Porez na kapitalnu dobit u Hrvatskoj

Koliko god nam porez bio omražena tema, želimo li se baviti ulaganjem, morat ćemo se i njime pozabaviti. Zato ćemo danas pokušati o neugodnome pričati ugodno. Ovo smo ljeto uspoređivali porez na kapitalnu dobit ovdje u Njemačkoj i u Hrvatskoj i došli do zanimljiva zaključka – za nas bi Hrvatska bila prava porezna oaza!

porez na kapitalnu dobit

Još do nedavno nismo razmišljali o povratku u Hrvatsku, no u zadnje vrijeme nam je ta zamisao sve zanimljivija pa smo istraživali kako bi se u Hrvatskoj oporezivala dobit od dividendi, kamate ili prodaje dionica. U trenutku pisanja ovog teksta je u Hrvatskoj za sve fizičke osobe na snazi porez na kapitalnu dobit koji iznosi 12% (uvećan za mogući prirez). Potrebno ga je platiti početkom godine, za prethodnu godinu.

Najzanimljiviji dio ove odluke glasi: oporezuje se samo neto kapitalni dobitak nastao od kupoprodaje udjela u pojedinačnim dionicama ili investicijskim fondovima (npr. ETF-ovima) koji su stečeni nakon 1. 1. 2016. i prodani za manje od 2 godine od dana kupnje i sve isplaćene dividende/kamate. Ili jednostavnije: držite li iste dionice/fondove barem 2 godine i onda ih prodate, na dobit nećete morati platiti nikakav porez, ali na sve isplaćene dividende/kamate morate platiti 12% (plus prirez).

Što je uopće kapitalni dobitak?

Neto kapitalni dobitak je iznos dobiven razlikom zbroja svih kapitalnih dobitaka i zbroja svih kapitalnih gubitaka i pripadajućih troškova (npr. naknade plaćene brokeru, burzi i sl.) ostvarenih tijekom kalendarske godine. Važno je napomenuti da se kapitalni gubitci mogu odbiti samo od iznosa kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini, nije ih moguće prenijeti u sljedeću godinu.

Prema važećim poreznim zakonima, za ulagača fizičku osobu ne postoji obveza plaćanja poreza na ostvareni kapitalni dobitak ako:

 • su udjeli kupljeni prije 1. 1. 2016.
 • ako su udjeli kupljeni nakon 1. 1. 2016. i ne prodaju se 2 godine
 • je ostvaren godišnji kapitalni dobitak manji od 112 kuna
 • je udio stečen nasljeđivanjem ili prenesen između članova uže obitelji

Primjeri izračuna poreza na kapitalnu dobit

Pogledajmo na 1. primjeru kada za ulagača rezidenta Hrvatske nastaje obveza plaćanja poreza na kapitalnu dobit:

 • ulagač iz Dubrovnika je 1. 4. 2016. kupio za 10.000 HRK dionice Tvornice x koja ne isplaćuje dividendu. Nakon 12 mjeseci odlučio je prodati dionice koje u trenutku prodaje vrijede 10.500 HRK i obvezan je na dobit od 500 HRK platiti 12% poreza i 10% prireza koji trenutno propisan za Dubrovnik (prirez se ne plaća na ukupan iznos dobiti, nego na ukupan iznos poreza). U izračun neće biti uključene naknade brokeru i burzi.

IZRAČUN:

Kapitalni dobitak iznosi 10.500 HRK – 10.000 HRK = 500 HRK

Porez: 500 HRK x 12% = 60 HRK

Prirez: 60 HRK x 10% = 6 HRK

Porezni obveznik, ulagač iz Dubrovnika, mora Poreznoj upravi platiti 66 HRK poreza na kapitalnu dobit. Ostat će mu neto dobit od 434 HRK.

 • U 2. primjeru naš će ulagač iz Dubrovnika kupiti za 10.000 HRK dionice Tvornice y i ugledati se na Lovaše te će svoj udio prodati tek nakon 15 godina. U trenutku prodaje vrijednost dionica iznosila je 27.590 HRK.

