Skip to content

Strah od promjene – ili Što je tako posebno u “utrci štakora”?

Pod motom “bolje vrabac u ruci nego golub na grani” mrzite ponedjeljke, šefa, kolege, ali ipak svaki ponedjeljak odlazite na posao, jer izlaza ne vidite. Ili ste hrabro odlučili da tako dalje ne ide, da morate učiniti nešto da sretno živite i sami počnete upravljati svojim životom? Zašto se uopće spominju štakori, “rat race”? Ili hrčci, “hamsterrad”? “Začarani krug”? Što znače ti izrazi? Uspoređuju nas koji odlazimo na posao – dobivamo plaću i prebrzo ju potrošimo – odlazimo opet na posao, sa štakorima, hrčcima, koji se danima vrte po kavezu, okreću kotač tražeći izlaz, slobodu. I imaju pravo, upravo tako izgleda naša svakodnevica, žudimo za slobodom, ali se ne možemo izvući iz začaranog kruga. I što je tu onda tako posebno, pitate se? Zašto to radimo kad se ne osjećamo dobro, kada znamo da to nije pravi put?

Strah od promjene ili Što je tako posebno u utrci štakora

Pisala sam već o tome kako povišica plaće za većinu znači samo da troše još i više. Žele bolju odjeću, skuplji auto, bogatije društvo. To ih opet prisiljava da rade još više, ponekad i dva, tri posla, zarade više, ali i povećaju iznova izdatke. I oni lutaju po labirintu i traže slobodu, samo je njihov labirint možda malo ljepše ukrašen jer zarađuju više. Ali lutanje je isto, zarađivali malo ili puno.

Radite li posao koji vas ne ispunjava, nego naprotiv, uvijek odlazite i dolazite s posla kući puni frustracije, onda i sami sudjelujete u “utrci štakora”. Ali da vas ohrabrim, ako odlučite, možete prekinuti utrku i izaći iz začaranog kruga! Kako?

Ako ste zaposleni u velikoj firmi,vjerojatno imate svoj broj pod kojim se vodite i drže vas tako dugo dok im donosite dobit. Vjerojatno od šefa nemate straha, ali vas oko srca stegne na pomisao koje bi sve posljedice sa sobom nosio gubitak posla. I zato iako vas se tu ne sviđa, radite i šutite jer nemate hrabrosti za promjenom.

Prepoznajete li se u ovoj priči – onda je vrijeme da izađete iz utrke!

Jeste li prepoznali svoj život u onome što sam do sad pisala? Svjesni ste da vam promjena treba, jer to što radite više nije užitak, nego vam se čini da postajete sve bolesniji? Onda je vrijeme da kažete – sretno dalje, ali bez mene!

Vrijeme tako brzo prolazi, a imamo samo jedan život. Nitko vam neće pomoći da ga proživite najbolje što možete, osim vas samih. Evo što možete napraviti!

Preispitajte se što bi željeli raditi!

Raditi možete bilo da ste sam svoj šef ili da radite za nekoga. “Utrka štakora” ne znači samo da u njoj sudjeluju oni koji rade za nekoga (makar se u mnogim blogovima često napominje kako samo poduzetnici mogu uživati u poslu i izaći iz začaranog kruga).

Da ne bi bilo zabune, ako imate neku dobru ideju o poslu koji bi mogli pokrenuti, super, samo hrabro naprijed! No, nažalost, nemaju je svi, ali to ne znači da za takve nema spasa.

Ako ste se školovali, stekli zanimanje, i nakon par godina u struci shvatite da to nije posao iz snova, tražite dalje. Mnogi se osjećaju dužni roditeljima/skrbnicima koji su im školovanje omogućili i ne mogu im priznati da bi htjeli pokušati nešto drugo. Zapamtite jedno – nikome niste ništa dužni! Ono što ste u dotadašnjem školovanju naučili, nitko vam ne može uzeti. No vrijeme je da pronađete zanimanje koje će vas ispunjavati, u kojem ćete pronaći sebe, bez obzira što drugi mislili o tome.

