Skip to content

Putujte i štedite istovremeno!

Barem tri puta godišnje putujemo na relaciji Frankfurt – Zagreb. Putem uvijek srećemo mnogo SRB, HR, BiH registracija. Neki su možda prvi i zadnji put putovali izvan granica svoje države, drugi pak, poput nas, putuju često, i tako već godinama. Prilikom zadnjeg putovanja, sinula mi je ideja – zašto ne napisati jedan koristan članak za sve vas koji putujete, a nemate ništa protiv da uštedite koji € usput! U ovom članku upoznat ću vas s time kako možete uštedjeti novac koristeći alternativne putove, čuvati svog limenog ljubimca i prirediti malo razonode za nestrpljive suvozače :)

Putujte i štedite
Naš vjeran i ekonomičan pratilac na putovanjima. Prosječna potrošnja 4,5 L dizela na 100 km. :-)

Postoji li alternativa za autocestu?

I to isplativa? Postoji. Evo našeg primjera. Do nedavno smo, vozeći se osobnim automobilom, svaki puta imali izdatak od 87,20 € (vinjete za Austriju i Sloveniju, dva tunela u Austriji  i cestarina u Hrvatskoj). Kažem “imali smo” jer smo pronašli mogućnost, da platimo još samo 17,40 € za vinjetu kroz Austriju i ostatak (69,80 €) uštedimo, a vremenski to znači da se vozimo 2 sata dulje (1 sat u jednom smjeru). Tuneli koji se naplaćuju obično se mogu i zaobići. Istina, obilazak je malo duži, ali financijski se ipak to isplati.

Ne predlažem vam da posvuda izbjegavate autocestu, jer bi se put u tom slučaju poprilično odužio, nego izračunajte isplati li se platiti vinjetu baš svugdje. Kroz Njemačku se vožnja autoputom (još) ne naplaćuje. Za Austriju vam treba vinjeta, ali 17,40 € za 10 dana i par stotina km autoputa isplati se platiti. Druga je priča kroz SLO i HR. Odnos cijene vinjete ili cestarine i kilometara autoceste po meni nije baš realan.

Gotovo svaka navigacija ima mogućnost da vas navigira tako da izbjegavate cestarine. Uključite tu opciju u postavkama vašeg aparata, i bez dodatnih dugotrajnih proučavanja karata, stignite jeftinije na cilj.

Satnica od 35 €? Kome je premalo?

Napisala sam da se korištenjem lokalnih cesta naše putovanje produžuje za 1 sat u jednome smjeru. Za sve one koji su upravo pomislili “ah, vozit ću se radije sat manje, ali autocestom” imam jednu usporedbu.

Za tih sat vremena duže vožnje, uštedi se 35 €. Koliko vas bi pristalo raditi za 35 €/satu? ;) Ja prva, priznajem! 2 sata duže vožnje = 70 € koji ostanu u novčaniku. Satnica koje se ne bi nitko samo tako odrekao!

Ušteda na gorivu

Još jedna prednost kad se vozite lokalnim cestama je ušteda na gorivu, iz 2 razloga:

 1. cijene na benzinskim postajama uz autoput su u Austriji i Njemačkoj dosta veće nego uz lokalne ceste, i
 2. sporijom vožnjom trošite manje goriva

Konkretno, primjer cijena dizela u Austriji prije par dana: na benzinskoj uz autoput bila je 1,39 €/L. Samo desetak km dalje, kad smo skrenuli s autoceste i ušli u mali gradić Liezen, cijena je bila 1,03 €/L. Uspoređujući koliko smo trošili prije na gorivo (dok smo vozili samo autocestom) i sada (kad koristimo i lokalne ceste), došli smo do zaključka da sada potrošimo oko 20 % manje goriva.

Čuvate svog limenog ljubimca i sebe

Da bi se došlo do zaključka da je auto luksuz, nije potrebno dugo računati. Ovdje u Njemačkoj se uzima za računicu prosječna cijena od 0,30 €/km u koju je uključeno osiguranje auta, amortizacija, gorivo i gubljenje na vrijednosti. Vodeći se tim brojkama, nije teško izračunati da ste izdali 300 € nakon prijeđenih 1 000 km.

Evo kako izgleda račun na našem primjeru:

1800 km×3 puta godišnje×0,30 €/km= 1620 €.

No kad bi nas četvero 3 puta godišnje letjelo u feriju avionom, i u Hrvatskoj uzeli rent-a-car, koštalo bi nas puno, puno više. Hoću reći, tko nema drugi izbor i mora putovati autom, ima ipak mogućnost izabrati jeftinije rute i uštedjeti. Vozeći lokalnim cestama, morat ćete i usporiti vožnju. Ali i to ima svoju prednost: nije isto vozite li 150 km/h ili samo 70 km/h. Vozeći sporije, čuvate vaš auto, ne opterećujete ga tako puno kao na autoputu. No budete li vozili 70 km/h po autoputu, navući ćete bijes drugih vozača na sebe, počet će vas i kamioni pretjecati, sve u svemu više ćete si priuštiti stresa nego opuštene vožnje. Skrenete li pak s autoputa, prisiljeni ste voziti sporije, automatski čineći dobro autu… i sebi

Kako god da ste iskusan vozač, opuštenije ćete voziti vozeći sporije. Već podsvjesno znate da su veće šanse da zakočite, brže reagirate vozite li sporije, nego na autoputu pri brzini od 140 km/h, npr.

