Skip to content

Što sve možete naučiti od poduzetnika da biste povećali kapital?

Jeste li konačno odredili svoj cilj kada se radi o financijama? Ili i dalje lutate po mraku? Ukoliko želite postati financijski neovisni, svakako trebate imati plan. Mnoge svjetske i domaće tvrtke uspješne su upravo zato jer imaju uspješno razrađen plan. Evo što sve možemo od poduzetnika naučiti.

što naučiti od poduzetnika
This is my first stock photo. I chose this one because it did not require any expensive props. Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org

U ovom ću vam tekstu u 5 koraka objasniti kako da razmišljate o sebi kao tvrtki i na jednostavan i izvediv način postanete financijski neovisni. Pitate se: ja tvrtka? Da, zamislite da ste tek osnovana tvrtka i razradite svoj plan za uspjeh.

Obogatite se istim putem kao i uspješne tvrtke

No krenimo redom. Tri su važna parametra u procesu povećanja kapitala. To su prihod, štednja i investiranje. Prihod je ono što svaki mjesec primimo, bilo od pasivnih ili aktivnih primanja. No ni jako visok prihod nije garancija da ćete se obogatiti ako su vam izdaci jako visoki.

Pisala sam već o tome kako za mnoge povećanje plaće odmah znači i viši standard, tako da tu povišicu na kraju mjeseca ni ne osjete.

Ušteđeni dio je ono što nam ostane kada od prihoda oduzmemo rashode. Što je mjesečna ušteđevina veća, to ćete prije postati financijski neovisni.

Ušteđevinu možete staviti na štednu knjižicu, no kako su trenutno kamate niske, ostavite li svoj teško ušteđeni novac da “leži” u banci, inflacija bi ga mogla “pojesti”. Druga je mogućnost kupovanje vrijednosnih papira, ili pak pokretanje vlastite tvrtke. Za koju god se varijantu odlučili, napravite to na svoju ruku, a ne na nagovor i savjet drugih.

Pitate se opet kakve veze ima povećanje vašeg bogatstva sa tvrtkama? Jednostavno, i tvrtke posluju po istom principu. Cilj im je da povećavaju svoju vrijednost (u vašem slučaju imetak). I one rade na tome da bi postigle što veće prihode, a da bi izdaci bili što niži. Sa novcem koji su uštedjele, povećavaju svoje pogone, kupuju druge tvrtke, kupuju strojeve koji će im pomoći da povećaju proizvodnju, a sve to s ciljem povećanja prihoda.

Kroz detaljno planiranje, uvijek znate jeste li još uvijek na pravome putu, ili je potrebno nešto mijenjati da bi se ciljevi ostvarili. Kao i uspješne tvrtke, i vi trebate voditi redovito svoje financije. Kao što vidite, i nije baš tako velika razlika između poslovanja vas kao privatnih osoba i poslovanja tvrtki.

Korak 1. Stvorite plan!

Svaka tvrtka ima jasan plan. Potrudite se i vi učiniti isto. Ne morate ispisivati romane, ali mnoge studije dokazuju da su uspješniji oni koji svoje ciljeve zapišu, od onih koji ih samo “drže” u glavi.

Vjeruje da ste ovdje zato jer biste kroz određeno vrijeme željeli postati financijski neovisni. To je vaš i moj cilj! Isplanirajte najprije što je sve potrebno da bi do cilja došli.

Neka od ovih pitanja mogu vam pomoći realizirati prvi korak:

  • Što je moj cilj?
  • Kako da ga ostvarim?
  • Kako da povećam mjesečnu štednju?
  • Ima li načina da mjesečno više zarađujem?
  • Gdje da ulažem svoj novac?
  • Što sve trebam naučiti da bi cilj bio lakše ostvariv?

Korak 2. Pratite svoje financije!

Svaka tvrtka mora iskazati bilancu stanja. Ona služi da se istinito i potpuno prikaže financijsko stanje određene tvrtke. Upravo biste to trebali raditi i vi. Pokušajte zapisati što sve posjedujete od imovine i koje dugove imate. Pod imovinu možete ubrojiti nekretnine, vrijednosne papire, gotovinu, zlato… Posjedujete li nekretninu, zapišite njenu trenutnu vrijednost, odnosno koliko biste novaca dobili da je baš sada prodate.

Cilj je da pratite kako vaše financije kroz vrijeme napreduju. Izuzetan je uspjeh ako se dugovanja smanje. Jeste li zaduženi kod banki, vratite najprije sve dugove i nove ne radite.

Korak 3. Vodite tablicu kućnog budžeta

Dok svaka firma mora navoditi dobitke i gubitke, i svako bi domaćinstvo trebalo voditi kućne financije. Pokazala sam vam već kako izgleda tabela koju mi na kraju svakog mjeseca ispunimo, i tako točno znamo za što je potrošen novac. Osim što tako imamo detaljan uvid u naše financije, uspjeli smo pronaći izvore za uštedu. Ispočetka je naporno sve zapisivati, ali odvažite se na taj korak, i vidjet ćete kako će zapisivanje postati automatsko.

Korak 4. Raspolažite bolje s novcem

Bolje raspolaganje novcem mnoge odmah navodi na pomisao da jedino sebičnošću i mukotrpnim odricanjem možemo štedjeti. Uvjeravam vas da to nije istina. Naravno da možete odlučiti štedjeti do maksimuma i svoje izdatke svesti ispod minimuma. No ja tako ne živim. Moja je filozofija “promisli i troši racionalnije!”.

Evo jednog primjera nepotrebnog trošenja novca: svako bi jutro na putu do posla mogla kupiti šalicu kave koja košta 2,50 € (za 20 radnih dana to je 50 € mjesečno). Umjesto toga, popijem kavu kod kuće i uštedim taj novac. Nisam se odrekla kave, samo sam izabrala put koji će mi smanjiti troškove.

Korak 5. Povećajte prihode

Dovoljno sam pričala o izdacima, potrošnji. Tvrtke se uvijek iznova trude povećavati svoje prihode. Isto bi tako trebali i vi razmišljati. Ako ne možete više uštedjeti od trenutnih prihoda, vrijeme je da ih pokušate povećati. Kako? Jeste li razmišljali da u zadnjih 10 godina niste ni jednom dobili povišicu? Vrijeme je da popričate sa šefom i iznesete mu sva svoja ostvarenja do sada, te ono što planirate pridonijeti u budućnosti.

Ako nema izgleda za povećanje plaće, možda je upravo sada pravi trenutak za promjenu posla. Ili da pokušate pronaći neki manji posao uz ovaj što radite? Sva ta pitanja morate si postaviti da biste povećali svoje prihode.

Prihvatite li moj savjet i počnete provoditi korake, na najboljem ste putu da ostvarite cilj i financijski se osamostalite. Svoje financije imate u vlastitim rukama, i iako toga možda niste svjesni, imate nešto što velika većina vaših prijatelja, poznanika nikada neće ostvariti.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)