Skip to content

Što možemo naučiti iz bankrota Borisa Beckera i drugih poznatih osoba

Mnogi poznati sportaši, pjevači, glumci zarađuju milijune za vrijeme karijere, a onda ih još brže potroše i bankrotiraju. Pitanje “koliko lud moraš biti da toliki novac potrošiš i na kraju ti ostane samo gorki dug?” sasvim je na mjestu. Uspoređivala sam uzroke bankrota poznatih osoba i zaključila da gotovo svi rade iste pogreške. Ne znam jesu li i hoće li oni iz svojih pogrešaka išta naučiti, ali mi svakako možemo izvući korisne lekcije.

bankrot poznatih osoba
Boris Becker, nekada slavni tenisač, pred vratima je bankrota

Neki dan je odjeknula vijest da je Boris Becker, nekada uspješni njemački tenisač, bankrotirao. Ako je vjerovati medijima, postoji dug od 40 milijuna franaka koje Becker nije u stanju vratiti. Svatko imalo razuman sigurno se zapitao: kako netko tko je zarađivao milijune za vrijeme teniske karijere, a kasnije bio vlasnik triju auto kuća, vlasnik i suvlasnik raznih poduzeća, reklamirao razne marke, komentirao teniske mečeve, izdao nekoliko knjiga i, i, i…  može na kraju bankrotirati? Još uvijek mi se čini nevjerojatno da bi bilo istinito, ali ako je vijest uistinu točna, onda i opet možemo izvući korisne pouke iz cijele priče.

Kažem i opet, jer mnogo je poznatih osoba iskusilo kako izgleda osobni bankrot nakon što su godinama milijunima punili bankovne račune. Košarkaške superzvijezde poput Dennisa Rodmana, Eddyja Curryja, Derricka Colemana, Scottiea Pippena, Allena Iversona izgubili su sav novac, i ne samo to, ostali su im i dugovi. Boksačka legenda Mike Tyson i najnovije, glumac Johnny Depp također su na listi slavnih koji su bankrotirali. Tysonovo bogatstvo bilo je procijenjeno na 30 milijuna dolara, Rodmanovo na 50 milijuna, Pippenovo npr. na 120 milijuna, a Iversonovo na čak 200 milijuna dolara.

Pitate se “kako je moguće?”? Glavni razlog leži u činjenici da osobe iznenada postanu slavne, uspješne i bogate. I najčešće, umjesto da stanu na loptu i saberu se, jednostavno polude i izgube osjećaj za realnost.

Ali, ni ne mora netko postati slavan u svijetu, da bi mu bogatstvo zaljuljalo tlo pod nogama. Dovoljno je da iznenada postane bogat, bilo da dobije milijunski dobitak na lotu ili nasljedstvo kojega se nije nadao. I uistinu, kojemu se to loto dobitniku nije usijala glava nakon dobitka? Rijetki su oni koji i nakon nekoliko godina još uvijek imaju dovoljno novca na računu. Ni sa bogatim nasljednicima nije drugačije.

Ne, ne morate biti jako bogati da bi mogli bankrotirati ili stvoriti velike dugove. Nekima je dovoljna i malo viša povišica plaće, pa da apetit poraste i dugovi se nagomilaju.

Evo što to bogati rade pogrešno!

Mnogim slavnim osobama nije važan uvid u njihove financije

Mnoge glumice su priznale da nikada nisu bile upućene u to koliko su novca mjesečno zarađivale. Johnny Depp optužuje za bankrot svoje menadžere, a ovi uzvraćaju da su ga stalno opominjali kako troši previše novca u odnosu na zaradu, ali njega to nije zanimalo. Ili u slučaju loto dobitnika, ni ne znaju na kraju koliko novca imaju na računu. Nevažan postaje onaj dio u kućnom budžetu pod nazivom “primanja”, nego se sve (nesvjesno) vrti oko “izdataka”. Možda ne bi ni Nicolas Cage (jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hoollywoodu) kupio 15 kuća da je bio upućen u svoje financije, nego bi mu dovoljna bila jedna ili dvije.

Imate li i vi uvid u svoje financije? Znate li koliko novca mjesečno zaradite, a koliko potrošite? Ili je za vaše financije zadužen netko drugi?

Nadam se da ste nakon čitanja ovoga bloga naučili da je bez detaljnog poznavanja stanja na vlastitom računu nemoguće početi planirati štednju ili investiranje na burzu.

Svoj novac predaju u ruke neiskusnih

Slavne osobe često upravljanje svojim novcem prepuštaju u tuđe ruke.

Osim što ih nikada nije zanimalo koliko zarađuju, nisu imali ni volje brinuti se o financijama. Radije su za taj neugodni dio zadužili rodbinu, poznanike ili prijatelje. Jer tko će se bolje brinuti o plodovima rada nego njima najbliži. A baš oni često znaju najmanje o novcu.

No nisu samo slavne osobe poznate po tome da svoj novac predaju drugima u ruke. Mnogi među nama neće se usuditi predati svoj novac familiji ili prijateljima na upravljanje, ali su zato uvjereni da će radnici u bankama to bolje učiniti od njih samih.

Ako ste i sami nekada tako pomislili, zapitajte se hoće li taj radnik raditi vama u korist ili će gledati da se sa vašim novcem sam okoristi!

Pokreću poslove o kojima ne znaju ništa

Kim Basinger si je za 20 milijuna poklonila jedan cijeli grad nadajući se da će on procvasti i donositi joj velika primanja. No nije računala da će kratko nakon obavljene kupovine gradić pogoditi teška recesijska kriza. Ni biznisi u koje se Boris Becker upuštao nisu bili razrađeni i promišljeni.

