Skip to content

Totalna rasprodaja – ili Zašto je to totalna glupost?

Petak navečer, grupica nestrpljivih sretnika ispred omiljene trgovine postaje sve veća. Neki sa dekom u ruci, za slučaj da bude noć hladna, pored njih na podu ruksak pun hrane i pića. Jer, sigurno je, noć će biti duga. Ako se i koje prijateljstvo razvilo tijekom noći, ujutro se sve zaboravlja, oštre se laktovi i sve je spremno za utrku i lov na snižene artikle. Prepreka su još samo zatvorena vrata. Ali kada se ona otvore… ne pita se više za ništa, važnije od toga da ne slome vrat još je samo da ugrabe bilo što, nevažno treba li im ili ne.

Tako izgleda pravi lov na rasprodaju! Sniženo 50 %! Sniženo 80 %! Samo što ne kažu “daj što daš”! Neopisiv osjećaj kada uspijemo ugrabiti artikl na kojem nas kričavom naljepnicom “sniženo” žele očarati koliko smo samo povoljno kupili!

totalna rasprodaja je glupost
Rasprodaja na sve strane. U svako doba godine.

Uistinu neopisiv osjećaj ili još jedna zamka dosjetljivih trgovaca? Isplati li se uopće kupovati na rasprodajama? Moje se razmišljanje u zadnjih par godina o toj temi znatno promijenilo. Zašto, ispričat ću vam u ovom članku.

Rasprodaja nekad i danas!

Nekada su postojale 2 rasprodaje godišnje – jedna nakon zime i druga nakon ljeta. I to je potrajalo par dana. A danas? Danas je totalna rasprodaja cijelu godinu. Više se reklamni letci sa najavom sniženja ni ne miču iz izloga. Zašto onda još mnogima ludo zakuca srce i ruke se počnu tresti kada im pogled padne na “sale”, “rasprodaja”, “sniženje”?

Upravo zato jer su ih trgovci opet uspjeli zavarati i zaludjeti. Da je taj artikl “snižen” već možda mjesecima, u svom ludilu više ni ne posumnjaju.

Igre s cijenama

Ne samo snižen, nego da je to možda stvarna cijena, samo nas žele prevariti sa naljepnicom “sniženo”. Nije tajna da trgovci podignu cijene pojedinih artikala, a onda ih snize na cijenu koja je bila u početku.

I sama sam nasjela par puta na sniženja iz snova. Kad sada sortiram u glavi vlastita iskustva, mogu si sastaviti rang listu najvećih gluposti koje se na sniženju mogu kupiti:

  1. dječja roba za sljedeću godinu. Možeš misliti! Tako je malo vjerojatno da će dijete koje je sada 3 godine staro i voli Micky Mousa, sljedeće godine u isto vrijeme trebati baš tu veličinu koju ste kupili, a još manje da će još uvijek biti oduševljeno Mickyjem.
  2. odjeća za odrasle koja je te sezone bila “in”. Kupit ćete ju za manje novca, a sljedeće ljeto ćete se udarati po čelu, i pitati gdje vam je bila pamet kad ste tako nešto uopće navukli na sebe.
  3. igračke. Ista priča kao i s artiklima pod broj 1.

I meni je muka više od riječi “trikovi”, ali što mogu kad je to svakodnevica koja postoji gdje god se okrenem. Umjesto nerviranja i zamaranja zašto je to tako, bolje za nas da budemo pametniji od onih koji nas pokušavaju zavarati ;)

Kako se oduprijeti rasprodajama?

Kao i u mnogim drugim situacijama koje vam se svakodnevno događaju: postanite imuni na njih. Što radite kada vas nazovu iz nekog instituta za ispitivanje javnog mišljenja? Jednostavno poklopite slušalicu, ili budete ljubazniji pa kažete da nemate vremena pa onda poklopite. Kad vam dođu na vrata reklamirati super revolucionarni usisivač koji će vam promijeniti život? Zahvalite se i zatvorite vrata bez da vam uspiju reći i riječ više.

Baš tako bi trebali reagirati kada vas pokušaju namamiti u trgovinu gdje je rasprodaja iz snova. Ako vam ove godine ne treba jakna, zašto ju kupiti samo zato što je snižena, a nećete ju nikada obući jer vam je vaša stara jakna draga i udobna? Opet je to € tu, € tamo, a možete ih potrošiti na puno važnije i bolje stvari. Ili uštedjeti, vama na izbor.

Razmislite uvijek najprije:

  • treba li mi artikl na sniženju?
  • je li u nekoj drugoj trgovini još povoljniji?
  • kupim li artikl, hoće li završiti u kutiji ili ću ga koristiti?

Kupujte samo ono što vam treba, ali neovisno o sniženjima. Ako vam trebaju cipele, potražite gdje su najpovoljnije i kupite ih. Čekate li da budu na sniženju, dovodite se u opasnost da uz njih, jer ste ih kupili za manje novca, kupite još sitnicu, dvije, i na kraju ste opet prošli isto, ili još i skuplje nego da ste cipele kupili kada su bile koji € skuplje.

Trebam li reći uvijek “ne” nižoj cijeni?

Planska kupovina znači da idete u trgovinu s namjerom da uzmete točno određeni artikl. Pisala sam već o tome kako bi posebno skuplje stvari trebalo najprije proučiti, koliko je proizvod uistinu dobar, postoje li ocjene i komentari o njemu, u kojoj je trgovi najjeftiniji, i ako nam nije odmah potreban, pričekati još neko vrijeme u nadi da ga se u budućnosti može naći negdje na sniženju.

Ako je to na nekoj rasprodaji, onda je rasprodaja pravo mjesto gdje ćete obaviti kupovinu. Ali samo za taj artikl, a ne još dva, tri pored njega ;)

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)