Skip to content

Ljetovanje preko Airbnb – ljetovanje koje ostaje u sjećanju

Za sve one koji kažu da se na plaži ne može napisati članak, vjerujte mi na riječ- može. Bilo u debeloj hladovini kao ja sada, ili na suncu. Ne smetaju ni zrikavci koji se neumorno javljaju. Koliko će biti lijepo kad budemo financijski slobodni, uvjerili smo se sada još više. Pisat ću vam danas kako izgleda ljetovanje preko Airbnb, iskustvu koje smo napravili s njima i još nečemu jako važnom- zašto je Airbnb zanimljiv i za one koji ne planiraju na ljetovanje, ali imaju nekretninu koju bi rado iznajmili i zaradili pokoji €.

ljetovanje preko airbnb
Za predivan zalazak sunca u Zadru djelomično je zaslužan i Airbnb

Kako su nam prijašnja ljetovanja ostala često u nelijepom sjećanju, prošle smo godine slučajno naišli na malo drugačiji tip rezervacije nego ranijih godina.

Evo ukratko što to prijašnjih godina nije bilo lijepo: apartmane smo tjednima tražili direktno preko oglašivača, poslali na desetke upita i dobili na možda tek petinu poslanih e- mailova odgovor. Druga stvar koja je često ljutila bili su nekorektno napisani oglasi, u kojima je sve bilo uključeno u cijenu, a onda se na kraju ipak uspostavilo da se npr. korištenje klima uređaja naplaćuje svaki dan posebno.

Ponekad nisu ni oglasi odgovarali stvarnom stanju, pa je bilo ili uzmi ili ostavi i traži na plus 40 i sa dvoje male djece bolji apartman. Požaliti se nismo imali kome.

Iako postoji već nekoliko godina, za servis gdje se možete požaliti na smještaj ukoliko je oglas lažan i dobiti u krajnjem slučaju i sav novac vraćen, čuli smo tek prošle godine. Isprobali smo, i odlučili da ćemo ubuduće naš smještaj gdje god bude trebalo rezervirati na ovaj način.

Ljetovanje preko Airbnb? Što je Airbnb?

Najjednostavnije, to je internetski servis, osnovan 2008. godine, koji vam pomaže da na jednostavan i brz način rezervirate smještaj u skoro cijelome svijetu. Ne trebate obilaziti agencije ili slati upite iznajmljivačima o dostupnosti apartmana. Ukoliko pak niste zadovoljni uslugom imate mogućnost ocijeniti domaćina i napisati to u komentaru koji se javno objavi. Još nešto: novac ne dajete direktno u ruke iznajmljivaču što znači da ne morate nositi puno gotovine sa sobom.

U njihovoj tražilici upišete željeno odredište, vrijeme boravka i broj osoba. Za sekundu, dvije pojaviti će vam se karta na kojoj su ucrtani svi slobodni apartmani u tom vremenskom razdoblju i njihova cijena. Klikom na ikonicu apartmana, otvorit će vam se novi prozorčić sa detaljnim opisom, slikama i uvjetima pod kojima se apartman iznajmljuje. Da bi mogli unajmiti smještajnu jedinicu, morate biti prijavljeni na Airbnb, no vjerujte mi, i to ide brzo i jednostavno je.

Da li je servis besplatan?

Pronašla sam na internetu usporedbu Airbnb sa Facebookom, i jednoj i drugoj strani je cilj da povezuje ljude širom svijeta. Razlika je ipak da se na društvenu mrežu Fb besplatno prijavljujete i nemate više nikakve troškove.

Prijava na Airbnb je također besplatna, ali prilikom svake rezervacije plaćate proviziju (uslužna naknada) Airbnb-u u iznosu od 6%-12%. Provizija pomaže da bi bilo moguće uzdržavati platformu i omogućiti 24/7 servis za njihove korisnike.

No i unatoč proviziji, cijena naših smještaja je bila povoljna, povoljnija nego prijašnjih godina kada smo noćenja u sličnim apartmanima plaćali skuplje.

Moram napomenuti da ovo nije reklama za gore navedeni servis, nego iskreni savjet kako da si uštedite vremena tražeći smještaj i iznošenje našeg skustva koje je bilo do sada pozitivno.

Nije li povoljnije direktno unajmiti smještaj?

Čitala sam na raznim forumima da se ljudi raspituju nije li moguće pronaći smještaj zahvaljujući Airbnb-u, pa stupiti privatno u kontakt sa domaćinom i izbjeći proviziju. Koliko sam uspjela saznati istražujući, servis kontrolira dopisivanja između domaćina i gosta. Adresa i kontakt domaćina stižu vam na e-mail adresu tek nakon što je Airbnb-u potvrđena rezervacije od strane i gosta i domaćina.

