Skip to content

Unatoč groznici na burzi, mi se držimo strategije “buy and hold”

Nedavno istraživanje pokazuje trend naglog porasta broja novih malih ulagača u 2020. Analiza posjeta blogu i vaša svakodnevna pitanja nama uvjerili su nas da je i na području Balkana poraslo zanimanje za burzu. Posebno su aktivni mladi ulagači.

Koliko nas s jedne strane raduje takav trend, toliko mislimo da je važnije podsjetiti na pogreške i loša uvjerenja koja ne samo da će vas usporiti na putu prema financijskoj slobodi, nego mogu odvesti i u potpuno pogrešni smjer.

Instant milijunaši

Zaslugu za ulazak novih malih ulagača na burzu svakako ima i nova generacija online brokera koji žele revolucionirati financijska ulaganja i učiniti ih svima dostupnima. Moderne aplikacije za ulaganje koje oni nude jednostavnije su za korištenje ulagačima početnicima nego sučelja koja nude klasični brokeri. Moderni brokeri privlače ulagače i povoljnijim uvjetima trgovanja. Sve to utjecalo je na porast broja novih ulagača, ali i porast broja tradera. Posebno je među mlađom populacijom jaka želja za brzim bogaćenjem.

Koliko god ponude modernih brokera bile primamljive, njima je u interesu da vi što više trgujete, a oni će na taj način zarađivati novac. Trgovanje dionicama i špekuliranje na burzi ostavite zato onima koji imaju puno novca i gubitak ih neće toliko zaboljeti. Iskusni špekulant na burzi, A. Kostolany kaže, a na nama je da ga poslušamo:

Najsigurnija kočnica protiv divljeg špekulativnog bijesa je gubitak. 

Na TikToku sve je više maloljetnika koji daju zavaravajuće savjete o osobnim financijama i ulaganjima. U ovom tekstu navedeni su neki primjeri.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti pogrešku koju mnogi čine. Ne očekujte bogatstvo preko noći!

Internet je pun oglasa o brzoj zaradi. Zapravo nije potrebno ništa raditi, a tisuća, dvije eura “sjednu” na račun. Izbjegavajte takve tekstove u širokom luku. U cijeloj priči obogate se samo oni koji su se prijevarom dokopali tuđega novca.

Kako početi ulagati kad se jedva krpa kraj s krajem?

Ulaganje na burzu rizično je. Uvijek naglašavamo da se ulaže samo novac kojega biste se mogli i odreći. Ako su vaša trenutna mjesečna primanja niska, naš je savjet da se ne opterećujete pitanjem kako ulagati na burzu, nego počnite ulagati u sebe. Potražite načine kako da povećate mjesečna primanja. Možda postoji mogućnost za dodatnim poslom ili prekvalifikacijom i osposobljavanjem za neko bolje plaćeno radno mjesto. Kao nikad prije, danas je na internetu moguće naučiti toliko novih vještina, često i potpuno besplatno. Na vama je da uložite trud, preispitate se što biste još voljeli raditi ili u čemu ste jako dobri i počnete s učenjem.

Uspijete li pronaći bolji posao i mjesečno više zarađivati, pazite da ne upadnete u zamku. S porastom primanja često rastu i naše želje. Uspijete li ostati “prizemljeni” i na stranu stavljati višak koji zarađujete, onda je sad pravo vrijeme da počnete planirati u što ulagati novac. Za početnike je ulaganje u ETF po nama dobro rješenje. Mjesečnim štednim planom moguće je kupovati udjele u ETF-u za manje iznose, a portfelj je široko diversificiran.

ETF-ovi (Exchange Traded Funds) su po nama dobar izbor za ulaganje na burzu

Neka vas motivira primjer Amerikanca Ronalda Reada koji je 2014. umro u dobi od 92 godine i iza sebe ostavio portfelj u vrijednosti od 8 milijuna $. Read je najprije radio na benzinskoj pumpi, a u mirovini honorarno kao domar. Unatoč skromnim mjesečnim primanjima, uspio je steći znatno bogatstvo kupujući dionice. Primjenjujući strategiju “buy and hold” omogućio je da kamata na kamatu pokaže svoju moć. Ronald Read je dokaz da se štednjom i skromnim primanjima te dugoročnim ulaganjem na burzu može ostvariti ono što djeluje nemoguće.

Važno nam je naglasiti još i ovo: bogatstvo nije neka određena brojka. Svatko bi za sebe trebao izračunati koliko mu je pasivnih primanja potrebno za život. Živite li skromno, možda to uopće neće biti neka velika i nedostižna brojka i put do ostvarenja financijske slobode neće biti dug.

