Skip to content

Ulaganje na burzu: Kako početi ulagati i zašto baš ETF? 1. dio

Danas nastavljam seriju članaka na temu ulaganje na burzu. Upoznala sam vas u prethodnim člancima sa osnovnim pojmovima vezanima uz ulaganje, bilo je riječi i o tome kako da se oslobodite straha. Pročitali ste prijašnje članke, istraživali malo, čitali, i konačno odlučili: Da, počinjem ulagati svoj novac! A onda vas je netko pitao: Koja je vaša strategija (ili tehnika izgradnje portfelja)? Logično, jer što god u životu počeli raditi, bilo bi dobro da imate neki plan, cilj, strategiju njegova ostvarenja.

ulaganje-na-burzu-ETFStrategija ima jako mnogo. Na tisuće. Bez brige, ne planiram svaku opisivati. Za početak sasvim je dovoljno da znate što znači pasivno, a što aktivno ulaganje.

Jedan od najuspješnijih ulagača na svijetu, pokojni Benjamin Graham, podijelio je u svojoj knjizi “Inteligentni investitor” investitore u 2 skupine:

 1. sophisticated investor– iskusni, vješti ulagači koji se zanimaju za poslovanje pojedinačnih kompanija, analiziraju ih, računaju dobitke, gubitke, prate kakav je menadžment… i na temelju mnogih parametara donose odluke o ulaganju. Njihov je cilj da budu bolji od ukupnog tržišta. No da bi ostvarili cilj, moraju uložiti sate i sate istraživanja, čitanja, računanja. Imate li vi vremena za to?
 2. defensive investor– to su pasivni ulagači, koji nemaju vremena da cijeli dan provedu analizirajući poslovanja kompanija i zbivanja na tržištu. Pasivni ulagači ulažu u npr. ETFs. Njihov je cilj da dugoročno sudjeluju u rastu svjetskog gospodarstva i tako polako povećavaju svoj kapital.

Strategija br. 1: Aktivno ulaganje u dionice

Ulagači vođeni ovom strategijom pokušavaju u “moru” različitih dionica pronaći onu najbolju, koju će povoljno kupiti, da bi je kasnije prodali za mnogo više novca.

Oni će uložiti puno vremena i truda da bi sakupili potrebno znanje. Iščitavati će kvartalna izvješća koja kompanije objavljuju, uspoređivati njihovo poslovanje kroz godine, malo se baviti i proricanjem jer ništa što je u prošlosti bilo, ne mora odrediti uspješnu budućnost.

Ako budu jako uspješni, puno će brže povećati svoj kapital. No s druge strane, njihovo je ulaganje puno rizičnije, stresnije, iziskuje mnogo vremena.

Osim što je važno da izaberu pravu dionicu i kupe ju povoljno, još je važnije da prate njen razvoj, i da prepoznaju pravi trenutak da ju prodaju.

Gdje pronaći najbolje dionice?

Sad ste sigurno pomislili – pa to mogu i ja probati! Ako jeste, niste ni prvi ni zadnji. Postoji mnogo stranica gdje se možete malo igrati, tražiti različite svjetske firme, indekse, uspoređivati poslovanje i promjene kroz prošlost. Za početak pogledajte ovu i ovu stranicu. Zaboli glava jel da? Kad bi bilo tako lako pronaći najbolje dionice, onda bi se baš svatko za čas obogatio. Moram li vas uvjeravati da to nije tako?

Zato je za vas u početku najjednostavnije da se ne zamarate pitanjem gdje pronaći “onu pravu” dionicu, nego odlučite postati defensive investor ili pasivni ulagač.

Strategija br. 2: Pasivno ulaganje u dionice

Nešto sporije će kapital povećavati pasivni ulagači, ali zato će moći biti opušteniji, dovoljno će biti da godišnje provedu par sati za kompjuterom kad jednom počnu ulagati. Oni svoj novac ulažu na vremensko razdoblje od najmanje 15, 20 godina.

Ako ste se “zaputili” na stranice koje sam vam gore predložila, mogli ste se uvjeriti da je gotovo nemoguće pronaći jednu ili nekoliko dionica u koje biste mogli uložiti novac i na njima zarađivati. Bolje rečeno, nije nemoguće, ali vjerojatnost da ćete od prve pronaći onu koja će vam donijeti veliko bogatstvo preko noći jednaka je šansi dobitka 6-ice na lotu. Ima jedno jednostavnije rješenje od aktivnog traženja dionica, i zove se ETF.

Što je ETF ?

