Skip to content

SOS! Praznici stižu! Kako da ipak ostanu nezaboravni?

Ono što je za jedne predivno vrijeme iščekivanja i radosti, za druge se svake godine pretvori u noćnu moru. Slave, imendani, advent, Božić, Nova godina… relativno kratko vrijeme u koje treba ugurati na stotine kg hrane, poklona, izdataka za novu odjeću (nećete se valjda pojaviti u istom odijelu dva Božića za redom???), frizure, božićnu jelku, i, i , i… Lista je tolika da bi samo nabrajanjem ispisala jedan poprilično dug članak. Kad onako, pod stresom, obavite i poplatite sve što se obaviti i platiti mora, nerijetko ostaje samo jedna velika crna rupa na računu. Kažete minus? Svejedno, upali u rupu ili minus, izvlačenje je jednako naporno. Krajnje je vrijeme da svi promislimo što je nama važno, a ne što nam drugi nameću, što naš kućni budžet može podnijeti bez da stvaramo dugove koje ćemo vraćati do u kasno ljeto. Kako kaže jedna mudra izreka:

Ispruži se koliko si dug.

praznici
Naš praznični stol, jednostavnost umjesto pretjerivanja!

6 malih i velikih savjeta kako uštedjeti na izdacima, a da ipak praznici budu nezaboravni

1. Budite umjereni u pripremanju hrane.

Raskošna večera od 8 sljedova jela, 20 vrsta kolača uz najskuplja vina može biti organizirana u hotelu s 5 zvjezdica, ali, ruku na srce, ne mora i u vašem domu. Jer, kako to na kraju biva, ostavit ćete pravo malo bogatstvo u supermarketu, provesti sate i sate u kuhinji, a na kraju ćete pola hrane baciti. Jer, pogotovo u vrijeme praznika, svatko ima i prase, i kokoši i kolača i kod svoje kuće. A kad je tako, onda ni kod drugoga jelo ne prija bolje.

Naše bake bi se sada možda počele hvatati za glavu, ali evo jednog savjeta (tako to prakticiraju moji susjedi Nijemci): zašto vi ne bi spremili vama omiljeno jelo/kolač i odnijeli ga kod kumova kad vas pozovu u goste? Spremiti ćete ono što volite, olakšati njima posao, i ako vam ne bude baš prijalo što su oni spremili, jest ćete vaše jelo. Isto mogu i oni učiniti kad dođu k vama u goste. Bez uvreda, ljutnje, nego kao lijepa gesta pomoći.

Želite li radije tradicionalno spremiti sve sami, u redu je. Isplanirajte jelovnik unaprijed, da ne bude jela za bacanje, ali ni premalo, pa da morate familiju voditi u restoran na ručak i prirediti si novi, neplanirani izdatak. Ostane li vam hrane nakon slavlja, podijelite ju.

2. Umjereno i s poklonima

Ograničite broj poklona. Ne mora ispod bora biti poredano 25 kutija, dovoljan je i 1 poklon po osobi. Zanimljiv i koristan članak o darivanju najmlađih napisala je i Blaženka na omiljenom mi blogu. Ukoliko ste jedni od onih koji nemaju granicu kada se radi o kupovanju poklona, onda ste prisiljeni podvući ju sami. Ili mislite i poklone otplaćivati do ljeta? Odredite budžet za poklone i pazite da ne prijeđete granicu.

Pričala sam nedavno s kolegicom koja ima 6-ero djece, sva djeca imaju svoje partnere i svoju djecu, tu je još i najuži rod s njene i muževe strane. Kaže mi, ukinuli su darivanje odraslih, i unazad par godina daruju samo malene. Željeli su si uštedjeti novac i vrijeme potrebno za kupovinu silnih poklona, i prištedjeti se gužvi nakon praznika, kada se neželjeni pokloni vraćaju ili mijenjaju za nešto drugo. Jer, kada vas daruje 30-ero ljudi, velika je vjerojatnost da neće svi pogoditi s poklonom, i onda vam ne preostaje drugo nego da neželjeno redate na tavan ili vraćate u trgovinu i mijenjate za nešto što vam treba.

Tip: usporedite li kretanje cijena igračaka, vidjet ćete da je gotovo postala praksa da cijene nenormalno rastu još od rane jeseni. Da bi onda kratko pred praznike trgovci polijepili plakate o nevjerojatnom sniženju. Ako ste u prilici, pribavite poklone za djecu još u ljeti, i proći ćete puno povoljnije nego da čekate vrijeme praznika i visokih cijena.

3. Ukrasi za kuće ne moraju biti skupi

Ako imate samo malo strpljenja i volje da nešto sami napravite, izrada ukrasa za kuću može biti jako jeftina, a da vam pri tome bude i zabavno. Svake godine napravite nešto novo, i pospremite kad praznici prođu. Dobro će doći i druge godine.

