Skip to content

Podcasti, o njima i zašto bi trebali postati dio vaše svakodnevice!

Ponekad kad su mi oči umorne, a mozak bi još rado primio poneku informaciju, poslušam podcast, zanimljivo otkriće koje je kod nas doma skoro u potpunosti zamijenilo radio. Naravno da mogu slušati zanimljive emisije na radiju, ali na njemu ne postoji tipka “stop” kojom bi zaustavila emisiju kad meni paše i nastavila ju slušati kasnije. Ili mogu preskočiti reklame koje bojkotiram u zadnje vrijeme. Što su podcasti, zašto ih vrijedi potražiti i poslušati (ako to do sada još niste napravili), pročitajte su nastavku!

Podcasti o njima i zašto bi trebali postati dio vaše svakodnevice

Što su podcasti i gdje ih pronaći?

Za one koji nisu nikada čuli što su podcasti, najjednostavnije rečeno to su audio ili video datoteke koje možete potražiti na internetu, skinuti i slušati/gledati preko svog MP3 , smatrphone, PC, gdje god bili. Ja na svom Nexusu 4 za slušanje podcasta koristim aplikaciju Player FM.

Autori podcasta, podcasteri, o temi koju poznaju govore sa strašću, žele ju na što bolji način prenijeti svojoj publici i to besplatno. Mnogi podcasti obiluju humorom, nenametljivim šarmom voditelja, entuzijazmom da na vlastitim primjerima uvjere svoju publiku da je put koji su izabrali idealan. Ipak je knjiga vaš najvjerniji prijatelj i mislite da se iz knjiga najviše može naučiti? Čitajte dalje, velika je vjerojatnost da promijenite mišljenje.

Podcasti se mogu tako lako uklopiti u vašu svakodnevicu

I ja volim uzeti knjigu u ruke, i mogla bi uživati čitajući satima… mogla bi… ali niti će se ručak sam skuhati, niti će netko umjesto mene djecu podići iz škole. Aha, ni neprijatelj br.1, prašina, se neće sama obrisati. Baš iz tog razloga mislim da je još bolje rješenje potražiti podcast, staviti slušalice na/u uha, slušati omiljenu emisiju i napraviti sve što mora biti napravljeno.

Velika je vjerojatnost da uz slušanje i kuhanje ručka npr, neke vrijedne informacije jednostavno nestanu iz glave. Ja zato često zaustavim emisiju, sjednem i zapišem ono što je novo za mene, što sam čula po prvi put, što mislim da bi bila super ideja za novu temu na mom blogu i tako se osiguram da ne bude zaboravljeno.

Autori podcasta su savjetnici, naši mentori, učitelji. Isto kao što su to autori knjiga koje možemo čitati. S našeg govornog područja se podcasti mogu nabrojiti na prste, na žalost. Dok se to ne promijeni, tu su autori s (u najvećem broju) engleskog govornog područja koji stvaraju super podcaste, jako profesionalno, s pregrštom korisnih informacija i ideja koje učine primamljivima za svoje slušatelje.

Ako je od vaših školskih dana prošlo malo više godina i engleski u međuvremenu niste više koristili, nemojte se dati obeshrabriti. Što se jednom nauči, ne zaboravlja se tako lako. Što češće budete slušali podcaste na engleskom, to će vam jednostavnije biti slušati i razumjeti ih. Znam, jer i kod mene je bilo tako :)

Kako pronaći podcast za sebe?

Na početku je najveći problem u moru raznoraznih emisija i tema pronaći ono što nam se čini najboljim. U tu fazu treba uložiti malo strpljenja i vremena. Utipkajte razne pojmove u tražilicu koju ima svaka aplikacija za podcast, čitajte opise emisija, možda iz njih proizađu neki novi pojmovi. Tražite dok ne pronađete ono što je za vas. I to je to, ako ste pronašli ono što vas zanima i podcastere koji vam se svide, mirni ste tako dugo dok isti super rade svoj posao i dok god vas tema zanima.