Skraćenica ETF dolazi od engleskih riječi Exchange traded fund, i odnosi se na vrstu pasivnih fondova kojima se trguje na burzi. ETF-ove si možete zamisliti kao košare sa različitim dionicama. Koje će dionice određeni fond kupiti, nije vaša stvar.

Vi kupujete udio u fondu, i prema količini udjela, ako fond dobro posluje, pripada vam i određena zarada. Fondovi su sastavljeni od velikog broja dionica, što za vas kao ulagača znači da se smanjuje rizik  u slučaju stečaja jedne kompanije. Još jedna korisna stranica je i ova. U tražilicu možete unijeti naziv željene kompanije ili sektora, pratiti kretanje vrijednosti ETF-ova i iščitati financijska izvješća.

Prednost pasivnog ulaganja u ETF-ove su niski troškovi za vas kao investitore. Razlog tome je što za razliku od aktivnih fondova, ovdje nema aktivnog menadžmenta čije su provizije uvijek visoke.

Pregled vrsta ETF-ova i njihovo jednostavno objašnjenje možete pronaći na ovoj stranici.

Zašto se uopće ulaganje naziva “pasivnim”? Zato jer je dovoljno da pronađete ETF, otvorite depo u banci, kupite udio u željenom fondu i zaboravite na njega sljedećih nekoliko mjeseci. Mi ulažemo 70% novca u MSCI World i 30% u MSCI Emerging Markets.

MSCI World indeks si najjednostavnije možete zamisliti kao korpu u kojoj se nalazi preko 1 600 dionica kompanija iz 23 zemlje svijeta.

MSCI Emerging Markets je sastavljen od dionica kompanija iz tzv. zemalja drugoga svijeta (npr. Kina, Indija, Istočna Europa).

Ako u ta 2 ETF-a ulažete novac, ulažete u kompanije diljem svijeta.

G. Lovaš na kraju svake godine radi rebalans ulaganja- pogleda je li udio u fondovima još uvijek onakav kakav je na početku ulaganja bio (70/30), i ako nije, prodaje ili dokupi dionice.

Da vas ne “ugušim” sa previše informacija odjednom, podijelit ću ipak tekst na dva dijela. U sljedećem nastavku napisat ću vam što slijedi (konkretni postupci) nakon što ste odlučili da svoj novac želite, kao pasivni ulagač, ulagati u dionice, kome se trebate obratiti, koje važne linkove proučiti.

Imate li pitanja, prijedloga, ostavite komentar ispod teksta.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

14 thoughts on “Ulaganje na burzu: Kako početi ulagati i zašto baš ETF? 1. dio”

 1. Ja se divim kad vidim kako ti lako pišeš ove tekstove o kojima ja nemam pojma. Ali, ako se zadubim i pročitam još koji put, legnu mi kockice na mesto. Od ekonomije umem samo lepo da isplaniram kako da potrošim ;) Za ostalo sam duduk. Eh da, umem i da štedim, ali da “pravim” pare, nemam dara :(

 2. Pozz iz Austrije
  Meni moja banka odavno nudi ulaganja u fondove,jer spadaju u grupu niskog rizika.
  Banke upravo i rade s fondovima,i na taj nacin profitiraju.
  Moje pitanje glasi,zasto mi mali moramo uvijek raditi preko posrednika,(u ovom slucaju-banka)koji uzimaju najveci dio,a nama sto daju?

  1. Tomislave pozdrav! Banke jedine nude tehničku infrastrukturu za trgovinu dionicama. Oni su posrednici između onih koji kupuju i onih koji prodaju. Ono na što vas mogu uputiti je da se raspitate koja banka nudi povoljnije uvjete i kod nje otvorite depo. Naša banka npr. uzima 0,2 % godišnje za ETF-ove, a to nije tako mnogo ako se usporedi sa dobiti od 6 ili 7 % godišnje.

   1. Kad sam ‘bacila pogled’ na dvije banke i dvije brokerske kuće (BiH je u pitanju), kod svih je isto – za iznose manje od 1000 BAM (500 EUR), provizija je fiksna i iznosi 10/20/30 BAM (5/10/15 EUR). Znači, ako odlučim mjesečno izdvajati recimo 100 EUR, provizija banke je 10 EUR?! ne vidim nikakvu logiku, osim da štedim pa da ulažem jednom godišnje i dobijem niži % provizije :(

    1. Mi pazimo na to da odnos naknade i uloga ne prelazi 2%. Naš bi savjet bio da uštedite i ulažete jednom u pola godine ili jednom u kvartalu. U tom slučaju bi odnos naknade i uloga bio prihvatljiviji nego da ulažete iznose mjesečno. No svakako još dobro istražite tržište prije nego počnete s ulaganjem, možda pronađete brokera koji ima niže naknade.

