Skip to content

Popraviti ili kupiti novo? Uvijek novo je često skupa varka!

Prije par tjedana je mog vjernog prijatelja počeo nagrizati zub vremena. Pričam vam o deset godina starom usisavaču. Kratko prije toga je i parna stanica počela privlačiti pažnju na sebe. Svako malo je bio blokiran dotok pare. Ona me služi već dobrih 7 godina. Prošli smo vikend skoro napravili pogrešku, no ispravili smo je na vrijeme i prištedjeli si novaca. Inspiriralo me to da napišem članak o mogućnostima uštede u svakom domaćinstvu.

popraviti ili kupiti
Zamijenili smo par dijelova, i 10 godina star usisavač radi kao nov

Popraviti ili kupiti novi usisavač?

Na vjernom Siemensovom usisavaču otpao je kotačić. Ima tome već par mjeseci. I dalje je on dobro usisavao, ali kako u stanu imamo pod od mekog drveta, počele su me u oči bosti ogrebotine koje je usisavač ostavljao za sobom.

Mislila sam da će malo ljepljivog filca spasiti stvar. Prelijepila sam ga preko oštre plastike gdje je nekad bio kotačić, ali filc je otpao nakon par manevara. I drugi pokušaj je završio na isti način. Nekoliko dana iza toga napukla mu je i plastična cijev. Imajući još filc na pameti, nju više nisam pokušavala zalijepiti.

Ne razmišljajući o drugim mogućnostima, sjeli smo pred kompjutor i počeli istraživati svijet usisavača. Nakon čitanja komentara i raznih testova, uspoređivanja, traženja gdje su najpovoljniji, odluka je pala da kupimo Philipsov sa vrećicom. 165 €. Hmmm, nije malo ali nam je bio potreban.

A onda je g. Lovaš slučajno krenuo istražiti koliko bi nas koštali rezervni dijelovi. Novi, originalni kotačić i cijev 35 €! Bingo!! Naručio ih je, i za 2 dana je moj prijatelj izgledao kao nov. 130 € smo uštedjeli i ja sam još uvijek zadovoljna starim Siemensom (tko zna kako bi se novi pokazao). Za parnu stanicu nisam ni krenula tražiti zamjenu, nju je g. Lovaš jednostavno malo podesio da ne ispušta tako puno pare (ali sasvim dovoljno da je učinak peglanja kao i prije), očistila sam kolektor za skupljanje kamenca i od tada opet radi.

Kako produžiti radni vijek aparata?

Ovdje u Njemačkoj je sve češće riječ o tome kako su kućanski aparati već u procesu proizvodnje namješteni tako da se pokvare (ili pukne određeni dio) kad im istekne garancija. Udruge za zaštitu potrošača glasno se bune, no za sad bezuspješno.

Ne pričaju samo udruge o tom problemu. Već sam više puta i od poznanika slušala jadikovke jer se mašina pokvarila 2 mjeseca nakon što joj je istekla garancija, usisavač jednom zamijenjen u garantnom roku, da bi se onda novi pokvario kratko po isteku garancije… em trošak po novčaniku, em po našem slobodnom vremenu jer moramo opet tražiti i naći najbolji koji će nas dobro i dugo služiti.

Ne bacajte zato starije, ispravne aparate samo da biste ih zamijenili sa ljepšim novijima. Čuvajte ih, jer takve možda nikada više nećete moći kupiti.

Ovisno o tome koliko ih često upotrebljavate, pokušajte barem jednom mjesečno (ili jednom u tromjesečju ukoliko je upotreba rjeđa) očistiti ih.

Evo kako:

Uvijek novo je često skupa varka 2

  1. Aparat za kavu kuhalo za vodu očistite od kamenca koristeći najjednostavniji i najjeftiniji ocat koji koristite i za pripremu salata. Razna sredstva koja možete kupiti u drogerijama djeluju možda brže, ali osim što su skuplja, često imaju i agresivno djelovanje. Otopinu vode i octa stavite u aparat, prokuhajte i ostavite malo da odstoji. Kod aparata za kavu otopinu možete i par puta ponovno propustiti, da se kamenac u cijevčicama što bolje odvoji. Na kraju možete jednom propustiti čistu vodu (ja to ne radim jer je ocat jestiv, a njegov miris jednostavno nestane).
  2. Na dno perilice za suđe stavite ocat (1 šalica) i uključite ju na višu temperaturu da prazna radi.
  3. U bubanj mašine za veš možete staviti šalicu sode bikarbone i uključiti mašinu najmanje na 75 ° da prazna radi. Osim toga, prilikom pranja veša ponekad omekšivać možete zamijeniti otopinom octa i vode. I na taj je način čuvate od nakupina kamenca.
  4. Neki preporučuju da se i spremnik pegle napuni octom i vodom i tako očisti. Drugi pak upozoravaju da bi to moglo biti kobno za peglu. Opreza radi, vjerujem ovim drugima i nisam to nikad napravila. Ono što radim ponekad ako se za ploču pegle zalijepi tkanina, je da na staru suhu tkaninu nasipam krupne morske soli i sa vrućom peglom prelazim preko soli. Ploča je nakon toga opet sjajna i čista.

Zaključak

Neka novi kućanski aparati u vašem domaćinstvu zamijene one koji se više nikako ne mogu popraviti. Jer novi aparat nije garancija da će raditi bolje od staroga (ispravnoga) i da će biti dugoga vijeka kakvi su bili u doba naših baka i mama. Osim novca, prištedjet ćete si i dragocjenog vremena.

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

2 thoughts on “Popraviti ili kupiti novo? Uvijek novo je često skupa varka!”

  1. Ovo je odličan podsetnik za one dane kad dobijemo platu, honorar ili kako god već zvali taj novac koji, kad ga dobijemo, trošimo nekako lakše jer nam se čini da ga imamo mnogo. Sredinom i krajem meseca bićemo zahvalni sebi na strpljenju i brojanju do 10.
    Hvala na praktičnim savetima! :)

    1. Baš je tako, draga Letnje igralište! Dobro si me podsjetila da još do sad nisam pisala o tome kako si jednostavno možemo pomoći da ne potrošimo sav novac čim ga primimo. Hoću uskoro! LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)