Skip to content

Sa 30 000 € do dva i pol milijuna €?

Vjerujte mi na riječ, ovaj tekst nema veze s onima koji vam obećaju da ćete postati milijunaši preko noći (dobro, možda ne baš preko noći, ali za tjedan dana sigurno). Pisat ću vam danas o njemačkoj “baki na burzi” koja je ostavila pozitivan, neizbrisiv trag na svakog malog ulagača svojom velikom pričom. Možda njenim primjerom uspijem uvjeriti neke svoje starije čitatelje kako se za ulaganje na burzu ne mora biti ni mlad ni imati puno novca. No sigurna sam da će i mlađim čitateljima mnogo pomoći njezini savjeti i iskustvo. Na kraju teksta postavila sam i jako dobar intervju s njom koji je na njemačkom, ali možete u postavkama uključiti prijevod na svom jeziku.

Beate Sander, njemačka baka na burzi. Foto: Marcus Witte

Beate Sander (1937. – 2020.), ili kako su je njemački mediji prozvali “Börsenoma” (baka na burzi), svojom je pričom i iskustvom na burzi pokrenula mnoge ulagače početnike. Pa i nas. Kao trinaestogodišnjakinja pobjegla je za vrijeme rata iz Istočne Njemačke u Zapadnu, tu se udala, postala učiteljicom u srednjoj školi i majkom dvoje djece. U mirovini je 1996. godine (sa 59 godina) kupila prvu dionicu “Deutsche telekoma” i sa 60 000 DM (30 000€) početnog kapitala ušla u ulagačke vode. Daljnjim je ulaganjem u razdoblju od 15 godina njen portfelj porastao na ponosnih 2,5 milijuna eura! Poletna, puna energije ulagala je i dijelila svoje znanje skoro do posljednjeg dana kraja rujna 2020., kada ju je rak nakon više godina borbe pobijedio u njenoj životnoj bitci.

Burzovna strategija bake Sander

Baka je počela ulagati iz čiste radoznalosti i uvjerenosti da se (dugoročno) investicijama novac samo povećava. Sve što je naučila, naučila je sama. Iskoristila je krize i u trenutcima kad su drugi povlačili novac s burze i radili gubitke, baka je hrabro kupovala dionice za koje je bila uvjerena da su kvalitetne i da će se nakon krize oporaviti. Kako je voljela naglasiti u gotovo svakom intervjuu, ona je uvijek bila “u lovu” na povoljne dionice. Tvorac je strategije vrhunac – dubina – hrabrost (Hoch-Tief-Mut-Strategie) koju je isprobala i dokazala njenu djelotvornost za vrijeme krize 2000./2003., 2008./2009. i 2020.

Na prvu njena strategija djeluje jednostavno: ulagati kroz dugo razdoblje, graditi diverzificirani portfelj, djelomično prodavati dionice iz portfelja koje su porasle za tro- ili četveroznamenkasti postotni iznos i za novac od prodaje kupovati nove, podcijenjene, povoljne dionice. Za razliku od većine koja trguje na burzi pogrešno, dionice treba kupovati kad su povoljne, a prodavati kad su precijenjene.

Zašto onda nema više uspješnih malih ulagača kad je ta strategija tako jednostavna? Odgovor je jednostavan – jer mnogima nedostaje hrabrost da kupuju u trenutcima krize i panike. I W. Buffet naglašava da treba kupovati dionice kad krv leži na cesti. No uplašeni ulagači ne samo da se boje kupovati u krizi, oni griješe još i više. Kada vide da se vrijednost njihova portfelja počinje topiti, u panici prodaju dionice koje su nekad platili mnogo više. Na taj način gube novac i obeshrabreno se povlače iz ulaganja, uvjereni kako to nije za njih.

Osim straha, razlog za neuspjeh leži i u pohlepi. Neki u želji da prodaju dionice po najvišoj ili kupe za najnižu cijenu, predugo čekaju i na kraju ne ulože uopće. Pravi trenutak za ulaganje nije vrhunac kada je dionica najskuplja ili najjeftinija (jer samo je puka sreća pogoditi ga) nego bi trebali steći naviku da ulažu redovno. Time se postiže Cost averaging (prosjek troškova).

Možda ćete se čuditi zašto je baka djelomično prodavala najuspješnije dionice portfelja, a svima je savjetovala da ulažu dugoročno. Mirovina koju je primala nije bila previsoka, a novac joj je trebao i za život. Da bi svaki mjesec ipak imala sredstava za ulaganje, bila je prisiljena prodavati i tako dolazila do svježeg kapitala za nove kupovine.

Novac joj nije bio važan

Iako zvuči neuvjerljivo, baku na novo ulaganje nije pokretao iznos na računu nego želja da bude što uspješnija, kupi što bolje i dokaže da je njena strategija djelotvorna. I dalje je živjela u kući koju je kupila i otplatila dok je još radila. Živjela je skromno, zadovoljna malim stvarima. Nisu je zanimala ni putovanja, ni skupa odjeća ili kram s kojim se mnogi zatrpavaju. Svu energiju usmjerila je u najdraži hobi – ulaganje na burzu i što je još važnije, nesebično je dijelila svoje znanje dalje pišući knjige, članke za razne portale i održavajući besplatne seminare. Do zadnjega trena i sama je učila. Sav novac koji je zaradila na burzi ostavila je djeci i unucima. Kad nije sjedila pred kompjutorom i bavila se ulaganjem, bila je u svom malom vrtu i uzgajala povrće.