Ako ni sami niste sigurni što bi drugo mogli raditi, pokušat ću vam pomoći u jednom od sljedećih članaka. Pokazat ću vam kako da zavirite u sebe, otkrijete koji potencijal leži u vama i iskoristite ga.

Odredite koliko vam je novca potrebno za život

Ono što uvijek napominjem, i što je za mene jedna od najbitnijih stvari kad je riječ o vašim financijama, je da odredite koliko vam je novca potrebno za život. Kolika bi trebala biti svota mjesečno s kojom bi živjeli zadovoljno? Kada budete s tim načisto, onda će vam lakše biti tražiti ili pokrenuti posao koji će vam to omogućiti.

No kakav god posao radili, neće vas spasiti ako se ne otmete groznici zvanoj “potrošnja”. Kredita, statusnih simbola kojima želite zadiviti rodbinu, prijatelje, susjede, i drugih zamki koje svakodnevno vrebaju trebate se kloniti. Nema posla koji će vas usrećiti ako budete plivali u dugovima. Želite li izaći iz “utrke štakora” morate promijeniti svoje navike trošenja novca bez plana, odlaska u kupovinu kad ne znate što bi sa sobom, mijenjanja stvari koje su još ispravne s onima koje su trenutno “in”.

Osigurajte pasivna primanja

O njima je bilo riječi u jednom od prijašnjih članaka. Svakako radite na tome da ostvarite dodatne prihode. Oni će vam pomoći ako nekad “zapnete” na putu. Bez njih je opasnost veća da ćete opet biti prisiljeni vratiti se u “utrku”.

Pokrenite vlastiti posao

To je nešto o čemu i ja sanjam. Budete li sam svoj šef, donosit ćete odluke koje će biti u vašem interesu, imate priliku stvoriti svoj mali svijet kojim ćete samo vi upravljati. Ako vam je teško ujutro se rano buditi, možete počinjati popodne. Imate priliku da radite koliko mislite da vam je potrebno i dovoljno .

Danas trčim u krugu, sutra sam već “vani”! Događa li se preko noći?

U mnogim se blogovima spominje kako je moguće od danas do sutra izaći iz “utrke”. Neki su i uspjeli. Jel u igri sreća, ne znam. No ja sam uvjerena da za potpuni izlazak bez straha od ponovnog ulaska ipak treba dobro razraditi plan i pripremiti teren za to.

Svaka čast onome tko straha nema, ali kad te netko godinama uvjerava kako je normalno trčati na posao, s posla, biti u strci, onda je teško od danas do sutra promijeniti tu naviku. Ostaviti si vremena i biti uporni u namjeri, to je ono što vam ja savjetujem.

Padovi, problemi, neuspjesi dio su svakodnevnog života. U kojem god segmentu života se dogodili, obeshrabriti će vas ako ih negativno doživite. Umjesto toga gledajte na njih kao na “školu”, naučite iz svojih greški i ne ponavljajte ih.

Propitajte se, koji bi za vas bio najbolji put za izlazak iz “utrke štakora”. Odredite ga, i počnite pomalo ostvarivati. Bez žurbe, ako ste izdržali tolike godine vrteći se u krug, izdržite još malo i bit ćete si doživotno zahvalni!

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

14 thoughts on “Strah od promjene – ili Što je tako posebno u “utrci štakora”?”

 1. Sjajan tekst. Mi smo otprilike na tom putu. Kuckale smo malo o tvojim željama i podržavam. Nama znači što jedno od nas ima stalne prihode pa onda možemo da damo sebi malo više slobode u ispitivanju tržišta i najbolje niše za nas. Ali, iskreno, ako ne probamo zauvek ćemo ostati samo hrčci, štakori, miševi… šta god.

  1. Vaša priča je ohrabrujuća, pokrenuti nešto kad svi u svemu vide samo crno, ma svaka vam čast! Budite samo uporni, vrijedni već jeste, ubacujte nove ideje, idite u korak s potrebama klijenata, i budućnost je pred vama. Mi ćemo uskoro za vama :)

 2. Iako sam, uslovno rečeno obezbeđena, jer imam koliku toliku penziju, što se može, ne daj Bože, nekim dekretom političara kod nas ili u svetu začas promeniti, nemam strah od rada. Moji su strahovi druge vrste ;) Rado bih, čak i sad, radila nešto dodatno i svi su izgledi da ću neki od tvojih saveta, posebno za one vezane za pasivan prihod, gledati da osmislim i uradim nešto. Šta god, ali, kuva mi se u glavi ;) Odličan tekst, kao i svi do sad.