 3. Postoje dva razloga zbog kojih diverzifikacija koju preporučaju zapravo nije
  diverzifikacija. Prvi je razlog taj što financijski savjetnici
  investiraju samo u jednu kategoriju sredstava: u vrijednosne
  papire. Kao što je krah tržišta od 9. i 10. kolovoza 2007. godine
  otkrio, diverzifikacija nije zaštitila vrijednosti papirnatih sredstava.
  Drugi razlog jest taj što je zajednički fond već raspršena
  investicija. To je mješavina dobrih i loših dionica. Kad osoba kupi
  nekoliko zajedničkih fondova, to je kao da uzima nekoliko
  multivitamina. Kad uzme nekoliko multivitamina, jedina stvar čija
  vrijednost raste jest njezina mokraća.
  Profesionalni investitori ne diverzificiraju ulaganje. Kao što
  kaže Warren Buffett: „Diverzifikacija je zaštita od neznanja.
  Diverzifikacija nije potrebna ako čovjek zna što radi.”

  Odlomak iz knjige Povecajte svoj finansijski IQ, Roberta Kyosakija

  1. Slažem se s napisanim, ali naglasila bih posebno ovaj dio: “Profesionalni investitori ne diverzificiraju ulaganje”. W. Buffett je upravo to, profesionalni aktivni investitor koji većinu dana provodi čitajući i analizirajući dionice.
   Mnogi čitatelji bloga žele ipak biti pasivni ulagači, a vjerujem da su ETF-ovi (barem trenutno) bolja alternativa od ulaganja novca na štednu knjižicu.

 4. Pozdrav! Ulažete li u još nešto osim ETFova npr: zlato, druge vrste fondova, P2P krediti, kriptovalute? Jesu li po vama ETFovi još uvijek najbolja opcija za pasivne ulagače?

  1. Poštovani,
   osim u ETFove ulažemo i u pojedinačne dionice i p2p kredite (i o njima smo pisali na blogu). U zlato i kriptovalute nismo nikada ulagali i nemamo to u planu.
   Još uvijek smo mišljenja da su ETFovi najbolja opcija za pasivne ulagače.

   Pozdrav,
   Mirna i Marijo

 5. Biljana Mujezinovic

  1. Zivim u Austriji i zelela bih uloziti novac sa stednje oko 17000 e. I oko 100 e mesecno. 2. Etf-ovi su verovatno najbolja opcija ali za mene je to totalna nepoznanica. (los nemacki i jos losiji engleski.) 3. Kako u opste kupiti etf na pr.: iShareses Core MSCI WORD UCITS ETF USD (Acc.). 4.Ja i MM. Gledamo Brokerske kuce i trazimo u Austriji ili Nemackoj B. K. koje su najpovoljnije i najsigurnije (Flatex, Skalable capital, Tade kapital, Oskar..) oni nude spar planove gde ste u mogucnost da izaberete visinu rizika i mesecne uplate ali sa sa izborom Etf-ova nemate nista. Nesto slicno kai banke u Aistriji : Reiffasen bank, Erste bank.. Moje pitanje je kako spasiti novac od dugogodisnje stednje za decu od inflacije sa stednih knjizica, kako ja laik mogu da ulozim novac u Etf ove ili bili gde (mozda mozete pomoci savetom) a da ne poludim od brige i stresa poslednjih mesec dana citajuci o Etf ovima i ulaganju. Hvala unapred na odgovoru.

  1. Pozdrav Biljana,

   prije nego išta odlučite, morate imati na umu da nema ulaganja bez rizika i da Vam nitko neće garantirati za Vaše uloge. Da se ne ponavljam ovdje, savjetovala bih Vam da pročitate tekstove koje sam na blogu pisala o ETF-ovima i ulaganju općenito. Živimo u Njemačkoj i pisala sam o tome preko kojega brokera mi ulažemo, u što ulažemo, koje su prednosti, ali i rizici ulaganja. Nemojte se zaletjeti i u panici ili iz straha uložiti ušteđevinu u nešto što trenutno ne razumijete, nego si uzmite vremena, čitajte, istražujte i počnite s ulaganjem tek kad budete sigurni da znate što činite.

   Srdačan pozdrav
   Mirna i Marijo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)