Skip to content

Ulaganje na burzu za početnike – vi pitate, mi odgovaramo

Uskoro će Lova Do Krova proslaviti treći rođendan, a za ove tri godine često ste mi se javljali sa pitanjima i nedoumicama baš o ulaganju na burzu. Današnji članak biti će sastavljen od najčešćih pitanja i sažetih odgovora, uz napomenu da ću ga redovno dopunjavati vašim novim pitanjima.

ulaganje na burzu za početnike
Kako funkcionira kupoprodaja na burzi

Banke nas ne savjetuju da ulažemo u ETF. Zašto?

Zaposlenike u bankama naziva se savjetnicima, a zapravo se radi o prodavačima bankovnih proizvoda. Njihova je plaća velikim dijelom vezana uz proviziju. Manje će zaraditi ako vam uspiju prodati jedan ETF nego neke druge proizvode. Baš iz tog razloga uvijek će vam radije predstavljati proizvode koji će njima donijeti veću proviziju.

No najbolje bi bilo da savjete uopće ne tražite u bankama. Potražite ih radije u knjigama, na internetu ili kod nezavisnih financijskih savjetnika za osobne financije.

Obećaju nam iznimno visoku dobit bez rizika. Istina ili laž?

Svako ulaganje u dionice rizično je. Ako vam netko obeća dobit o kojoj možete samo sanjati, a uz minimalan ili nikakav rizik, postanite jako oprezni. Kamata je najbolji pokazatelj rizika u koji se upuštate. Niska kamata znači da je i rizik manji. Obrnuto, jako visoka kamata neka vas upozori da se radi o jako rizičnom ulaganju.

Da se još jednom vratim na početak odgovora. Ulaganje na burzu je rizično, i nitko vam ne garantira da nećete izgubiti sve što ste uložili. Ulažite zato samo onaj dio novca za koji znate da vam u određenom vremenskom razdoblju neće trebati, i, u još gorem scenariju, da bi ga se, u slučaju bankrota, mogli i odreći.

Isplati li se podići kredit u banci i za taj novac kupiti dionice?

Unatoč niskim kamatama koje banke trenutno nude, odgovor je NE. Nemojte se uopće upuštati u takve trgovine. Prevelik je rizik da ćete izgubiti novac koji još niste ni zaradili.

Što kada broker bankrotira?

Po zakonu Europske unije, svaka financijska institucija mora držati uloge mušterija posebno od ostatka novca koji posjeduje. U slučaju stečaja, kapital svake mušterije je osiguran do sume od 100 000€ (europsko osiguranje novčanih depozita). U Srbiji je osiguran depozit do 50 000€, a u BiH do 50 000 KM.

U slučaju stečaja brokera, vjerovnici nemaju pravo pristupa depozitu mušterija. Ako je vaš ulog veći od osigurane sume, bilo bi dobro da ga raspodijelite na više financijskih instituta.

Kratkoročni razvoj tržišta i kako ga pratiti?

Danas je stanje na burzi krenulo dva koraka unaprijed, sutra će se vratiti jedan unatrag i tako svakodnevno. Pitate se, kako uopće pratiti dnevna događanja? Sasvim jednostavno, nikako! Za vas kao pasivne ulagače to uopće nije važno.

MSCI World je u prosjeku zadnjih desetljeća rastao oko 6 % godišnje, to je ono što se za dugoročne investitore računa. Vrludanja na dnevnoj bazi zanemarite.

Zašto bi se zamarali dnevnim izvještajima s burze, kad se na kraju računa prihod koji ste nakon dugogodišnjeg ulaganja zaradili? Ako vas baš “vuče” da isprobate špekuliranje, uplatite radije lotto ili listić u kladionici, biti će jeftinije i bezbolnije.

Nude mi da ulažem u dionice poduzeća u kojemu sam zaposlen/a

Na vama je da donesete odluku. No, ne preporuča se kupovati dionice firme u kojoj ste već zaposleni. Iz jednog jednostavnog i opravdanog razloga: ako firma u kojoj radite propadne, onda ste na dvostrukom gubitku, ostat ćete bez posla i novca koji ste uložili u dionice. Zadržite zato posao u firmi gdje jeste, a dionice kupite negdje drugdje.

Isplati li se uopće ulagati male svote novca?

Česti izgovor ulagača početnika je da nemaju dovoljno novca za početak ulaganja i da će pričekati dok ne sakupe veće svote. Sjetite se efekta “kamata na kamatu”. Ako ne počnete uopće ulagati ono što je 100 % sigurno je vaša dobit od 0€. Ulažite radije i manje svote nego ništa. Postoje štedni planovi pomoću kojih redovno ulažete male svote novca, ali zahvaljujući “kamati na kamatu” imati ćete više nego onaj koji je dugo čekao sa početkom ulaganja i odjednom uložio više novca. Dopustite dakle kamati da radi u vašu korist.