Više se nisam raspitivala, jer me ovaj mutni način suradnje ne zanima. Savjetujem i vama da se držite pravila koje servis postavlja. Oni vam mogu pomoći ukoliko dođe do problema sa domaćinom, nenamjerno učinjene štete koja će biti pokrivena od strane Airbnb-a i slično. Možda radije izabrati smještajnu jedinicu koja je par € jeftinija i na taj način uštedjeti novac.

Umjesto na teret rodbini, pronađite svoj smještaj bilo gdje u svijetu

Ako živite u dijaspori i nemate svoju nekretninu, a htjeli bi ponekad posjetiti rodbinu, nije potrebno da se zamarate kod koga ćete se smjestiti. Ili hoćete li se zamjeriti jednoj tetki ako se smjestite kod druge, hoćete li se dovoljno iskupiti familiji za smještaj koji vam je ustupila na nekoliko dana.

Nevažno stižete li u BiH, Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Švedsku, Austriju… u svim zemljama ćete pronaći iz dana u dan sve više smještajnih jedinica koje možete unajmiti. Koliko znam iz iskustva, na ovaj način ćete proći sigurno puno povoljnije nego da ste smješteni kod rodbine ;)

Zašto je Airbnb zanimljiv za iznajmljivače?

Napisala sam u uvodu da će članak biti koristan i za one koji ne planiraju ništa unajmljivati, ali imaju nešto svoje što bi mogli i željeli iznajmiti i tako zaraditi koji €. Kod Airbnb možete iznajmiti samo jednu sobu u kući u kojoj i sami živite. Možete iznajmiti i dvorište za kampiranje, dvorac ukoliko ga posjedujete. Ne samo to, već i kućicu na drvetu, brod.. Nema pravila da to mora biti samo apartman u kojemu nitko ne živi.

Kako nemamo iskustvo da sami iznajmljujemo svoju nekretninu putem ovog servisa, istraživala sam malo po internetu. Pronašla sam stranicu koja na jednostavan način opisuje kako se učlaniti na Airbnb, postaviti oglas(e) i na koje stvari morate obratiti pažnju da bi postali uspješni iznajmljivači. Osim što servis naplaćuje proviziju vašem gostu, naplatit će i vama 3 % kao iznajmljivaču.

Kao domaćin, nakon odlaska gosta imati ćete priliku da ga pozovete da vas ocijeni, ali isto tako ćete i vi biti u mogućnosti ocijeniti i njega. Recenzije su javne.

Što bolje ocjene dobijete, to je veća šansa da se izdvojite u moru kojekakvih domaćina i steknete reputaciju koja će vam donijeti još više novih gostiju i na kraju i bolju zaradu.

Kao i u svakom drugom poslu, potrebno je da redovno ažurirate svoje oglase, odgovorite na upite gostiju u što kraćem roku, potrudite se da budete dobar domaćini. Koliko sam čitala iskustva drugih iznajmljivača, ona su pozitivna, zašto i vi ne bi napravili svoje iskustvo i podijelili ga sa nama?

Ako ste do sada napravili svoje iskustvo sa Airbnb, bilo bi mi drago da ga u komentarima podijelite sa nama :)

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

15 thoughts on “Ljetovanje preko Airbnb – ljetovanje koje ostaje u sjećanju”

 1. Nisam do skoro znala za ovaj servis. Do sada, prethodnih godina smo rezervisali preko Booking-a. Manje više jer smo morali, jer naći smeštaj za dvoje odraslih i, tada, troje dece, ravno je nemogućoj misiji. Sa četvoro ne smem ni da pomislim. :)
  Pogledaću baš šta ovde ima zanimljivo.
  Hvala na preporuci!

  1. Istraživala sam dosta prije nego sam napisala tekst, moram reći da na neke loše stvari na koje bi svakako trebalo upozoriti, nisam naišla. Probajte potražiti, baš sam i sama gledala, ima puno smještaja i za višečlane obitelji.

 2. Pingback: Airbnb - što biste sve trebali provjeriti prije rezervacije - Kućanski Poslovi

 3. Pingback: Vikend u Kluž-Napoki | Mama iz magareće klupe

  1. Hvala ti za povratnu informaciju. Istina je da su smještaji sa puno dobrih recenzija malo skuplji, ali tko ne želi ići na rizik trebao bi birati najprije takve oglase.

 4. Mnogo mojih prijatelja, posebno mlađih, već godinama koristi ovaj servis. Mi koristimo Booking i deo odmora ćemo provesti baš tako što smo još pre koji mesec rezervisali smeštaj. Internet nije samo loše… on je upravo i ovo o čemu ti pišeš. Drago mi je da vam je bilo tako dobro :)

  1. Koliko sam malo čitala, mislim da je Booking sličan ovom servisu. Mene je najviše oduševila činjenica da ne treba posebno slati upite za smještaj, pa čekati tjednima hoće li se vlasnici javiti i reći da je apartman slobodan ili ne. Prije sam na te akcije gubila tjedne i tjedne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)