Razonoda za suputnike

Oni koji na zadnjim sjedalima voze najmlađe, znaju na što mislim. Omiljena igra brojanja crvenih/plavih /bijelih… automobila ipak dosad nakon sat, dva. Ni kamioni nisu više zanimljivi. Lokalna su mjesta zato puna iznenađenja, privuku pažnju i onih najnezainteresiranijih ;) .

Šareni vrtovi, vrtni patuljci, razne životinje uz cestu, spomenici, čudne kuće (trenutna atrakcija kod naših zvrkića je kuća koja stoji na krovu), nema čega nema. Kada skupe dojmove, imate zalihu za još koji sat mirne vožnje po autoputu.

Zaključak

Nadam se da sam vas uspjela uvjeriti da se korištenjem lokalnih cesta može poprilično uštedjeti. Osim toga, odmorite se malo od brze vožnje, čuvajući! sebe i auto.

Imate li još kakve prijedloge, ideje, slobodno ih napišite u komentaru ispod članka.

Sretan vam put i ugodna vožnja!

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

9 thoughts on “Putujte i štedite istovremeno!”

 1. Hvala ti na praktičnim savetima. Mi se baš premišljamo koliko bi nas koštao put automobilom Beograd – Frankfurt. Išli bi prvi put i sve nam je nepoznato, tako da razmišljamo i o avionu. Sve u svemu, vidim da ima načina da se prođe jeftinije, što mi je bitno :)

  1. Ako vam nije važno kad putujete, onda bi avion bio bolja opcija. Moja mama je jednom uzela povratnu avionsku kartu Fra-Zg za 165 €. Gledam baš na googlemaps, autom bi vam trebalo 12,5 sati u najboljim uvjetima, avionom 2 sata. Mi moramo autom, jer nam je renta-car u Hr preskup. Ali Frankfurt je super pokriven podzemnom željeznicom i tramvajima, 10,50 € košta grupna dnevna karta za 5- ero. Tako da vam ovdje auto ne bi ni trebao.

  1. Istina :) Još je jedna česta zabluda, da se samo po autocestama stigne brzo. MM i njegovi roditelji već više od 40 godina putuju na relaciji Nj-Hr, prije je to bilo i po 10- ak puta godišnje, i otkada su izgrađene autoceste, nisu došli na ideju da traže lokalne ceste i zaobiđu naplate. Dok kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku nije bilo autocesta, putovalo se i po 24 sata, jer drugog puta nije bilo i svi su vozili lokalnim cestama. Danas kad je promet raspodijeljen, gužvi nema i stigne se skoro pa i podjednako brzo

 2. Mi smo razmišljali tome da malo putujemo ovog oktobra, pa smo zbog količine posla odustali, nažalost. Sad planiramo da na proleće posetimo tri ili četiri evropske zemlje u petnaestak dana i razmišljamo da li da to učinimo autom ili vozom. Ove informacije su mi jako dobro došle, u pravom trenutku, a dobila sam i more novih ideja. Hvala mnogo! :)

 3. I ja putujem iz Münchena kroz Austriju i Sloveniju prema Zagrebu. Bez austrijske Vignette ne smije se voziti na Schnellstraßen. Tauerntunnel u Austriji obidjem. Karawankentunnel sam jedno vrijeme obilazio.

  PS: Pravo osvjezenje je procitati tvoje informativne i poucne clanke.

  1. Hvala Jan na komentaru!
   Austrijsku Vigette uzimamo uvijek, ali i nije preskupa, ako se uzme u obzir broj kilometara koji prođemo kroz Austriju. Mi 2 puta godišnje putujemo samo na tjedan dana za Hrvatsku, i uzimamo Vignette za 10 dana. U Sloveniji takve nema.
   Jesi izračunao koliko bi se godišnje moglo uštedjeti kada bi zaobilazio oba tunela? Nama se na relaciji Frankfurt-Zagreb godišnje skupi poprilična svota.

   LP

   1. Mislim da se ne mogu zaobici oba tubela. Cijena je za obadva tunela 11 €. Katschbergtunnel moze se obici, tada je cijena 5,50 €. Usteda od 5,50 €. Cijene su za jedan smjer. I ja placam Vignette za Austriju koja trenutno kosta (11/2015) 8,70 €.

    Karawankentunnel, opet je poskupila naknada za voznje tunelom, trenutacna cijena je 7 €. Moze se obici preko Italije. Jedno vrijeme obilazio sam Karawankentunnel, izgleda da cu morati opet da obilazim. Imam u planu probati jednu posve drugu rutu prema Karlovcu. Mozda prema Trstu. Samo ne znam moze li se slovenska Vignette “zaobici” ukoliko odaberem put iz Italije od Kozina prema Rupa. Jer ovdje mi se ne isplati kupiti slovensku Vignette, premalo je km kroz Sloveniju.

    Moram kalkulirati i razmisljati o svemu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)