Kako znati kada je pravo vrijeme za početi ulagati u dionice?

Manje svote novca možete uvijek početi ulagati u ETF. Možete i pričekati da se dogodi kolaps na burzi, pa onda kupovati. Pitanje je samo hoćete li prepoznati “najbolje vrijeme” i usuditi se ulagati novac kada ga budu svi panično povlačili? Ili kada će vam mediji, prepuni zastrašujućih naslova, sugerirati da sada nikako nije pravo vrijeme za ulaganje na burzu? Naoružajte se potrebnim znanjem, odredite cilj svog investiranja i strategiju i krenite! Pravo vrijeme za početi ulagati je uvijek!

Koje knjige o ulaganju na burzu da pročitam za početak?

“Investiranje” (I i II) Leon Richardson, ” Random walk-Uspješna strategija burzovnog trgovanja” Burton Malkiel, “The little book of common sense investing” John Bogle (preporuke čitatelja), “Inteligentni investitor” B. Graham, “Vodič u investiranje” R. Kiyosaki, “Psihologija burze” Kostolany. Imajte na umu da nikada ne možete pročitati previše knjiga. Uz to, u svakoj ćete naučiti još nešto novo. Osim knjiga, potražite i video zapise na YouTube.

Koji oblik konzervativnog ulaganja primijeniti, a da prinos bude veći od inflacije?

Ili drugim riječima, gdje da svoj novac ulažu oni koji su već u mirovini, ili nemaju još puno do nje? Dugoročna ulaganja više nisu preporučljiva, osim ako ne želite svojoj djeci ili unucima osigurati sigurniju budućnost. Ako želite da sebi, uz mirovinu, osigurate dodatni izvor prihoda, onda su obveznice i ulaganje na štednu knjižicu bolje rješenje za vas. Štedna knjižica neće osigurati prinos veći od inflacije (barem ne sada trenutno, kada su kamate na štednju tako male), no svakako je bolje rješenje od čuvanja novca pod jastukom.

Svi savjetuju da na burzi treba slijediti pametnu strategiju ulaganja. Kako uočiti najpametniju?

Točan broj strategija nemoguće je odrediti. Kako onda pronaći onu najbolju? Prije nego uopće počnete tražiti strategiju, morate znati kako točno izgleda vaša trenutna financijska situacija i koji životni cilj imate. Strategije se formiraju ovisno o vašim godinama, prihodima, bračnom stanju, imate li kredita i slično. Tek na temelju tih podataka možete tražiti za sebe najbolju strategiju.

Na primjer, ako imate kredit koji vraćate, vaša strategija morala bi biti da ga pokušate što prije otplatiti i tek onda krenuti sa investicijama.

Najčešća pogreška ulagača početnika i kako ju spriječiti?

Mnogo ulagača početnika povezuje ista početnička greška – a to je da novac ulažu u samo jednu dionicu, i to po mogućnosti najriskantniju koja bi trebala pribaviti puno novca već u startu. Nekima se i posreći, a mnogi pak izgube sve što su uložili i isfrustrirano odluče da neće više nikada ulagati.

Na burzi najčešće gube oni koji žele puno i to u što kraćem roku pa kupuju jako riskantne dionice o kojima ne znaju gotovo ništa.

Zato, pogotovo kao početnik, s malo novca, nikada nemojte ulagati u pojedinačne dionice koje ne poznajete jako dobro. Diverzificirajte kapital što je više moguće, smanjite rizik i spavajte mirnije.

I za kraj: kako da se zaradi “lova do krova” za solidan i lijep život?

Da vas pitam: znate li uopće koliko visok krov vam je potreban? Drugim riječima, koliko vam novca treba svaki mjesec da bi solidno i lijepo živjeli? Imajte jedno na umu: što je krov niži, to će se lakše sakupiti “lova do krova” ;) Recimo to još jednostavnije: što vam manje novca treba mjesečno za solidan život, to ćete prije doći do cilja.

Najvažnije je da radite ono što vas ispunjava. Onda će novac automatski doći. Uz to, ne prestajte sa učenjem i usavršavanjem. Ako želite biti uspješni, koji god posao radili, pripremite se na to da će vam cijeli život biti popraćen učenjem.

 

 

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

8 thoughts on “Ulaganje na burzu za početnike – vi pitate, mi odgovaramo”

  1. Uz preporučenu literature dodajem iizvrsnu knjigu ” Random walk-Uspješna strategija burzovnog trgovanja” od Burton Malkiel-a. Grafički prikazi vrlo primjenjivi i prilagođeni za svaku dob.

  2. Svaka čast na blogu. Moja preporuka za knjigu je John Bogle-The little book of common sense investing.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)