Uzgajala je tikvice kao i novac! Foto: Marcus Witte

Ulaganje na burzu je kao rad u vrtu

Trgovanje na burzi često je uspoređivala radovima u vrtu. Ako želimo imati dobru berbu, potrebno je najprije posijati kvalitetno sjeme, brinuti od početka za mladu biljku, zalijevati je, prihranjivati, čupati korov. Budemo li vrijedni, na kraju ćemo imati bogatu berbu. Isto tako je i na burzi. Važno je pronaći kvalitetnu dionicu određene tvrtke (posijati kvalitetno sjeme), pratiti kako se tvrtka razvija i (ako postane korov) odstraniti je iz portfelja. Voljela je reći da “njeni najbolji konji uvijek ostaju u staji, a staro željezo uvijek leti van”. Često je kupovala dionice koje su joj donosile dividendu. Dividendu je reinvestirala u nove dobre, a povoljne dionice.

Nije se bojala ni modernih tvrtki. Istraživala je i učila o tehnološkim dionicama, umjetnoj inteligenciji, biotehnologiji. Znala je da je to budućnost i umjesto da bježi od nje, krenula je učiti o njima i tražiti tvrtke koje je vidjela kao uspješne i u budućnosti. No na njih je često gledala kao na klađenje pa je u takve tvrtke ulagala tek jedan mali iznos novca.

Volim ulagati u tehnološke tvrtke. Tamo gdje svira glazba budućnosti, tamo se osjećam stvarno kao kod kuće, čak i ako imam već 81 godinu! (B. Sander)

I sa 80 možeš naučiti kako se koristiti modernom tehnologijom

Ni pandemija početkom 2020. godine nije ju spriječila da i dalje, sa navršenih 80+ godina dijeli svoje znanje, često i besplatno. Nabavila je svu potrebnu opremu i za kratko vrijeme naučila kako voditi webinare, snimati podcaste ili davati intervjue preko interneta.

Nemojte nikada podcijeniti svoje roditelje, bake i djedove da moderna tehnologija nije za njih. Trebat će im sigurno više vremena da nauče nego što je trebalo vama i zaboravit će češće nego vi, ali mogu naučiti. Vi budite tu da im olakšate i pomognete. Time ćete napraviti puno za njihovo samopouzdanje, ali i pomoći im da si olakšaju mnoge situacije u životu (npr. da ne odlaze više u banku na šalter, nego da preko interneta plate račune i slično).

Ulaganje u pojedinačne dionice je igra lutrije

Uvijek je napominjala ono što i mi pišemo u svakom uvodu. Trgovanje pojedinačnim dionicama je rizično. Za svakoga tko ima malo novca ili će mu novac biti potreban u kratkom roku preporučivala je ulaganje manjih iznosa u ETF-ove (najbolje pomoću mjesečnih štednih planova). Osim toga, loše je sav novac staviti na jednu kartu (znači, uložiti u samo jednu dionicu) nego je potrebno diverzificirati portfelj. Njen je moto bio

Rasprostranite li svoj portfelj široko, nećete nikad požaliti!

Kako pronaći najbolju dionicu na burzi?

Savjet koji i mi uvijek ponavljamo je da se na burzu ne krene s ulaganjem “na slijepo”. Uložite radije par € u člansku iskaznicu knjižnice ili kupovinu knjiga o ulaganju i počnite ih čitati. Na internetu je dostupno mnogo kvalitetnog besplatnog sadržaja iste tematike. Potražite videa, čitajte blogove o financijama i ulaganju (poput ovoga, npr. ;)). Okrenite se oko sebe i istražite postoje li proizvodi koji su u vašem kućanstvu ili poznanstvu omiljeni i saznajte tko ih proizvodi. Potražite na internetu mrežne stranice tih tvrtki i u dijelu “Za investitore” istražite malo detaljnije njihovo poslovanje. Možda će baš to postati vaša najuspješnija i najbolja dionica u portfelju.

Tko ulaže bolje – žene ili muškarci?

Po baki Sander i žene i muškarci imaju svoje prednosti i mane kad je o ulaganju riječ. Žene su obično opreznije i ne ulažu novac rado u rizičnije klase, ali su i upornije i vole ulagati na duže vremensko razdoblje. Muškarci će pak radije novac ulagati nego ga držati na štednoj knjižici, spremniji su na rizik i češće ulažu u rizičnije klase.

Moram vam reći da smo g. Lovaš i ja tu udružili snage. Ulažemo zajedno, a ne natječemo se jedno protiv drugoga i uspostavljamo ravnotežu između prednosti i nedostataka koje jedno ili drugo donosi. Pozivam i vas da se (ako još niste) ujedinite s partnerom/partnericom i iskoristite svoje i njegove/njezine prednosti.

Beate Sander raspakirava: s ovom strategijom postala sam milijunašica

Zaključak

Za uspjeh na burzi potrebni su: dugo razdoblje ulaganja, široko rasprostranjen portfelj, djelomična prodaja jako precijenjenih dionica, kupovina novih u pravom trenutku po povoljnim cijenama i disciplina u ulaganju. Baka Sander dokazala je na svom primjeru da je to recept uspjeha.

Ako vi imate neki drugi recept za uspjeh na burzi, podijelite ga s nama u komentaru.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)