IZRAČUN:

Kapitalni dobitak iznosi 27.590 HRK – 10.000 HRK= 17.590 HRK

Porez: 17.590 HRK x 0% = 0 HRK

Prirez: 0 x 10% = 0 HRK

Prodajom je ulagač postigao dobit od 17.590 HRK, no neće na postignutu dobit morati platiti porez jer su prošle dvije godine od dana kada je uložio svoj novac. Ostat će mu neto dobit od 17.590 HRK.

Porez na isplaćenu dividendu ili kamate

Na dividendu i sve kamate koje stignu na njegov račun, hrvatski će ulagač morati svake godine platiti 12% poreza (plus prirez).

Ako naš dubrovački ulagač ove godine primi 500 HRK dividende, na taj iznos će morati platiti 66 HRK poreza i prireza.

Kako bi Lovaši ulagali da žive u Hrvatskoj?

Kada bismo se sutra vratili u Hrvatsku, nastavili bi ulagati u ETF-ove, ali one koji reinvestiraju dividendu. Izabrali bismo ETF koji je prijavljen u državi koja ima dobre ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa drugim državama (ponajprije sa SAD-om), npr. u Irskoj. Na taj način u Hrvatskoj ne bi morali godišnje plaćati 12% na dividendu, a ako bi udjele ETF-a držali duže od 2 godine i onda odlučili polako prodavati, na prodane iznose također ne bismo morali platiti porez. Optimiranjem naših ulaganja prema hrvatskim poreznim pravilima, u najboljem slučaju ne bismo platili ni jednu kunu poreza! :)

Razlika između plaćanja poreza na kapitalnu dobit u Njemačkoj i Hrvatskoj

Porez na kapitalnu dobit zove se u Njemačkoj Kapitalertragsteuer i iznosi 25%, a uvećava se za doplatu za solidarnost koja iznosi 5,5% i pripadnici crkve moraju platiti crkveni porez u iznosu od 8 ili 9%. Ukupno u ovom trenutku mi u Njemačkoj plaćamo oko 28% poreza na kapitalnu dobit. Kapitalni gubitci mogu se prenijeti u sljedeće godine, nisu vremenski ograničeni kao što je to u Hrvatskoj.

Za lakše predočenje koliku ulogu u ulaganju ima visina porezne stope, navest ću dva pojednostavljena primjera izračuna. Naravno da i inflacija utječe na iznos, no nju u ovaj izračun nismo uključili.

Lovaši iz Hrvatske i Njemačke odlučili su u ETF uložiti 100.000 HRK na 15 godina. Svaki mjesec dodavat će još po 2.000 HRK. Godišnja stopa povrata neka bude 7%.

 1. primjer: Lovaš iz Njemačke ulaže u ETF koji reinvestira dividendu, po poreznoj stopi od 28%.
  • Nakon 15 godina vrijednost njegovoga portfelja iznosit će 742.606 HRK.
 2. primjer: Lovaš iz Hrvatske odlučio je ulagati u ETF koji reinvestira dividendu pa neće morati plaćati porez.
  • Nakon 15 godina vrijednost ovog portfelja iznosit će 901.631 HRK.

REZULTAT: hrvatski ulagač nakon 15 godina ima 159.025 HRK više u džepu nego njemački ulagač. Za taj iznos si hrvatski ulagač dodatno može kupiti novi VW Golf (s tim da naši vjerni čitatelji znaju da mi ne preporučujemo kupnju novih automobila). ;)

Ovo je razlika između ulagača koji mora plaćati porez i onoga koji ne mora ;)

Želite li se i sami igrati brojkama i računati, pomoći će vam ovaj kalkulator.

Napomena: tekst predstavlja samo naše osobno mišljenje. Mi nismo porezni savjetnici. Za detaljne informacije koje se odnose na vas obratite se Poreznoj upravi ili profesionalnom poreznom savjetniku.

Ako ste upoznati sa poreznim zakonima u drugim državama bivše Jugoslavije, interesiralo bi nas kakvi su porezi u vašoj državi i što mislite je li to puno ili malo u odnosu na druge države?

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *