Skip to content

Porez na kapitalnu dobit u Hrvatskoj

Koliko god nam porez bio omražena tema, želimo li se baviti ulaganjem, morat ćemo se i njime pozabaviti. Zato ćemo danas pokušati o neugodnome pričati ugodno. Ovo smo ljeto uspoređivali porez na kapitalnu dobit ovdje u Njemačkoj i u Hrvatskoj i došli do zanimljiva zaključka – za nas bi Hrvatska bila prava porezna oaza!

porez na kapitalnu dobit

Još do nedavno nismo razmišljali o povratku u Hrvatsku, no u zadnje vrijeme nam je ta zamisao sve zanimljivija pa smo istraživali kako bi se u Hrvatskoj oporezivala dobit od dividendi, kamate ili prodaje dionica. U trenutku pisanja ovog teksta je u Hrvatskoj za sve fizičke osobe na snazi porez na kapitalnu dobit koji iznosi od 1. 1. 2021. skromnih 10% (uvećan za mogući prirez). Potrebno ga je platiti početkom godine, za prethodnu godinu.

Najzanimljiviji dio ove odluke glasi: oporezuje se samo neto kapitalni dobitak nastao od kupoprodaje udjela u pojedinačnim dionicama ili investicijskim fondovima (npr. ETF-ovima) koji su stečeni nakon 1. 1. 2016. i prodani za manje od 2 godine od dana kupnje i sve isplaćene dividende/kamate. Ili jednostavnije: držite li iste dionice/fondove barem 2 godine i onda ih prodate, na dobit nećete morati platiti nikakav porez, ali na sve isplaćene dividende/kamate morate platiti 10% (plus prirez).

Što je uopće kapitalni dobitak?

Neto kapitalni dobitak je iznos dobiven razlikom zbroja svih kapitalnih dobitaka i zbroja svih kapitalnih gubitaka i pripadajućih troškova (npr. naknade plaćene brokeru, burzi i sl.) ostvarenih tijekom kalendarske godine. Važno je napomenuti da se kapitalni gubitci mogu odbiti samo od iznosa kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini, nije ih moguće prenijeti u sljedeću godinu.

Prema važećim poreznim zakonima, za ulagača fizičku osobu ne postoji obveza plaćanja poreza na ostvareni kapitalni dobitak ako:

 • su udjeli kupljeni prije 1. 1. 2016.
 • ako su udjeli kupljeni nakon 1. 1. 2016. i ne prodaju se 2 godine
 • je ostvaren godišnji kapitalni dobitak manji od 112 kuna
 • je udio stečen nasljeđivanjem ili prenesen između članova uže obitelji

Primjeri izračuna poreza na kapitalnu dobit

Pogledajmo na 1. primjeru kada za ulagača rezidenta Hrvatske nastaje obveza plaćanja poreza na kapitalnu dobit:

 • ulagač iz Dubrovnika je 1. 4. 2016. kupio za 10.000 HRK dionice Tvornice x koja ne isplaćuje dividendu. Nakon 12 mjeseci odlučio je prodati dionice koje u trenutku prodaje vrijede 10.500 HRK i obvezan je na dobit od 500 HRK platiti 10% poreza i 10% prireza koji trenutno propisan za Dubrovnik (prirez se ne plaća na ukupan iznos dobiti, nego na ukupan iznos poreza). U izračun neće biti uključene naknade brokeru i burzi.

IZRAČUN:

Kapitalni dobitak iznosi 10.500 HRK – 10.000 HRK = 500 HRK

Porez: 500 HRK x 10% = 50 HRK

Prirez: 50 HRK x 10% = 5 HRK

Porezni obveznik, ulagač iz Dubrovnika, mora Poreznoj upravi platiti 55 HRK poreza na kapitalnu dobit. Ostat će mu neto dobit od 445 HRK.

 • U 2. primjeru naš će ulagač iz Dubrovnika kupiti za 10.000 HRK dionice Tvornice y i ugledati se na Lovaše te će svoj udio prodati tek nakon 15 godina. U trenutku prodaje vrijednost dionica iznosila je 27.590 HRK.

IZRAČUN:

Kapitalni dobitak iznosi 27.590 HRK – 10.000 HRK= 17.590 HRK

Porez: 17.590 HRK x 0% = 0 HRK

Prirez: 0 x 10% = 0 HRK

Prodajom je ulagač postigao dobit od 17.590 HRK, no neće na postignutu dobit morati platiti porez jer su prošle dvije godine od dana kada je uložio svoj novac. Ostat će mu neto dobit od 17.590 HRK.