Potrošačko ponašanje kojim kažnjavate sebe i svoje najbliže

Rekla bih da je teže ostati prizemljen u trenutku povećanja primanja, nego što je bilo ostvariti ga. Ako ćete se svakim povećanjem plaće nagraditi kupovinom krama koji vam ionako ne treba, opet ćete se naći tamo gdje ste bili dok ste manje zarađivali. Morate li jesti zlatni sladoled vrijedan 100 000 $ kad je i onaj za par eura kod lokalnog slastičara sasvim u redu? Ili kupiti novi automobil za 80 tisuća dolara kad će vas jednako dobro s točke A do točke B prevesti i onaj za 8 ili 18 tisuća?! Ne morate, sigurna sam. No naše potrošačke navike jako brzo mogu postati pravi neprijatelji našim financijskim planovima, bez da smo toga i svjesni. Upravo zato nije loša navika praćenja kućnog budžeta. Praćenjem ćete si u svakom trenu moći dokazati na što ste stvarno potrošili toliko novca, ali i pronaći načine za dodatnom uštedom.

Neodgovornim potrošačkim ponašanjem kaznit ćete sebe i one koji su ovisni o vašim primanjima. Veliki krivac za raspade veza ili brakova upravo su financijski problemi u koje parovi upadaju, a nastali baš kupovinom stvari kojima žele zadiviti one koji ih ionako ne vole, za novac koji još nisu ni zaradili.

Da ne izdvajam posebno, u ovom tekstu možete pročitati o 11 milijardera koji su na razne načine ostali bez ičega. Svima im je zajedničko da su živjeli puno preko svojih mogućnosti i donosili financijske odluke koje su ih u nekim slučajevima koštale i života.

Uštedi pa umjesto u trgovinu, kreni na burzu!

Neće vam biti žao ni eura kojega niste potrošili na neku glupost uložite li ga u nešto što će vam donositi novi novac. Nama se često čude da još uvijek vozimo naš sad već 15 godina star Citroen. Neki drugi parovi su nakon toliko godina bračnog staža promijenili već možda i 3 automobila. Mi smo se u odluci između novih automobila i nekretnine ili ulaganja na burzu odlučili za ovo zadnje. Mirnije spavamo, a i lakše dočekamo krize poput ove trenutne.

Uložite na burzu i spavajte mirno kao beba!

Ne živimo ni totalno minimalistički, ali trudimo se uštedjeti što više i novac koji nam na kraju mjeseca ostane, uložiti u dionice. Naša stopa štednje iznosi 61%. Ako imate na umu da si sa stopom štednje od 50% sa svakom godinom kojom radimo zaradimo zapravo 2 godine, ne treba bolji poticaj kako bismo dobro upravljali novcem kojega zaradimo, zar ne? Onda stvarno nije nikakva žrtva odreći se vlastite nekretnine i živjeti kao podstanar u gradu gdje su cijene nekretnina premašile svaku granicu razuma te voziti se u automobilu koji će za koju godinu postati punoljetan.

Je li ulaganje baš za svakoga?

Nije rijetkost da dobijemo pitanja čitatelja iz kojih se može iščitati strah od i najmanjeg gubitka novca. Ima li smisla da oni ulažu novac na burzu? Tu su Lovaši istoga mišljenja – nema! Ulaganje u ETF-ove najviše je diversificirano, no i kao takvo, opet je rizično. Ako vam već na pomisao da biste mogli ostati bez novca srce počne ludo udarati ili noću ne možete spavati od brige, onda je naš savjet da ni ne počinjete s ulaganjem. Za vas je bolja odluka čuvati novac na štednoj knjižici jer tu je sigurniji. Jasno je da se uz trenutnu kamatu na štednju nećete obogatiti, ali mirnije ćete spavati i sačuvati si zdravlje.

Jesu li Lovaši promijenili mišljenje o financijskim savjetnicima i njihovim uslugama?

Oduvijek smo mišljenja da se svatko od nas najbolje sam može brinuti za svoje financije. Mi koristimo usluge online banke, pa nas ne napadaju njihovi službenici, no još uvijek imamo dosta poznanika koji nas svojim iskustvima podsjećaju koliko bankovni službenici u offline podružnici mogu biti uporni. Neki dan sam pročitala iskustvo kolegice koja se hvali kako joj je njena osobna bankarica prije dosta godina rekla da 500 kuna svaki mjesec stavi na štednu knjižicu i ona tako već godinama čini. Kaže, kad bude vrijeme za mirovinu pogledat će koliko je novca uspjela uštedjeti. Ne miješam se tamo gdje me nitko ništa ne pita, ali zato ovdje na blogu, u svom “domu”, moram reći da veću glupost već dugo nisam pročitala.

