Skip to content

Napravite svoj vision board, ploču vlastitih ciljeva i želja!

Koliko ste si ciljeva postavili prošle godine u ovo vrijeme, a koliko ste uspješno ostvarili? Jedan? Ni jedan? Umjesto praznih usmenih obećanja danih samima sebi, sastavite ovih dana svoj vision board, ili ploču osobnih želja, vizija, ciljeva. Nije riječ ni o kakvom modnom trendu, vision board je nešto što uspješni ljudi već dugo imaju obješeno na vidljivom mjestu. Ako to dosada niste učinili, a priželjkujete si da budete uspješni, onda je kraj godine pravo vrijeme da krenete sa kreiranjem vlastite ploče.

vision board

Što je vision board (ploča ciljeva)?

Vision board ili ploča vlastitih želja vizualni je pokazatelj (dokaz) naših misli i osjećaja. Možda ste u školi morali raditi plakate pomoću kojih ste prezentirali drugima neku temu. E pa, vision board nije ništa drugo nego šareni plakat (poster) prepun naših konkretnih snova i želja za budućnost pomoću kojega ćemo se potruditi iste i ostvariti.

Naša podsvijest radi sa slikama i reagira na njih mnogo jače nego na riječi. Baš zato je vision board efikasni alat. Svakodnevnim gledanjem na njega naša će nas podsvijest redovno podsjećati da vjerujemo u to što smo zapisali i da radimo na ostvarenju ciljeva.

Kakve veze imaju zakon privlačenja i vision board?

Zakon privlačenja kaže da svaka misao ili svaki osjećaj koji osjećamo privlači jednake misli ili osjećaje. Mislimo li pozitivno, privlačiti ćemo pozitivne misli. S druge strane, mislimo li negativno, negativno ćemo i privlačiti. Jednostavno, privlačimo ono što mislimo. Ako na ploču želja posložimo pozitivne ciljeve i želje, onda će upravo svakodnevni pogled na nju u nama iznova buditi pozitivne osjećaje. A oni će, po zakonu privlačenja, privlačiti one pozitivne situacije, ljude ili stanja koja si priželjkujemo.

Kako napraviti vision board?

Proces stvaranja ploče ciljeva najjednostavnije možemo podijeliti na misaoni i praktični dio. Jedno bez drugoga ne ide.

 1. odvojite vrijeme u kojem ćete se u miru posvetiti sebi, promisliti što želite postići u budućnosti na privatnom/poslovnom/društvenom planu. Koje ciljeve imate po pitanju zdravlja? Obitelji? Putovanja? Financija? Stambenog pitanja? Osobnog rasta? Ovo su samo neki primjeri koji će vas potaknuti da razmislite što biste željeli ostvariti. VAŽNO: na vision board ne postavljate ono što ne želite ostvariti, nego jasne, konkretne pozitivne želje. Osim toga, ni uopćenim željama nije mjesto na ploči želja. Ispravno je željeti da budete sretni, ali zapitajte se što konkretno za vas znači sreća? Ako ste sretni kad ste zdravi, onda na vision board napišite što ćete poduzeti da ostanete zdravi (promjena prehrane npr.)
 2. nakon što ste iskreno zavirili u sebe i iskristalizirali što biste željeli postići, zapišite želje na papir. I motivacijske poruke su i te kako dobrodošle na ploču.
 3. sada je red za provođenje praktičnog dijela. Pribavite karton ili plutenu ploču, iglice ili nešto čime ćete papirnate želje zalijepiti na karton, te časopise. Potražite u časopisima slike onoga što želite ostvariti (ako želite jednoga dana ugledati sebe na naslovnici časopisa, uzmite naslovnicu i zalijepite svoju sliku preko nje; planirate li napisati knjigu, možete sami napraviti naslovnicu knjige sa svojim imenom i isprintati ju; sanjate li da otputujete u Japan, potražite neku lijepu sliku japanskog grada i izrežite ju…). Sve što ne pronađete u časopisima, pronađite na internetu i isprintajte. Poredajte slike ili tekstove po ploči kako god vam se svidi.
 4. zadnji zadatak nije nimalo manje važan. Sve prijašnje akcije uzaludne su ako plakat završi u ormaru ili iza vrata. Pronađite mjesto gdje ćete ga postaviti ili objesiti, a da vam svakodnevno bude na vidiku. Možda najbolje u spavaćoj sobi, pa će prvo što ćete ujutro i uvečer ugledati, biti vaše želje.