Dogodi se često da poslušam kvalitetni podcast, zanimljiv, oduševi me u tom trenu, ali zaboravim za tjedan dana što je to bilo. Najbolje je zato abonirati ono što smatramo vrijednim, i otvoriti si tako svakodnevno vrata prema omiljenoj temi i izvođaču. Meni se najviše sviđaju zapisi u trajanju od 15 minuta do sat vremena. Što je preko toga često prekinem pa nastavim slušati kasnije.

Primjeri kada prekidam slušanje podcasta

Neki dan sam slušala intervju američke autorice podcasta koja je u goste pozvala mrmoneymustach. Iako sam već pročitala mnogo tekstova sa njegovog bloga, u nadi da ću čuti još nešto novo, počela sam slušati intervju. I prekinula usred podcasta. Zašto? Iskreno, jer je voditeljica svojim lošim upadima i smijanjem na silu jednostavno pokvarila intervju.

Drugi primjer zašto prekidam podcast prije nego dođe do kraja, je jer autor dosadno priča. Malo fali da i on uz mene ne počne zijevati. Još jedan od razloga zašto prekinuti slušanje je i loša audio kvaliteta. Razni zvukovi koji se čuju sa strane često ometaju slušatelje. Opet, nije loše poslušati ni tako nešto. Znam da ako ikada budem sama snimala podcaste (a želja je velika da započnem i s time), da ću se truditi da ne radim tako.

Nisam vam htjela ovo napisati s namjerom da odustanete prije nego li ste i krenuli u istraživanje, nego da se pripremite da vam se neće uvijek i svaki uradak svidjeti. Ali kao i za sve drugo u životu, zatvorite ga i krenete slušati nešto drugo ;)

8 razloga zašto bi redovno trebali slušati podcaste

 1. sadrže pregršt informacija koje dobivamo od stručnjaka iz raznih područja
 2. jer su besplatni
 3. mnoštvo ideja koje nam u svako doba mogu pomoći da riješimo postojeći problem
 4. jer su jako poučni
 5. slušati ih možemo dok smo u autu, vlaku, avionu, dok vozimo bicikl, kuhamo,dok smo na godišnjem
 6. mogu jako brzo nadahnuti da pokrenemo vlastiti posao ili dobijemo ideju za nove oblike pasivnih primanja 
 7. ako ste zabrinuti, tužni, usamljeni, uz nasmijane i uvijek dobro raspoložene podcastere to više nikada nećete biti
 8. jer se u njima o novcu otvoreno priča, za razliku od naše okoline

Baš me zanima slušate li podcaste i imate li svoju top listu najdražih? Ili ste na pragu da i sami počnete stvarati iste? Veselili bi me vaši komentari i ideje!

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

8 thoughts on “Podcasti, o njima i zašto bi trebali postati dio vaše svakodnevice!”

 1. Ja sam za ovo čula od tebe. Odlična stvar, posebno onda kada želiš da usvojiš neko znanje, a nemaš vremena za učenje. Ja sam tako jedno vreme put do treninga koristila za učenje nekih stvari. Na našem jeziku je jako malo podcasta, i ono što sam slušala nije mi baš držalo pažnju. Ali sam zato otkrila koliko dobro znam engleski :-)

 2. Ja još uvijek nisam odustala od ideje da se rodi jedan super podcast na našem jeziku, samo trebam još podosta toga naučiti ;) Ali bit će sigurno.
  I ja sam slušajući ih opet obnovila znanje engleskog, nakon nekoliko godina pauze. Isplati ih se poslušati u svakom pogledu.

 3. Slažem se da su podcasti super stvar :) Za sada pratim samo jedan – od Rich Rolla koji redovito ugošćuje ljude koji su imali problema s ovisnostima a danas su vegani i vrhunski sportaši koji pomiču granice, te koji su potpuno transformirali svoj život. Jako je inspirativno i motivirajuće i uvijek uzmem za sebe nešto novo. Jer to je baš ono što mi treba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)