Ne mislim da je bankarica koja joj je to savjetovala loša osoba. Ali ona dodatne bonuse zaradi baš na takvima kao što je moja kolegica. Unijela sam njen mjesečni iznos štednje u kalkulator za izračun kamate na kamatu. Ako štedi 20 godina (uz kamatnu stopu na štednju od 0,5 %) uštedjet će 120 000 kuna. Zanemarit ćemo inflaciju koja je viša od kamatne stope na štednju i zbog koje će njen novac iz godine u godinu gubiti na vrijednosti.

Da je svaki mjesec ulagala isti iznos po kamatnoj stopi od 5 % u ETF, za 20 godina bi imala na računu 205 517 kuna.

Uvijek budite oprezni odlučite li se ipak potražiti savjet financijskog savjetnika. Ponudi li vam određeni proizvod, raspitajte se dobro (ali ne kod njega, razumije se) o čemu se točno radi i je li taj proizvod uistinu za vas ili mu je smisao da savjetnik (uz vašu pomoć) na njemu zaradi.

Učimo od uspješnijih ulagača

Da je ulaganjem na burzu moguće povećati bogatstvo, dokazuju nam uspjesi dugoročnih ulagača.

Neočekivanu čestitku od 6,2 milijuna € dobila je prošle godine jedna općina u našoj pokrajini. Od početka 70-ih godina prošlog stoljeća bračni par Wedel živio je skromno i neupadljivo u općini Waldsolms. Godinama su ulagali novac u dionice. U svojoj su oporuci općini ostavili portfelj u iznosu od 6,2 milijuna €, kuću u kojoj su živjeli, iznos na bankovnom računu te druge vrijedne predmete.

Najsigurnija i najisplativija strategija na burzi je ona “kupi i drži” (buy and hold). I mi je se držimo. Ne zanimaju nas trenutna događanja, važno je da se dugoročno naš iznos na računu povećava. To savjetujemo i vama! Odlučite li se ulagati na burzu, ulažite na barem 15 godina. Budu li svi ovi mladi ulagači s početka teksta nastavili redovno ulagati svoj novac, u mirovini neće morati brinuti.

Zaključak

Da sažmem sve rečeno još jednom. Ne zarađujete li dovoljno novca, nemojte se zamarati time kako ipak ulagati na burzu, nego počnite ulagati u sebe i svoje znanje kako biste stvorili uvjete za bolje plaćen posao. Kada budete više zarađivali, pazite da ne upadnete u “utrku štakora” jer ćete povećati izdatke i na kraju povišicu plaće nećete ni primijetiti. Uspijete li uštedjeti dovoljno novca i odlučite li se da ga želite uložiti na burzu, nemojte očekivati bogatstvo preko noći. Dnevna trgovanja dionicama ostavite onima koji imaju previše novca i ne znaju kamo bi s njim, a vi se uvalite u fotelju i prihvatite onog dosadnog “kupi i drži” ulaganja, na dugi niz godina.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

2 thoughts on “Unatoč groznici na burzi, mi se držimo strategije “buy and hold””

 1. Drgi moji Lovaši,
  Već neko vreme pratim akcije bankarske grupacije Intesa San Paolo, razmišljam da krenem u kupovinu njihovih akcija Šta Vi mislite o toj grupaciji. Nisu među dividend aristocrats, ali od spajanja 2004. ili 2005. svake godine isplaćuju dividendu.
  Što se tiče razlike između fondova sa jedne i akcija sa druge strane, čini mi se da niko ne ukazuje na činjenicu da su vlasnici akcija u srazmernoj meri suvlasnici preduzeća koja su emitovala te akcije što znači mogućnost upravljanja (pa i zapošljavanja u takvoj kompaniji i sticanja lagane, skoro bezbrižne zarade u vidu plate, što je jako važno zbog plate i socijalnog osiguranja – pri tom mislim na akcije komapanija iz zemalja bivše Jugoslavije i okruženja, znam da je tako nešto nemoguće u velikim multinacionalnim kompanijama) i mogućnost učestvovanja u deobi imopvine ako dođe do gašenja kompanije dok vlasništvo nad investicionim jedinicama fondova ne znači i vlasništvo nad tim preduzećima, pa čak ni vlasništvo nad akcijama. Vlasnik investicionih jedinica samo može da proda svoje jedinice, eventualno u nekim fondovima da prima dividendu.
  Srdačan pozdrav,
  Vladimir

  1. Dragi Vladimire,

   nismo istraživali tu banku tako da nemamo nikakvo mišljenje o njima. Kad se radi o pojedinačnim dionicama, više se koncentriramo na tržište u SAD-u.

   Puno pozdrava
   Mirna i Marijo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)