Porez na isplaćenu dividendu ili kamate

Na dividendu i sve kamate hrvatski će ulagač morati svake godine platiti 10% poreza (plus prirez).

Ako naš dubrovački ulagač ove godine primi 500 HRK dividende, na taj iznos će morati platiti 55 HRK poreza i prireza.

Kako prijaviti kapitalnu dobit u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se kapitalna dobit prijavljuje putem JOPPD obrasca, u pravilu u elektroničkom obliku putem ePorezne. Sve potrebne informacije o obrascu i ispunjavanju naći ćete na ovoj stranici porezne uprave. Proučite dobro poglavlje “Najčešća pitanja (FAQ)”, tu ćete pronaći odgovore na najvažnija pitanja.

Kako bi Lovaši ulagali da žive u Hrvatskoj?

Kada bismo se sutra vratili u Hrvatsku, nastavili bi ulagati u ETF-ove, ali one koji reinvestiraju dividendu. Izabrali bismo ETF koji je prijavljen u državi koja ima dobre ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa drugim državama (ponajprije sa SAD-om), npr. u Irskoj. Na taj način u Hrvatskoj ne bi morali godišnje plaćati 10% na dividendu, a ako bi udjele ETF-a držali duže od 2 godine i onda odlučili polako prodavati, na prodane iznose također ne bismo morali platiti porez. Optimiranjem naših ulaganja prema hrvatskim poreznim pravilima, u najboljem slučaju ne bismo platili ni jednu kunu poreza! :)

I u ovom videu na engleskom jeziku pronaći ćete mnogo korisnih informacija o poreznim pravilima u Hrvatskoj

Razlika između plaćanja poreza na kapitalnu dobit u Njemačkoj i Hrvatskoj

Porez na kapitalnu dobit zove se u Njemačkoj Kapitalertragsteuer i iznosi 25%, a uvećava se za doplatu za solidarnost koja iznosi 5,5% i pripadnici crkve moraju platiti crkveni porez u iznosu od 8 ili 9%. Ukupno u ovom trenutku mi u Njemačkoj plaćamo oko 28% poreza na kapitalnu dobit. Kapitalni gubitci mogu se prenijeti u sljedeće godine, nisu vremenski ograničeni kao što je to u Hrvatskoj.

Za lakše predočenje koliku ulogu u ulaganju ima visina porezne stope, navest ću dva pojednostavljena primjera izračuna. Naravno da i inflacija utječe na iznos, no nju u ovaj izračun nismo uključili.

Lovaši iz Hrvatske i Njemačke odlučili su u ETF uložiti 100.000 HRK na 15 godina. Svaki mjesec dodavat će još po 2.000 HRK. Godišnja stopa povrata neka bude 7%.

 1. primjer: Lovaš iz Njemačke ulaže u ETF koji reinvestira dividendu, po poreznoj stopi od 28%.
  • Nakon 15 godina vrijednost njegovoga portfelja iznosit će 742.606 HRK.
 2. primjer: Lovaš iz Hrvatske odlučio je ulagati u ETF koji reinvestira dividendu pa neće morati plaćati porez.
  • Nakon 15 godina vrijednost ovog portfelja iznosit će 901.631 HRK.

REZULTAT: hrvatski ulagač nakon 15 godina ima 159.025 HRK više u džepu nego njemački ulagač. Za taj iznos si hrvatski ulagač dodatno može kupiti novi VW Golf (s tim da naši vjerni čitatelji znaju da mi ne preporučujemo kupnju novih automobila). ;)

Ovo je razlika između ulagača koji mora plaćati porez i onoga koji ne mora ;)

Želite li se i sami igrati brojkama i računati, pomoći će vam ovaj kalkulator.

Napomena: tekst predstavlja samo naše osobno mišljenje. Mi nismo porezni savjetnici. Za detaljne informacije koje se odnose na vas obratite se Poreznoj upravi ili profesionalnom poreznom savjetniku.

Ako ste upoznati sa poreznim zakonima u drugim državama bivše Jugoslavije, interesiralo bi nas kakvi su porezi u vašoj državi i što mislite je li to puno ili malo u odnosu na druge države?

