Skip to content

Pozdravite se s visokim računima za struju

Uvodnom slikom prisjetila sam se plačnih komentara, kada se proširila vijest da će se zabraniti proizvodnja običnih žarulja. Ne znam jeste li bili među onima koji su odmah potrčali u obližnju trgovinu i nabavili rezervu sijalica barem još i za praunuke, no par godina kasnije svjedoci smo da je opet nepotrebno dignuta panika. Nove sijalice sasvim su dobro zamijenile stare, svijet i dalje normalno funkcionira. Zahvaljujući njima naš se račun za struju smanjio. Zapravo, ne samo njima. Ali, krenimo redom!

Bye bye visokim računima za struju
Ove sijalice su i te kako pridonijele visokim računima za struju

Kako se naša mala obitelj proširila za dva člana, prije tri godine smo odlučili potražiti veći stan. Iz 70 m² preselili smo u prostranih 110 m². Budući smo odlučili ostati podstanari, stanarina se povećala, povećao se i račun za plin. Ali uspjeli smo pronaći način kako da znatno uštedimo na računu za struju.

Prije smo struju mjesečno plaćali 110 €, sada, iako je struja iz godine u godinu sve skuplja, plaćamo 72 €. Prije smo imali 9 lampi, danas ih je 13, i gore podjednako dugo kao i prije. Ali, stare žarulje trošile su 60 W, dok je u primaćoj sobi bila jedna koja je trošila čak 500 W!!! Žarulje koje smo kupili za ovaj stan troše pak po 8 W, znači 100 W ukupno za cijeli stan.

Trenutno imamo u stanu mix štednih (fluokompaktne) i LED žarulja. Kako će se koja od preostalih štednih pokvariti, planiramo ju zamijeniti s LED čime bi još više smanjili potrošnju.

Primjer izračuna uštede sa LED žaruljama

Da ne pričam previše, evo što mi je izračunao kalkulator za usporedbu potrošnje samo jedne obične žarulje sa žarnom niti i jedne LED žarulje.

Obična žarulja LED žarulja
Snaga žarulje 60 Watt 8 Watt
Cijena žarulje 0,50 € 6,99 €
Trajanje žarulje 1 000 sati 25 000 sati
Cijena struje 29 Cent / kWh
Vrijeme rada žarulje 3 sata na dan
Količina žarulji 1 komad
Izračun
Dnevna potrošnja struje 0,18 kWh 0,024 kWh
Dnevni trošak za struju 0,0522 € 0,00696 €
Godišnji trošak za struju 19,05 € 2,54 €
Ušteda kroz godinu 16,5 €

Ako još niste zamijenili vaše obične žarulje sa LED, učinite to što prije. Početna investicija biti će značajno veća, no duži vijek trajanja i niža potrošnja električne energije LED žarulje vraćaju jako brzo uloženi novac.

Kako još smanjiti visoke račune za struju?

Osim što smo zamijenili žarulje, gotovo svi kućanski aparati su klase A. Kako smo ovdje uskraćeni za balkon, morali smo kupiti sušilicu za veš, poznatog žderača struje. Odlučili smo se za AEG sušilicu, i ona je jedino klase B. Za jedno sušenje u prosjeku se potroši 4 kWh, ili 1,20 €.

Bye bye visokim računima za struju 2

Nije zgorega spomenuti i nešto što većina od vas sigurno radi: isključivati lampe kada nismo u prostoriji, kompjutore i ostale aparate ne ostavljati u stand-by, nego ih isključiti iz električne mreže kada ih ne koristimo (najpraktičnije je za to koristiti višestruku utičnicu s prekidačem), perilicu  rublja  i  suđa uključivati samo kada je skroz puna. Mjere su to štednje koje uistinu ne zahtijevaju veliko odricanje, a na kraju godine skupit će se poprilična svota koju ste uštedjeli.

Solarne ćelije

Još jedan veliki potencijal za štednju električne energije imaju vlasnici kuća na sunčanom Balkanu. Otkako su Kinezi preuzeli proizvodnju solarnih ćelija, zadnjih je godina njihova cijena sve povoljnija. Električna energija se pomoću ćelija proizvodi iz sunčeve svjetlosti. Što je sunčeva svjetlost intenzivnija, to se proizvodi više energije. Ako uzmemo u obzir da nas sunce ne košta ništa, zašto ga ne bismo iskoristili i sami sebi proizvodili struju? Iako je investicija u jednu takvu vlastitu elektranu velika, kroz niz godina ona će se svakako isplatiti, i omogućiti vam veliku uštedu na računima za struju.

Ono energije što se ne potroši, sprema se u bateriju i koristi noću ili za dane kada je loše vrijeme i sunca nema.

Ako bude uspjeha industrije koja proizvodi elektro aute, možda u skorijoj budućnosti auti ne budu tako skupi i postanu dostupni i običnim smrtnicima. Njihova baterija mogla bi se idealno koristiti i kao spremnik za višak energije koju proizvedu solarne ćelije, a kućanstvo ju ne potroši.