Mnogo puta sam do sada naglasila, ma koliko god puno novca imali, ne upuštajte se u investiranje na burzu bez da ste prethodno sakupili dovoljno znanja. Osim naravno ako vam uopće nije stalo do novca koji posjedujete. No i u tom slučaju, postoje mnoge dobrotvorne ustanove koje će se razveseliti zbog vaše donacije. Uplatite radije novac na njihov račun.

Izdaju novac na trenutne hirove

Jedan od hirova je kupovina vlastitih aviona, jahti, vila, čašćenje prijatelja u najskupljim restoranima, kupovina otoka, zapošljavanje skupog osoblja, kopovina dizajnerskog namještaja, automobila, umjetnina, nakita. Mike Tyson je milijune trošio na kupovinu i uzdržavanje sibirskih tigrova! Jeste li vi čuli za još neke “bisere”?

Boris Becker bio je česti gost na poker okupljanjima

Drogu, alkohol i kockanje ne bih svrstala u hirove, nego poroke koji su mnoge slavne osobe odveli u bankrot.

Postoji sigurno i među vašim poznanicima netko tko nije ni slavan ni bogat, a razbacuje se nepotrebno sa novcem. Podizanje kredita i kupovina skupih widgeta, luksuzna ljetovanja ili zimovanja, dizajnerski namještaj i sl. samo su neki od primjera trenutnih hirova. Naravno da si smijete priuštiti i skupo ljetovanje, i komad skupog namještaja. Ali uštedite najprije za to, a nemojte podizati skupe potrošačke kredite.

Ne razmišljaju da nemaju stalni prihod

Glumci zarađuju puno novca ali samo tako dugo dok dobivaju najbolje uloge. Tenisači su dobro plaćeni samo dok pobjeđuju na turnirima. Manekenke primaju debele honorare dok su mlade i lijepe. No sve to traje toliko dugo dok se dobivaju novi ugovori ili zdravlje služi pa pobjeđuju.

Umjesto da stvaraju pasivna primanja i osiguraju izvore primanja za starost, sav novac troše na luksuzni život danas.

Radite li vi na stvaranju svojih pasivnih primanja?

Razvodi su uzrokovali mnoge bankrote

Pisala sam jednom kako je skladna veza uvjet za uspješne financije. Mnoge slavne osobe pred bankrotom i potvrdile su to. Milijunske brakorazvodne parnice često su bile uzrok bankrota. I u obrnutom slučaju, ako razvod nije uzrokovao bankrot, mnoge su poznate osobe nakon osobnog bankrota od partnera dobile i zahtjev za razvodom braka. Ako je vjerovati natpisima iz novina, i kod Borisa Beckera radi se o takvom slučaju.

Zaključak

Iz primjera slavnih osoba koje su jednom ili više puta u životu bankrotirale, mogu se izvući mnoge korisne lekcije. No nemojte se zavaravati da se bankrot samo njima može dogoditi. I među nama je sve više onih koji zarade tek prvu plaću pa već razmišljaju o podizanju kredita i kupovini kuće ili skupog automobila. Mala povišica plaće za mnoge je razlog da si konačno ispune želju i skupom tehnikom opreme dom, odjeću počnu kupovati u najskupljim trgovinama, sve učestaliji postanu odlasci u skupocjene restorane. I na kraju se kartica opet prevlači u minus, dug se gomila i bankrot nikada nije bio bliže.

Ako znate za još koji zanimljiv slučaj, podijelite ga sa nama!

 

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

6 thoughts on “Što možemo naučiti iz bankrota Borisa Beckera i drugih poznatih osoba”

 1. Imamo i u najbližem okruženju takve primere. Mislim da veliku ulogu u svemu igra i vaspitanje: ako si iz stabilne, najpre finansijski stabilne porodice (nevažno da li samo ima da živi bez brige oko plaćanja računa ili je bogata) i ako si vaspitan da “štediš bele pare za crne dane”… mala je verovatnoća da ti se ovakav bankrot desi.
  Ali oni, večito, gladni, ma koliko imali… oni i jesu predodređeni za ovakav krah.
  Dakle, vaspitavajte decu na vreme: nije važno koliko zarade a bi štedeli. Neko će 10 e mesečno, neko 10.000 e, ali je bitno imai naviku da se ne potroši sve što imaš. Jer, ma koliko i imao i nemao, jednom možeš imati manje.

  1. Baš tako! Za primjer uzmem uvijek poslijeratne generacije ovdje u Njemačkoj. To su danas stari ljudi koji još uvijek, iako je situacija puno, puno bolje, štede i razumno raspolažu s novcem. Što i sama kažeš, ne moraju se štedjeti samo veliki iznosi, i male svote koje se stave na stranu su bolje nego nikakve.

 2. Što kaže Negoslava, učiti decu o novcu na vreme. Meni si poprilično promenila stav o novcu svojim blogom i svojim tekstovima. Na žalost ili na sreću, kod nas opcija bankrotstva ne postoji,nego ti deru kožu sa leđa nekontrolisano i ne ostavljaju ni za pristojan život. I to je opet začarani krug u kojem pozajmljuješ, a ne možeš da vratiš. Generalno nam je i to problem u regionu.

  1. Hvala Blažo :*
   Slažem se, veliki je problem, ali nadam se tko je i u takvim teškim uvjetima stekao navike racionalnog upravljanja novcem, da mu u nekim boljim vremenima može biti samo od pomoći. A doći će i takva vremena!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)