 

Vision board možete sastaviti sami, zajedno s partnerom, obitelji, poslovnim suradnikom. Odlučite li napraviti ploču želja za svoju tvrtku, okupite sve zaposlene, sastavite zajednički želje i ciljeve i postavite ploču na mjesto vidljivo za sve.

Zaključak

Umjesto dosadašnjih novogodišnjih obećanja koja nikada niste uspjeli ispuniti, potrudite se na kraju ove godine sastaviti i kreirati svoju vlastitu ploču ciljeva i želja. Neka ona bude ogledalo vaših trenutnih snova. A ogledalo uvijek stoji na vidljivom mjestu, da se možemo pogledati kad poželimo, zar ne? Neka tako bude i sa vision board. Postavite plakat na mjesto gdje ćete ga nekoliko puta na dan pogledati.

Imate li možda već svoj vision board?

 

 

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

18 thoughts on “Napravite svoj vision board, ploču vlastitih ciljeva i želja!”

 1. Imam. I pošto non-stop visim na računaru, moj vision board iliti mapa želja je na ekranu mog računara. Prošle godine sam imala nekoliko želja. Ove godine sam bila skromnija. I planiram ovih dana da je osvežim.

  1. Ja samo još nekako za onu staromodnu varijantu s papirom, ali ni ovo nije loše imati je na kompjuteru, njega ionako svakodnevno uključujemo. Hvala ti na čitanju i komentaru :)

 2. Upravo sam htela napisati sve moje i porodicne planove za 2017., a sada cu imati jednu lepu vecernju zanimaciju – u slikama! Odlicna ideja!!! Unapred se radujem ovom projektu!

 3. Imam kutiju želja, na kojoj piše; Sve što je ovde unutra, JESTE! Unutra godinama ,stavljam sličice onog što želim :) Da li radi, deluje? Još kako ;) Skoro da se slika onog što mi se ostvari poklopi u dlaku sa željom ;) Ovo sa bordom, pa još na desk topu, kako reče Blaženka, je suuuuuper!!! Samo, nek mi šapne kako je napravila ;) Mirna, volim ove tvoje tekstove i raduje me da imam istomišljenika u tebi na mnogo tema :)

  1. I mene obraduje kad pročitam ovakve komentare, hvala ti :)
   Drago mi je da si nam ispričala za svoju kutiju, nadam se da će što više čitatelja shvatiti koliko je važno napraviti ili kutiju, ili ploču, ili kao Blaženka, ploču na desktopu.

 4. Imam na zidu! I divno je kad se probudim i prvo to vidim pred sobom (kad nisu spuštene roletne! I ja sam taj malo staromodni tip – uživala sam seckajući, lepeći, kačeći… :)

  Divno!

 5. Pingback: Tko je ta osoba koja se silno želi ostvariti u meni? - Knjiga inspiracija

 6. Nikako da poslušam slične savete i da uradim i taj spisak želja i ovu mapu – a tvoje reči tako stimulativno deluju i samo da znaš, upravo sam krenula u realizaciju predloženog.
  Jednom mi je neko ko je voleo da postane numerolog, sabirajući brojeve mog datuma rođenja rekao: na tebi je samo da odlučiš da kreneš.A onda kad odlučiš da kreneš, bilo gde, ispostaviće se da je neko već krenuo umesto tebe i za tebe… I tako, nevažeći, trodelni kalendar sa čvrstim koricama, koji nisam po inače svom običaju bacila nego sam ga ostavila tražeći mu praktičnu upotrebnu vrednost, poslužiće upravo u ove svrhe. Još samo da si nacrtam želje i željice.
  Hvala ti.

 7. Super je ideja. I ja sam sve te želje i planove čuvala u glavi ali samo kad zamislim recimo, sliku Venecije na zidu ispred sebe, čini mi se da ću prije ostvariti tu želju :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)