Skip to content

Uštedite za godišnji 2017. – izazov

Ako zamislite da umjesto par stotina € koje ćete za ljetovanje 2017. morati od nekud stvoriti sljedeće godine u ovo vrijeme, vi sljedećih 50-ak tjedana na stranu stavljate samo par €, brojke ne izgledaju tako crno, ili? Ponukana komentarima i porukama koje sam u zadnje vrijeme primila, želim vas danas pozvati da se pridružite izazovu i uštedite za godišnji u 2017.

ustedite za godisnji 2017 izazov

Kako da sudjelujete u izazovu i uštedite za godišnji ?

Vaš zadatak je da odmah nakon što ste pročitali tekst, pronađete mjesto gdje bi željeli otputovati. Izračunajte koliko vam novca treba za tih tjedan, dva, mjesec (ovisi o vašim planovima, željama i financijskim mogućnostima). Uračunajte i troškove za prijevoz, hranu i sitne izdatke. Kada ste to izračunali, podijelite svotu sa 52 tjedna (ili broj tjedana koji vas dijeli do godišnjega) i odredite si dan u tjednu kada ćete unaprijed određenu svotu pospremiti u kasu za godišnji i iznos zapisati na papir. Ako koji tjedan stavite € više, nije loše. Možda će doći tjedan kada ćete zbog bilo kojeg razloga u kasu moći ubaciti koji € manje.

Još jedan savjet: na papir možete zapisati i cijelu svotu potrebnu za godišnji, pa svaki tjedan od nje oduzimati tjedni iznos. Što ćete se više bližiti cilju, iznos koji još morate uštedjeti će bivati manji, a vaša motivacija da izdržite do kraja biti će sve veća i snažnija.

Ali ja ne želim na godišnji!

Ako ste odlučili da narednih godina ne želite maknuti iz vlastite kuće, ne morate štedjeti za ljetovanje. Možda si već dugo želite nešto drugo. Promijenite samo ime želji, postupak dolaženja do cilja neka ostane isti.

Unaprijed štedjeti ili otplaćivati kredit?

Ako mislite da je lakše podići kredit sljedeće ljeto i otplaćivati ga još dugo nakon godišnjega, uvjerite me molim vas da je to bolje rješenje nego ovako unaprijed štedjeti. Po meni nema smisla. Ili mislite da ćete onda imati više novca da bi vratili dug, nego što ćete imati svaki mjesec sljedećih 50-ak tjedana? Ako nemate ideju gdje provesti ljetovanje, evo jednog prijedloga.

Ovako izgleda račun Lovaša: izračunali smo da nam za tjedan dana u Zadru treba 800 €.

800 € : 50 tjedana = 16 € tjedno

Da vas čujem: gdje ćete putovati i koliko novca trebate uštedjeti?

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

12 thoughts on “Uštedite za godišnji 2017. – izazov”

 1. Prihvatila izazov. :) Nisam sigurna gde bih išla sledeće godine, ali sam rešila da svake nedelje ostavim 1000 dinara po strani. Do jula, to je nešto manje od 50 nedelja – biće oko 40-45 hiljada dinara. :) Ako zafali, lako ćemo dodati! :)

 2. Kao i uvek, originalna i nadasve aktuelna. Bravo!

  Niada nisam razumela one koji ne znaju da se protegnu kolko su dugački. Svi možemo da trošimo preko svojih mogućnosti, ali je umetnost i umešnost tako rasporediti prihode da ima za sve neophodno, da se mirno dočeka kraj meseca i da se ne juri po kredit za svaku veću investiciju. U vreme kada smo punili zamrzivače mesom, jedna moja koleginica je, čim uzme paketić mesa, stavljala u kasu onoliko koliko bi platila to meso. I tako je pražnjenje zamrzivača dočekivala bez stresa. Drugoj to nikako nije bilo jasno, ali je zato svaku novu kupovinu teleta ili svinje otkukala.

  Eto, moj mali doprinos na ovu temu. Računaj da je prihvaćena. ;)

  1. Hvala ti :)
   Hvala i za divnu nadopunu, nas dvije se razumijemo, kad bi barem uspjeli uvjeriti i one druge koliko si samo problema stvaraju nepotrebnim zaduživanjem. I tko je onda na kraju kriv? Svi drugi, samo ne oni sami.

 3. Hm, meni je ovo baš izazov jer suprug i ja radimo od učinka (koji nekad ne zavisi od nas nego od potreba) i imam trenutke kada pozajmljujem sama od sebe. Ali dobro, i pola da se skupi, biću srećna. Ja prihvatam. Najbolje je u stvari što si ovo postavila na vreme. Da si postavila ovaj izazov tamo na proleće kad svi intenzivno počinjemo da mislimo o letovanju, ništa ne bismo mogli da uradimo.

  1. Nekako sam zadnjih tjedana bila zauzeta pakiranjem, putovanjem, krajem škole, pa si mislim- bilo bi još bolje da sam objavila članak još prije koji tjedan. Ali dobro, skupit će se do ljeta sigurno dovoljno, barem za par dana uživancije :)

 4. Odličan ideja izazov prihvaćen :-), tako malo odricanja, a puno dobijemo.
  Nešto slično rade moje dvije kolegice, svaku Novu godinu idu u Beč, odvajaju određeni sumu novca dok ne skupe za avionsku kartu čim skupe kupe karte…onda nastave za smještaj, shoping isl.
  hvala Mirna
  čitamo se :-)

 5. kako samo ranije nisam naišla na ovaj tekst :) dosada bih već sakupila deo, ali nije kasno, izazov prihvaćen, nadam se lepom letovanju ove godine :) Zadar ili bilo šta na Hrvatskoj rivijeri mi je uvek primamljiv predlog. Odličan tekst!

  1. Možda nas put nanese u isto mjesto, tko zna :)
   Danas sam i ja pomislila isto, zašto nisam ranije pronašla vaš blog?! No uistinu nikada nije prekasno, ni za štednju ni za učenje o marketingu :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)