Osim što sebi osiguravate uštedu, postavljajući solarne ćelije veliku uslugu činite i zaštiti okoliša, jer za vaše se potrebe struja više ne mora proizvoditi u termo-, plinskim-, nuklearnim- i inim drugim elektranama. Za vas se više ne bi morao iskapati ugljen, trošiti voda i ispuštati otrovni plinovi koji zagađuju atmosferu. U jednom od sljedećih članaka pisat ću detaljnije samo o solarnim ćelijama i njihovoj ulozi u uštedi na računima za struju.

 Imate li vi neki vlastiti primjer uštede?

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

8 thoughts on “Pozdravite se s visokim računima za struju”

 1. Prvo, nadam se da se nećeš ljutiti ako odmah počnem na Ti :)
  Pročitala sam većinu tekstova, neke tek trebam i nadahnula si me da štedim. Juče sam muža uhvatila za ruku, iznijela mu svoj plan i već se osjećam bolje. Štednja nije škrtosti i čovjek, uz solidna primanja, može sebi priuštiti i zadovoljstvo i štedjeti. Evo, recimo, već pola godine imamo kasu u koju ubacujemo novac, bez nekog plana, koliko god i kad god i nju planiramo otvoriti kad bude puna a prilično je velika.
  Počela sam da vodim računa o potrošnji struje pa čak i vode, naravno, ne u granicama štete po neke druge stvari ali stvarno ima nepotrebnih troškova.
  Hvala ti na ovom podstreku :)

  1. Draga Aprilia, baš me razveselio tvoj komentar :) . Kako si ti napravila jučer, moj muž je prije par godina. Ni ja do onda nisam razmišljala o novcu, financijskoj slobodi, znala sam samo kako novac zaraditi (svaki dan odraditi od 8-4) i potrošiti ga, a da pojima nisam imala na što sve. On je počeo prvi čitati knjige, i predložio mi da učinim isto. Sada par godina iza toga ne fali nam ni odjeće, ni hrane, ni godišnjih, sve je kao i prije, ali uz puno manje izdatke. Nevjerojatno, ali istinito. Moj prvi savjet vam je da oboje počnete voditi knjigu kućnog budžeta, da vidite na koje stvari se novac potroši i koliko. Ispočetka nekima to bude naporno, meni osobno do danas nije, ali isplati se svakako.
   I ne daj se obeshrabriti od onih koji vječno prigovaraju, govore kako je to nemoguće! Moguće je i te kako, MM i ja samo samo jedan od mnogih primjera za to.
   LP

 2. Draga LK, super su tekstovi! Motivišu i inspirišu!
  Moj tata je na našoj porodičnoj kući ugradio solarne panele pre nekih petnaestak godina, a moj muž, koji je nedavno postao predsednik kućnog saveta, već mesec dana mi spominje LED sijalice i kako treba da ih kupimo za nas, ali i za hodnike u zgradi. Inače, motivisao je čitavu zgradu da reciklira, te da od novca dobijenog od reciklaže kupujemo sijalice i sve što treba u zgradi. Kad sam pročitala ovaj tekst, rekoh mu: “Hajmo po LED.” I baš smo srećni zbog ovih bebećih koraka. Hvala! :)

 3. Ne znam kakvo svetlo daju LED, ali ove štedne mi se ne sviđaju. Stvar navike valjda. Raspitaću se. Struju sam rasipala. Kod mene je celu zimu radila TA peć, akumulirala danonoćno, a i bojler isto tako. Naučismo se pameti na teži način. Moram da ispitam te Led sijalice.

  1. I meni se ispočetka činilo kao i tebi, ali uistinu je stvar navike. Neke štedne prvih par minuta daju slabije svjetlo, ali nakon toga je ok. Poznato mi je koliko bojler može progutati struje. A bome i TA peć. Mi smo sijalice kupili u Ikei i zadovoljni smo, preporučam ako si u prilici potražiti ih tamo. LP

 4. Pozdrav
  Prije svega bih želio da pohvalim vaš blog i da kažem da me naveo na velike promjene.
  Dok ovo pišem, moja supruga čita “rich dad, poor dad” koju sam također “zarazio” vašim blogom.
  Zapisujemo svaku potrošenu marku, napravili smo spisak namirnica i u trgovinu idemo samo 2 puta sedmično (prije smo znali odlaziti gotovo svakodnevno! Ogromna ušteda novca, a što je najvažnije i vremena). Opet smo se navukli na knjige, ali ovaj put o financijama. Ne bih htio puno da širim, ali odlučio sam komentarisati iz razloga da upozorim Vas i vaše čitaoce na opasnosti od LED-a a da ne djeluje da tražim manu ovome sjajnom blogu.
  Da li ste upoznati sa time da je LED kancerogen?
  Savjetujem Vam da malo istražite i da sami odlučite, jer danas su mišljenja jako podjeljena.
  Lijep pozdrav!

  1. Pozdrav Vama i supruzi. Drago mi je pročitati da ste odlučili slijediti naš primjer. Što se tiče sijalica, priznajem da nisam čula da su kancerogene. Hvala na savjetu, istražit ću malo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)