čita, koristi internet u svrhe da nešto nauči, a ne da uzaludno potroši vrijeme?

5 načina kako investirati u sebe

1. ako to još niste, svakako postanite član lokalne knjižnice. I male knjižnice sigurno imaju mogućnost da za vas naruče knjigu koju sami nemaju. Zato izgovori da u vašoj knjižnici nema poštene knjige, padaju u vodu. Druga je mogućnost da posuđujete knjige od prijatelja i poznanika. Samo, nemojte zaboraviti da se i te knjige moraju vratiti, jednako kao što bi ih vratili knjižnici iz susjedstva.

Investicija u znanje plaća najbolje kamate. (B. Franklin)

Čitajte i učite svakodnevno!

2. još jedna od mogućnosti ulaganja u sebe je posjeta seminarima, tečajevima, velesajmima. Raspitajte se u svome gradu postoji li tako nešto. To je pravo mjesto gdje ćete sretati istomišljenike. Još bolje rečeno, prava oaza sadržaja za koje ste zainteresirani. Na internetu postoji mnoštvo besplatnih webinara. Da, istina je da je većina njih na engleskom, ali engleski su mnogi od vas učili u školi. Nije li vrijeme da malo obnovite znanje jezika?

3. čitajte blogove. I ovaj blog nastao je kao rezultat mnogih pročitanih knjiga, eksperimenata i projekata. Gotovo da i nema teme o kojoj se ne piše u blogovima (ako ne našima, onda sigurno u onima sa engleskog govornog područja). Zanima li vas nešto određeno, pitajte blogera čiji blog pratite. Korist od vašeg pitanja često može biti obostrana – vi ćete iz odgovora vjerojatno nešto novo naučiti, a blogeru često pitanja čitaoca pomognu u kreiranju novoga sadržaja.

4. slušajte podcaste. Pisala sam vam već o njima. Posjedujete li internet i pametni telefon, nema boljeg načina da učite i dok koristite javni prijevoz, čekate satima na pregled u bolnici, trčite po šumi i činite dobro za svoje zdravlje. Podcasteri su često ujedno i blogeri, koji na još jedan način žele svoje sadržaje podijeliti sa što više ljudi.

5. pazite na svoje zdravlje. Ako nije najvažnije, onda je barem podjednako važno paziti na sebe i raditi sebi u korist, a ne u inat. Investirajte vrijeme i novac i spremajte zdrava jela, vježbajte, vozite bicikl, pokušajte izbjegavati stres koliko je god moguće. Nije danas tema da vam pričam o tome što bi sve trebali činiti da budete zdravi. To smo sve naučili već u prvim razredima osnovne škole.

Pozivam vas da se pridržavate naučenoga. Nema izgovora da od posla ništa ne stignete. Priznajte, koliko često gledate sapunice, “Big Brother” ili “Svekrva traži snahu”? Što ste korisno naučili iz dotičnih emisija?

Zaključak

Da završim riječima s početka teksta: uložite minimum novca u sebe i potrudite se iskoristiti sve prednosti koje vam nudi lokalna knjižnica, internet ili ljudi oko vas. Budete li svakodnevno učili, budite sigurni da ćete na mnogo polja ubirati najbolje rezultate, biti uspješni u poslovnom i privatnom životu.

Učenjem ćete upoznavati neke nove svjetove, javljati će se nove ideje. Nema te lokalne ili svjetske krize koja će vas uzdrmati toliko jako kao ostale sugrađane. Znanje vam nitko i nište ne može ukrasti. Vi ćete se snaći u nekom drugom poslu, biti ćete prilagodljiviji od drugih. Zašto?

Pa ako i ne budete znali ništa iz ponuđenog zanimanja, biti ćete spremni naučiti u kratko vrijeme. A tu se razlikujete od velike većine drugih. Koji to ne žele.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

12 thoughts on “Ova investicija donosi najveću dobit”

  1. Ja bih dodala i investiciju u nove prijatelje. Ukoliko si stalno okružen luzerima i osobama punim izgovora, veliku promenu može doneti društvo osova sa ambicijama i idejama. Znaš ono “s kim si, takav si”

  2. O da! Slažem se. Ta investicija ne košta baš ništa (osim što je potrebno širom otvoriti oči i tražiti), a donosi pravo bogatstvo. Hvala ti na nadopuni :*

  3. Mirna, ja se naprosto oduševim elanom koji isijava iz tvojih trkstova. Ovaj tekst je apsolutno vrh. Posebno jer mnogi ne znaju da je imetak u glavi, a ne na glavi ;)
    Svaka čast i za ideju i za tekst!

  4. Draga Mirna, obožavam ove tvoje tekstove koji isijavaju elan i želju za postignućima. Nekako se ponovo osetim kao srednjoškolka, onda kad sam svu svoju energiju koncentrisala na sebe, na učenje, različite aktivnosti i planiranja. Iako lično pokušavam na svaki način da isključim multitasking is svog života (npr. ne bih trčala šumom i učila nešto preko slušalica, već bih upijala šumu i zelenimo ili jesen ili sneg svim čulima, a onda bih sa novom snagom prionula na učenje), mislim da si potpuno u pravu kada kažeš da svi možemo da odvojimo neko vreme za učenje, čitanje i rast. Hvala ti! <3

  5. Vidim ja da slicno razmisljamo :) I to je vazna investicija, kao sto rece Blazenka. Naci istomisljenike sa kojim ces razmenjivati ideje, uciti i nadogradjivati svoje znanje i sebe kao licnost. I tako postati najbogatiji sto mozes biti!

  6. Pozdrav Mirna, nova sam pratilica tvog bloga i ono sto sam do sada na njemu pricitala mi se svidja. Pisem ovdje komentara jer je ta tema uvijek aktuelna i dobro si to sve srocila i naglasila koliko je bitan tad na sebi..kaze se ” Kad nemas sto raditi, radi na sebi, tu uvijek ima posla”. Radujem se novim temama i druzenju..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)