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

30 thoughts on “Porez na kapitalnu dobit u Hrvatskoj”

 1. Kod ovog zadnjeg primjera bi trebalo dodati inflaciju jer puno utječe na dobit. Mislim da je oko 3%-4% godišnja inflacija(prosjek zadnjih 30 godina).
  Ali super ste opisali ostalo.
  Mene zanima kako porezna uprava bilo koje države zna kad je netko zadnji puta uložio…tj kojim se to sredstvima opravdava ili to dokazuje. Nebitno dali se radi o ulaganjima prije 1.1. 2016 ili da ti “stoje” 2 godine.
  Dali imate namjeru ulagati u Bitcoin pošto su naznake da će izači na wall street(jedino se nezna kakve će regulative biti donešene)?
  Dali ste se susretali sa ICO(Inital Coin Offer) projektima?
  Ovaj blog vam je super stvar. Meni je pomogao u drukčijem gledanju na ulaganja.
  Trenutno nemam dionice/dividende samo kriptovalute i ulaganja u P2P(Bondora).

  1. Hvala na komentaru i na pohvalama. Dionice se kupuju i prodaju po principu FIFO (First In First Out). To znači da se automatski uvijek prodaje dionica koja je najduže u depou. Brokeri sve kupnje i prodaje točno upisuju, a porezne uprave mogu zatražiti ispis svih transakcija od brokera u kojima se vidi u kojem ste razdoblju posjedovali koju dionicu.
   Što se tiče kriptovaluta, ne kupujemo ih jer smo mišljenja da one ne predstavljaju nikakvu vrijednost, nego samo nadu da će se naći netko drugi koji će biti spreman više platiti nego što je platio prijašnji vlasnik. Po nama je to jako špekulativno i nosi sa sobom visoke rizike koje mi nismo spremni prihvatiti. Ali to je samo naše mišljenje, ne mora značiti da je ispravno.

   Lijep pozdrav, Mirna i Marijo

   1. Hvala na objašnjenju.
    Šta po vama znači vrijednost?
    Kriptovalute kao i dionice,novac ili zlato predstavljaju neku vrijednost.Rješavaju niz problema(svaka kriptovaluta ima svoju svrhu).I nikako ne služe samo kao sredstvo trgovanja.
    Ali da su jako rizične to svakako jesu, ali ujedno je i najveća dobit na njima.

     1. Bruno Dragović

      Poštovani,
      Što se tiće Forex trgovanja. Kako i kada moram prijaviti kapitalnu dobit. I da li ju uopće moram prijaviti do određenog iznosa ?

 2. Pročitao sam blog.OK, prihvaćam i takvo gledište.Ali gospodin koji je napisao taj blog nije upoznat s bitcoinom i blockchain tehnologijom.
  Jeste li pročitali pokoji komentar ispod bloga?

 3. Super blog! Jedno pitanje, sto ukoliko se ostvari kapitalna dobit na razliku trgovanja dionica (npr. kupi se jedna dionica za $1000, te se proda za $5000 tokom iste kalendarske godine), ali se tih $4000 investira iste godine u neku trecu dionicu? U tom slucaju i dalje je sav novac plasiran u dionice. Da li se onda u tom slucaju reinvesticije dobiti i dalje placa porez na tih $4000? Govorimo o fizickoj osobi.

  1. Hvala na komentaru. Ako prodate dionice za $5000 kao u Vašem primjeru onda ste realizirali $4000 dobiti i to u svakom slučaju morate prijaviti na poreznoj upravi. Znači oporezuje se realizirana dobit neovisno o tome jeste li ju opet reinvestirali. To isto recimo vrijedi i za dividende koje reinvestirate. Lijep pozdrav, Mirna i Marijo

   1. Hvala na odgovoru. Jos jedno pitanje, da li postoji limit oporezivanja dividendi buduci da je na kapitalnu dobit 112kn godisnji prag?

    1. Nismo sigurni jesmo li dobro razumjeli pitanje, ali dividenda je dio kapitalne dobiti. Tako da se prag od 112kn odnosi i na dividendu. Kapitalna dobit je natpojam i obuhvaća svu dobit koju ste realizirali npr. preko kamata, dividende, kupoprodaje dionica i slično.

