Skip to content

Riješite se nereda uz pomoć Feng Shuija

Nedavno sam pročitala knjigu “Riješite se nereda uz pomoć Feng Shuija” engleske autorice Karen Kingston i ostala zatečena koliko reda i sreće unosimo u život samo jednom odlukom.

Često gledam na tv-u emisije vezane uz tu temu, i iznova se ne mogu načuditi u kakvom sve brlogu ljudi mogu živjeti. Još se na kraju i svađaju i vrijeđaju one koji im žele pomoći.

Selidbe mogu biti prekretnica da se riješite nereda

Pisala sam već o tome da smo prije 3 godine iz manjega stana preselili u puno veći. Selidbu sam iskoristila kako bi reducirala sve nepotrebne stvari. Žao mi je jedino da cijelu akciju nisam ovjekovječila fotografijama. Na kraju su to bile vreće i vreće stvari koje smo u 7 godina uspjeli nakupiti, i koje nam zapravo nisu ni trebale, nego smo ih čuvali ako bi nam nekad zatrebale.

Među dječjim igračkama bilo je puno polomljenih stvari, nepotpunih, igračaka koje su odavno prerasli. Sve neispravno i potrgano završilo je u smeću, sve dobro podijelila sam. Isto su tako i ormari s robom oživjeli. Vodila sam se onom što nisam obukla 2 sezone, više nikada ni neću. Malo je reći da sam prepolovila količinu odjeće.

Nekako istovremeno počeli smo ostvarivati naš san o financijskoj neovisnosti , pa sada više nema kupovine robe bez plana, tako da ormari izgledaju pregledno i, iskreno, baš se dobro osjećam kada ih otvorim. Kupim li novi komad odjeće, jedan stari mičem, jer je novi zamjena za njega. I to za sada savršeno funkcionira. Isto vrijedi za cipele, suđe, igračke, ručnike, posteljinu, i da ne nabrajam u nedogled.

Riješite se nereda i usrećite ponajprije sebe

Nevjerojatno je koliko se lakše diše kad se riješimo nepotrebnih stvari. Jedna od mogućnosti kako ih se riješiti je da ih se stavi u oglasnik ili odnese na buvljak i pri tome još i zaradi malo. Ja to nisam radila jer smo imali puno posla oko preseljenja. Mene je svaki puta usrećilo kada sam znala da sam poklonila onima koji nemaju mogućnosti za kupiti nove. Tako su obje strane profitirale.

Karen Kingston kaže:

da biste u životu uspješno funkcionirali, presudno je da imate dobar protok životne energije. Čišćenje prostora jedan je od najučinkovitijih načina da biste to uspješno ostvarili. 

Gomila nereda blokira pozitivnu energiju. Slika vašega doma u biti je ogledalo vaše duše.

Nered se pojavljuje u svim oblicima i veličinama.

Dobar je primjer s odbačenom praznom kutijom cigareta. Prolazite jedan dan ulicom i vidite na podu praznu kutiju cigareta. Prolazite drugi dan istim putem, i pored kutije vidite još nekoliko komada smeća. Isto se događa i u stanovima. Ne pospremimo li nered iza sebe, on će se neprimjetno početi gomilati.

Moram priznati da i sama naginjem onima koji poput hrčka skupljaju stvari i teško se od njih rastaju jer uvijek misle da je sve dobro imati kod kuće ako nekada zatreba. Samo kad zatreba, teško ih je pronaći, nego odemo u trgovinu i kupimo novo. Kad sada pogledam u prošlost, da nije bilo mog Lovaša, tko zna bi li se odlučila tako radikalno reducirati sve što nam uistinu nije trebalo. Ponekad je za slučajeve poput mene potreban netko tko će nas motivirati i pomoći da se pokrenemo.

Ako nemate u svojoj blizini nikoga takvoga, pročitajte svakako ovu knjigu i vjerujte da ćete pronaći volje i snage da se pokrenete.

Vrste nereda

Prema definiciji autorice, postoje 4 vrste nereda:

  1. – Stvari koje ne koristimo ili ne volimo
  2. – Stvari koje su neuredne ili nisu organizirane
  3. – Suviše stvari u premalom prostoru
  4. – Sve što nije dovršeno

Kad nam je dom ispunjen stvarima koje volimo i koristimo, to nam postaje nevjerojatnim izvorom podrške i osnaženja. Nered, s druge strane, crpi energiju i što je ona duže takva to će imati veći utjecaj na nas. Često su pokloni koji nam se ne sviđaju upravo takve stvari. Autorica savjetuje da se bez imalo grižnje savjesti riješimo svih poklona koji nam se ne sviđaju. 

Neurednost i neorganiziranost unosi zbrku i u naš duh. Poznajem nekoliko osoba čiji su radni stolovi zatrpani svim i svačim, a kada nešto trebaju na brzinu pronaći, hvataju se za glavu i traje dok pronađu. Osim što potraje, postaju nervozni, bijesni na sebe i crpe time nepotrebno svu pozitivnu energiju iz sebe. Iste stvari potrebno je zajedno sortirati, ali onda ih uvijek nakon korištenja vratiti na pravo mjesto.

O suviše stvari u premalo prostora pisala sam već u našem primjeru prilikom preseljenja. Riješite se svega što je previše i vaš, iako možda malen stan, postati će nevjerojatno velik i prostran.

Pod sve što nije dovršeno podrazumijevaju se stvari koje treba popraviti, zalijepiti, zašiti, prepisati, platiti… Stoji li vam u garaži nedovršena kućica za ptice, u podrumu potrgane sanjke, u ormaru nedovršen šal koji ste počeli štrikati prošle godine? Sve to spada u nered koji nije dovršen. Dovršite sve i maknite to konačno iz podsvijesti. Jer takve nedovršene stvari pamtimo i nesvjesno nas opterećuju. Kao posljedica nereda lako se mogu javiti depresija, neorganiziranost, smanjeno uživanje u životu, konfuznost, umor. A to je nešto što nitko ne želi, zar ne?

Ako smo sami neuredni, ne možemo ni od našega podmlatka očekivati da bude drugačiji. Zašto bi vaši 20 godina stari časopisi bili više vrijedni od 101 autića vašeg djeteta? Rješavanjem vlastitih nepotrebnih stvari šaljemo pozitivnu poruku i najmlađima.

Od danas: počisti oko sebe i u sebi

Osim što autorica piše o stvarima, piše i o vezama i prijateljstvima koja nas opterećuju i crpe energiju. I njih bez grižnje savjesti treba prekinuti. Imate li u svojoj blizini žensku osobu, svakako ju podsjetite da pregleda svoju torbu. Opet iz vlastitog iskustva :) Nevjerojatno je što ja izbacim iz svoje, iako se trudim redovno ju kontrolirati. I osim što je onda par dana lakša, snalaženje po njoj često uštedi vremena.

Jedan od načina da postanete financijski neovisni svakako je i organiziranost u svakom segmentu života. Živite li u neredu, bilo oko sebe ili u sebi, raščistite ga i usmjerite nastalu pozitivnu energiju u ostvarenje svojih ciljeva.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)