Jedne godine možete nabaviti malo tvrđi filc, izrezati zvijezde i povješati ih po kući. Druge godine imate već zvijezde, kupite tamno zeleni karton, iz njega izrežete boriće koje ukrasite s vatom i povješate ih po prozorima, i eto snježnih jelki. Ja sam ove godine pravila anđele od novinskog papira. Bilo je dovoljno jedno popodne i nastala je cijela četa papirnatih anđela od starih novina. I uvjeravam vas, nisam nešto posebno talentirana za amaterske radove. Tek onako prosječno, kao i većina vas. No, malo volje i par youtube videa, i nema što ne možemo napraviti.

Tip: “zasvrbe” li vas ipak prsti i morate kupiti nešto od ukrasa, onda to učinite nakon Božića, pospremite na tavan, i za sljedeći Božić imati ćete nove ukrase. Često se događa da trgovci radikalno snize cijene božićnih ukrasa, pa nije rijetkost da ih platite i 90 % manje nego što bi vas koštali početkom 12. mjeseca.

4. Drugačija jelka

Naše božićno drvce je ove godine proslavilo 3. rođendan i još je kao novo. Ove godine se već isplatio ulog od 100-tinjak € (oko 20 € košta 1 m jelke, a nama treba jedna od 2,5 m). A računamo da će nas drvce “poslužiti” još dugo. No to smo mi, mi nemamo ništa protiv umjetne jelke.

Želite li u svojoj kući za praznike samo živo, pravo drvce, a potrošili ste predviđeni novac na druge, neplanske izdatke, možda netko u susjedstvu ima jelku viška u dvorištu i ionako ju planira posjeći. Raspitajte se. Zašto bi moralno biti baš drvce, čije cijene vrtoglavo polude pred praznike? Za par € možete kupiti par grana, staviti ih u lijepu vazu, okititi i dobili ste lijepu “mini” jelku. Kada bude situacija bolja i ostane vam više novca, kupit ćete opet veliku jelku.

5. Kraj novogodišnjim petardama i raketama

Možda si to mogu priuštiti ovi gore spomenuti hoteli s 5 zvjezdica, ali je li taj izdatak potreban i vama? Par stotina € treba vam da bi se koliko toliko “opskrbili” da priredite skroman vatromet od par minuta. Danas je gotovo postao običaj da se organizira doček na trgovima uz nezaboravan vatromet. Ako baš vaši najdraži ne mogu zamisliti doček Nove bez vatrometa, otiđite svi zajedno na tih pola sata na neki trg, uživajte u šarenilu i buci, vratite se kući i nastavite sa slavljem. Zadovoljni oni, zadovoljni vi.

6. Putujte na sam Božić, Novu godinu

Ako baš morate putovati avionom, vlakom, dosta ćete novca uštedjeti budete li putovali baš na praznik. Velika je razlika putujete li na Badnjak ili Božić, na Silvestrovo ili 1.1. Znam da nije uvijek moguće izabrati jeftiniju varijantu, ali ukoliko vam je svejedno i u mogućnosti ste, izaberite ju.

Zaključak

Oduvijek je bilo tako da se za praznike darovalo, bolje jelo, potrošilo više novca. I u doba siromaštva, i u doba bogatstva. No danas, kad nam se sugerira da su pokloni najvažniji od svega, kad smo izgubili osjećaj za skromnošću i istinskim značenjem blagdana, vrijeme je opet da se sami trgnemo.

Zaboravimo na natjecanja tko će više darovati, ispeći kolača ili šarenije okititi kuću. Ne stavljajmo bespotrebno sami sebe pod pritisak, nemojmo se zaduživati i uskraćivati si zadovoljstvo da spokojno uživamo u predivnom vremenu.

Sretne vam i mirne praznike želim!

Imate li vi još koji savjet kako si prištedjeti novac i živce u ovo vrijeme praznika?

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

24 thoughts on “SOS! Praznici stižu! Kako da ipak ostanu nezaboravni?”

 1. Danas sam krpila spisak za predstojeće praznike. To se ne radi iglom i koncem, već pažljivim sabiranjem i oduzimanjem, olovkom i živcima. Uhvati me uvek neko ludilo, i na kraju u Novu uđem razočarana jer nisam mogla sve kako sam prvobitno htela. A nepotrebno, zaista. Potrebno je da smanjimo gas i krenemo lagano od samog početka do kraja! Sjajni saveti!

 2. Mirna, potpuno se slažem sa rečenicom s početka teksta: Ispruži se koliko si dug.
  Saveti su ti odlični i zaista bi mnogi trebali ovo da usvoje… Novogodišnji i božićni praznici trebaju predstavljati radost, a ne brigu oko novca i da li ćemo imati dovoljno za sve stvari, od kojih su zaista neke i nepotrebne.
  Pun pogodak sa ovim tekstom! :)

  1. Hvala ti :) Znam toliko njih koji se u ovo vrijeme zaduže, pa onda stenju kako u 1. mjesecu treba platiti osiguranja, pa stanarinu, i ne daj Bože neki iznenadni troškovi.

