Skip to content

Ulaganje na burzu (serija članaka)

Novac koji je uložen na štednu knjižicu gotovo je 100 % siguran. No u vrijeme kad su kamate na štednju jako niske (dobro je ako još i dobijemo koji €), ne možete baš očekivati preveliki porast kapitala. Uzmete li u obzir i inflaciju, velika je vjerojatnost da možete računati i s padom vrijednosti vaše ušteđevine. S druge strane, cijene nekretnina otišle su u nebesa. Kako onda povećati kapital i konačno postići financijsku neovisnost? Jedan od najučinkovitijih načina kako da to ostvarite, svakako je ulaganje na burzu. No ako je to tako isplativo, zašto se onda samo mali postotak naših sugrađana odlučuje na ulaganje?

ulaganje na burzu
“Inteligentni investitor” autora Benjamina Grahama

Ovom, i mnogim drugim pitanjima, odlučila sam posvetiti seriju članaka o ulaganju, da vas uvjerim da se sa malo vremena i bez previše muke može uspješno, i još važnije, dugotrajno ulagati na burzu.

Srijeda će biti dan kada ću objavljivati članke vezane uz temu ulaganje. Vikend i dalje ostaje rezerviran za sve druge teme koje se tiču financija i financijske neovisnosti. Sve što ću pisati o burzi, naučila sam (zapravo bolje reći, naučili smo, jer će i g. Lovaš svojim znanjem pomagati u kreiranju članaka), iz knjiga, drugih blogova i vlastitog iskustva. Samouko dakle.

Mi nismo ni bankari, ni vukovi s Wall Streeta, ali polako i sigurno ulažemo naš novac i tako povećavamo ukupni imetak. Naglašavam riječ polako, jer naš cilj nije obogatiti se preko noći. Ako ste se počeli baviti mišlju da bi i sami mogli početi ulagati na burzu, ali još ste nesigurni i mnogo toga vam nije jasno, onda ste na pravome mjestu.

Preuzmite financije u svoje ruke!

Želim vas ohrabriti da i sami počnete čitati knjige i preuzmete brigu o svojim financijama, umjesto da to čine banke i vaši savjetnici, koji sigurno neće raditi vama, nego sebi u korist, ali na vaš račun. Da biste uistinu ulagali, a ne kladili se na burzi, potrebno je najprije naučiti neke osnovne stvari. Bez brige, ne morate postati profi poput W. Buffeta, dovoljno je već i s manje znanja postati uspješan.

Ako krenete čitati razne forume, vidjet ćete da je ulaganje tema za sate i sate raspravljanja i dijeljenja različitih mišljenja. Napisala sam u uvodu da se samo mali postotak ljudi odlučuje na ulaganje. Razlog nije novac, ako im na kraju mjeseca ostane što viška, to će radije staviti na štednu knjižicu.

Pravi razlog je zapravo strah od gubitka novca, i nepoznavanje burze uopće. Zato ću se u prvom članku ove serije pozabaviti upravo time da vam pokušam na što jednostavniji način približiti burzu i pokazati da dugotrajno, od ulaganja možete imati samo korist.

Članci serije ulaganje na burzu su sljedeći:

Ulaganje na burzu (1.dio) : Burza za početnike 1

Ulaganje na burzu (2. dio) : Burza za početnike 2

Ulaganje na burzu (3. dio) : Naučite bez straha ulagati na burzu!

Ulaganje na burzu (4. dio) : Kako početi ulagati i zašto baš ETF? 1. dio

Ulaganje na burzu (5. dio) : Kako početi ulagati i zašto baš ETF? 2. dio

U svakom članku naići ćete na mnoštvo novih pojmova i informacija. Svi članci su jednostavno i razumljivo pisani. Ako neke riječi nisu najstručnije prevedene, slobodno me ispravite. Svaki puta ću vam preporučiti i knjige koje će vam pomoći da bolje upoznate svijet ulaganja, prebrodite strah i krenete u akciju.

Ako imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća, prijedloga, slobodno ih (p)ostavite u komentaru ili mi pošaljite na e- mail adresu.

Do sljedeće srijede,

LP

Pročitajte sada 1. članak iz ove serije ⇒

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)