   2. Pozdrav, možete li mi malo pojasniti stvari koje sam izdvojio iz Vašeg bloga.

    “Držite li iste dionice/fondove barem 2 godine i onda ih prodate, na dobit nećete morati platiti nikakav porez, ali na sve isplaćene dividende/kamate morate platiti 10% (plus prirez).”
    U odlomku “Kako bi Lovaši ulagali da žive u Hrvatskoj?” navodite da bi reinvestirali dividendu od fonda i kako bi tako izbjegli plaćanje poreza na dividendu. U odgovoru iznad ovog komentara navodite da se mora platiti porez na dobit od $4000 neovisno dali se sredstva reinvestiraju, te također ističete da to vrijedi i za reinvestirane dividende.
    Kako bi te onda izbjegli plaćanje poreza na reinvestiranu dividendu što ste naveli u blogu?

    1. Pozdrav Robi, ako kupujete udjele u ETF-u koji reinvestira dividendu onda se ta dividenda ne isplaćuje Vama kao ulagaču nego dividendu prima i reinvestira ponuditelj ETF-a (npr. Vanguard). U tom slučaju se porez na dividendu obračunava po zakonima za pravne osobe države u kojoj je domicil ETF-a (npr. Irska). Svaka dividenda koju Vi direktno primite na neki od svojih vlastitih računa obračunava se po hrvatskim zakonima za fizičke osobe, ako boravite većinu godine u Hrvatskoj.
     Jedan jednostavan primjer: ako kupujete direktno dionice iz SAD-a koje isplaćuju dividendu onda morate izvornoj državi, tj. SAD-u platiti 30% poreza budući da Hrvatska još nema dogovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om. Irski ETF u tom slučaju plaća maksimalno 15% na američke dividende jer Irska ima dogovor s SAD-om. S nekim državama Irska ima čak tako povoljne dogovore da uopće ne plaća porez na dividendu tako da Vi kao ulagač u ETF indirektno profitirate od poreznih olakšica država u kojima je ETF prijavljen.
     Nadamo se da smo uspjeli još malo bolje razjasniti veoma kompleksno pitanje oko oporezivanja kapitalne dobiti. Ako se interesirate detaljnije za poreze oko irskih ETF-ova, možda Vam mogu pomoći informacije na ovoj stranici: https://www.bogleheads.org/wiki/Nonresident_alien_investors_and_Ireland_domiciled_ETFs

     LP, M&M

 4. Pozdrav,

  hvala na odličnom blogu. U siječnju 2021. mi je isplaćena dividenda od 3 eura. Iznos nije isplaćen na moj tekući račun u Hrvatskoj, nego na brokerski račun (Trading 212 u Velikoj Britaniji). Dividendu sam odmah reinvestirao. Zanima me smatra li se isplata na brokerski račun također isplatom dividende i trebam li za ovaj iznos podnijeti JOPPD obrazac?

  1. Hvala na pitanju. Uplata dividende na hrvatski račun u našem prijašnjem komentaru je bio samo primjer. Nema veze u kojoj državi se nalazi račun. Svu kapitalnu dobit morate uvijek prijaviti poreznoj upravi ako ste je direktno primili na neki od Vaših vlastitih računa. Porezna obveza nije vezana uz lokaciju računa, nego uz lokaciju vlasnika računa, točnije rečeno, morate svu kapitalnu dobit neovisno o tome iz koje države potječe prijaviti u državi gdje Vi boravite većinu godine (tj. gdje ste rezident).

 5. Dobar dan! Tek sam poceo ulagat, preko etoro. Ako sam dobro razumio, sve transakcije koje radim na etoro cu morat prikazati na kraju godine u obrazcu(osim one koje sam kupio i jos uvijek cuvam). Znaci i one sto sam prodao u plusu i one u minusu. Na ukupni obracun placam 10% i prirez za grad prebivalista? Ono sto mene buni je, jeli se to placa tek ako vrsim withdrawal novca na svoj racun ili se gleda stanje mog portfolia na kraju godine? Bio bih zahvalan ako biste mogli odgovorit, hvala puno ?.

  1. Kao što smo pisali u članku, koliko ćete poreza platiti ovisi o tome kako ste ostvarili kapitalnu dobit. Ako ste npr. ostvarili putem kupoprodaje dionica koje ste držali više od 2 godine, onda ne morate plaćati porez ni prirez. Na kamate i dividende morate platiti 10% poreza + prirez. Ako ste ostvarili kapitalnu dobit (na bilo koji način) onda je uvijek morate i prijaviti na poreznoj upravi. Prebacivanje novca s jednog računa na drugi nije bitan za poreznu. Imajte na umu da je i račun koji ste otvorili kod etoro Vaš račun.