 3. Kod nas je isto pravilo da se kupuje samo deci. Muž i ja ponekad, ako se baš nađe višak novca, kupimo neku zajedničku stvar kao npr. štampač, fotoaparat i sl. Sa hranom nikad ne preterujem, baš koliko treba. Vatromet gledamo sa terase jer u centru grada uvek bude.Jelkicu imamo veštačku več 10-ak godina i još je ko nova a svake godine dokupim po par ukrasa i to je to.Praznici ne moraju biti skupi a volim ih jer je tada porodica na okupu i uživamo! Srećni praznici :)

  1. Već sam se nekoliko puta, čitajući tvoje tekstove, uvjerila koliko imamo zajedničkoga :) . I meni je najvažnije da smo u te dane svi na okupu, i uživamo u danu, bez jurnjave i stresa. I ja tebi želim sretne i vesele praznike <3

 4. A može i bez jelke… pretpostavljam da svako već ima ukrase, a oni sasvim lepo stoje i na nekom ukrasnom tanjiru, u dubljoj lepoj činiji, okačeni na tanke trake na prozor ili ogledalo… Ukrase, inače, možete i isheklati, napraviti sami od ukrasne hartije, šarenih papira, kartona…
  U kupovinu sa spiskom, ali ako već ne kupujete na odloženo, uz malo praćenje cena, akcija i sniženja.
  Umesto poklona nikome potrebnih, kako i sama reče, poneti kolače, korpu s voćem, bilo šta što je svakodnevno potrebno.

  1. Upravo to, sve može biti tako jednostavno i lijepo, a mi si sami zakompliciramo. Bolje da ni ne mislimo na to koliko će se hrane nakon praznika baciti, a spremili su je, eto, tradicije radi (i da susjedi ne bi kasnije pričali kako se kod one tamo ove godine slabo jelo).

 5. Koristan tekst posebno u ovo vreme dobro dođe mnogima i kao podsetnik. Poklon, po meni treba da izazove osećaj sreće, da izmami osmeh, tako da može se kupiti i tokom godine, lagano, ne u predprazničnoj euforiji kad, često, skoro sve postane skuplje.

  1. I ja volim kupovati poklone kroz godinu. Znalo mi se prije dogoditi da baš onoga što sam za nekoga isplanirala, kratko prije Božića nije bilo. Ovako sada kupim na vrijeme, i da, često puno jeftinije nego kad počne predbožićna groznica

 6. Ključ je u planiranju, kako si i sama rekla. I najvažnije je da smo zajedno. Tada su i proja i čaj sasvim dovoljni da popune ona mesta koja ljubav ne ispunjava. Srećni praznici, draga Mirna! :)

 7. Sjajan tekst. I utešan. Kao i komentari ispod. Shvatiš da ima normalnog sveta i da su ljudi oko tebe oni koji razumeju duh praznika, ali se ne opterećuju time da ostave platu i uđu u dugove zbog novogodišnjih praznika. Ako praznici predstavljaju grč i tugu što nismo uspeli sve kupiti, skuvati više od onog što možemo pojesti… onda nije problem u prazniku već u nečem trećem… Hvala!

  1. I meni je drago to pročitati. Žao mi je kad čujem kako su neki sretni da je “to” sve iza njih, da “to” predstavlja za njih samo obavezu da izguraju, a ne priliku za uživanjem sa najdražima, čarobne trenutke kojih je u ovom stresnom vremenu sve manje i manje. LP

 8. Super saveti.
  Kod nas se pokloni kupuju samo deci, a za muža i mene iskreno – nema veze. Radujemo se njihovoj sreći, njihovi osmesi su i naši :)
  Takođe, pošto mi nismo baš u ljubavi sa lovom, sve poklone planiram unapred. To znači da ih počnem kupovati još u novembru, tako da 31.12, pod jelkom imam prave pakete za decu.
  Sa hranom nikad ne preterujemo, to je nešto čega uvek ima, a da silno želimo sušeni bakalar – ne želimo. Imamo domaću šunku, kulen, vino… Gde ćeš bolje? :)
  Sve najlepše u ovim danima želim tebi i tvojoj porodici <3

  1. Čestitke su nešto što smo mi npr. skroz zanemarili :( . Sjećam se da smo ih, kad sam bila mala, uvijek familiji i prijateljima slali. Još nije kasno da ih ove godine pošaljemo :)
   Hvala ti na komentaru i čitanju :)

 9. JOš uvek nisam okitila jelku, jer ukrašavanje i prazničenje podstiče na kupovinu. Dečiji pokloni su već isplanirani, čekamo neki eventualni popust i to je to. Oko hrane se ne opterećujem. Bitno je da kuća miriše na nas, na neki kolačić, medenjak…i da uz prigušeno svetlo posmatramo sjaj lampica, i uživamo u porodičnoj atmosferi.

  1. Mi smo, dok sam bila dijete, okitili bor na Badnjak. A kako smo te dane bili dosta u posjetama, uvijek mi je bilo žao raskititi ga, bilo je prerano. Zato sada okitimo 4 tjedna prije Božića, da izguštamo jednostavno :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)