 6. Poštovani,

  odličan tekst, puno Vam hvala. Čitao sam i komentare, ali i dalje mi nije u potpunosti jasno, dapače imam više dilema :D

  Naime, ulagao sam u kriptovalute, posljednji put kupio prije cca 3 godine, obzirom na nedavni skok vjerojatno bih to unovčio, moram li prijaviti porez?
  Kao podpitanje, ukoliko odlučim reinvestirati, u smislu preko online “wallet”-a prodam navedene kriptovalute te ponovo novac uložim jesam li dužan prijaviti porez? Sad kada čitam što sam napisao nekako se nadam da je prvo pitanje ključno :)

  Lp,
  Danijel

  1. Svu kapitalnu dobit morate prijaviti na poreznoj upravi. Pod to spada i dobit koju ste stvorili putem kriptovaluta (unatoč tome što kriptovalute u puno država još nisu regulirani financijski proizvod). Na kapitalnu dobit morate platiti porez i ako reinvestirate dobit.

 7. Poštovani,

  upravo ispunjavam porez za 2020 i pokušavam shvatiti što sa sljedećim tipom kapitalne dobiti, koju po prvi put prijavljujem:
  1) dobit od shortanja
  2) dobit od derivata (opcija na dionice ili indekse)

  Je li u HR to uključeno pod kapitalnu dobit kao i zarada od dionica/obveznica?
  Hvala!

 8. Pozdrav,
  ako ja u ovoj godini ostvarim 1000kn dobiti od dividendi, moram li ja prijaviti točno svaku koja mi dođe, kada je došla, koji iznos i od koje kompanije, ili mogu samo napisati u obrascu da sam ostvario 1000kn dobiti.

 9. Postovani,

  negdje sam citao da ukoliko se i prodaju dionice unutar dvije godine, ali taj novac ostane na bankovnom racunu i ne koristise do isteka dvije godine da i u tom slucaju vrijedi pravilo oslobodenja placanja poreza po isteku dvije godine. Da li ste upozanti sa time i da li se sto mijenjalo u zadnjih godinu dana po tom pitanju ?
  Hvala

 10. Procitao sam na blogu ovdje: https://mytetka.com/2019/02/smrt-i-porezi/ citiram:
  “Obzirom kako ne postoji dotični ugovor, primjenjuje se metoda uračunavanja pa će tako plaćeni porez u SAD-u biti uračunat u poreznu obavezu i nećete morati dodatno platiti porez u RH. Naravno, da biste ovo ostvarili, morate pribaviti potvrdu o plaćenom porezu od ovlaštenih tijela u SAD-u.”

  Sto zapravo se kontradiktorno vasem clanku gdje pisete da se mora platiti 10 % za dividende. Ja sam tek poceo s ulaganjem i sad nisam siguran sto je tocno sada.

  1. Mi u našem članku ne navodimo da se mora 10% dodatno platiti na dividende. U Vašem navedenom primjeru ostvarenih prihoda u SAD-u kao hrvatski rezident morate prvo platiti puno većih 30% poreza izvornoj državi, tj. SAD-u. Hrvatska, kao što ste naveli, neće Vam onda dodatno naplatiti 10% ako financijskoj upravi priložite sve potrebne potvrde.
   Na sve kapitalne prihode iz država bez izvornog poreza ili hrvatske kapitalne prihode morate platiti 10% poreza (plus prirez). Ako je izvorni porez bio manji od 10% onda tu razliku isto morate platiti hrvatskoj financijskoj upravi.
   Kao što smo već i u komentarima navodili, nema jednostavnog objašnjenja za kompleksni sustav oko plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Opet preporučujemo svima da se oko toga najbolje raspitaju kod poreznog savjetnika.

 11. Postovani,

  Molim Vas za odgovor u vezi prijave JOPPD obrasca.
  Moram li ga predavati poreznoj upravi ukoliko sam prodao dionice koje su kupljene prije vise od 2 godine, te je porez na dividendu placen u USA?

  Imate odlican blog, tako nesto je bilo vise nego potrebno kod nas.

  Hvala na odgovoru

 12. Da li se na prihod od prodaje dionica u inozemstvu (EU) primjenjuju ista pravila kao i na promet dionica u Hrvatskoj? Dakle oslobođenje od plaćanja poreza nakon 2 godine?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)