  1. Hvala ti :) E to je ono što me obraduje, da unatoč sigurnoj penziji (ma bit će nje uvijek) imaš nove ideje, volju da ne staneš tu gdje jesi, nego radiš, učiš, napreduješ i dalje. Znam ja da će to što se trenutno rađa u tvojoj glavi biti nešto posebno, i veselim se na trenutak kad ćeš podijeliti s nama :)

 3. Joj, znam taj “štakorski” osećaj. To je ono kad te piitaju čime se baviš, a ti prevrneš očima pa kreneš da se jadaš. Ja sam pronašla ono što volim i u čemu uživam, ali mi fale neke kockice i ideje. Svaki dan imam milion ideja u glavi, ali nekako mi nijedna nije prava – ona koja se tu uklapa. Znaš, ona ideja od koje ne možeš da spavaš. No dobro, ako tražim, naći ću. Jeste stresno, ali bar nisam u kavezu. A ti? Radiš li na svom snu? Jel ti sasvim jasan, ili čekaš da ti sve klikne na svoje mesto?

 4. Mi porodično definitivno nismo deo trke. Kad razgovaramo sa prijateljima, pa čak i sa našim roditeljima, svi se čude kako možemo tako malo novca da trošimo. A kako bismo trošili više kad su nam najveći izdaci oni za knjige i za hranu? :) Nemamo kredite, nemamo dugove, trošimo koliko zaradimo (trudimo se i manje). I mi takođe imamo neke snove koji će u nekom trenutku, nadamo se, postati ostvarivi. Hvala za podsticaj i ohrabrujuće reči! :)

  1. Sandra moja, vi ste u mnogo čemu posebna obitelj, to sam se već toliko puta uvjerila. Vi već živite ovo što pokušavam drugima dočarati. Biti danas bez kredita, razumno trošiti, biti izvan utrke uspijeva samo rijetkima. Nadam se ipak da će nas s vremenom biti sve više :)

 5. U utrci jesam ali i pronalazim dodatne prihode a nekad i oni mene no sve je to jos uvek nedovoljno da bih potpuno prestala biti mali hrcak. Videcemo. Mislim dugo o tome. Imali smo i svoju firmu lepo je krenula ali ukinuse cekove kreditne granice postavili kupcima i to vise nije bilo to. Dobro je da nam pises o ovome i bodris nam snove ☺

  1. Malo pomalo i postat će dovoljno :) Tako i mi radimo. Još nismo došli do vlastite firme, kad dođe tako daleko, znam kod koga ću potražiti savjete. Hvala na čitanju i komentaru draga Olja :*

 6. Draga Mirna s ovim postom si pogodila “u sridu”! Za mene, u ovom trenutku “malog štakorčića” došao je u trenutku kada uvelike razrađujem plan za bijeg iz kotača. Već dugo radim na tom planu, ali nisam još skupila dovoljno hrabrosti za velike iskorake. Nisam još do kraja izbrusila svoju ideju. Tražim, čitam, istražujem, skupljam informacije, razgovaram sa sobom, osluškujem se – ali i dalje ostajem u kotaču. Ono što me u ovom trenutku veseli jest činjenica da sigurnošću znam da ću pobjeći iz toga začaranog kruga. Tu sam odluku donijela. Ali budući da sam slično kao i ti, poprilično ziher tip, ne mogu skočiti do kraja dok neke stvari nisu postavljene. Ali iskreno se nadam da će se to u skoroj budućnosti dogoditi.
  Hvala ti na ovom poticajnom i vrlo inspirativnom tekstu <3

 7. Draga Mirna, ovo je toliko dobar post, odlična tema! Smatram da je bitno da svatko osvijesti tu utrku koju živi. Za početak, ne moramo trčati za ničime, a također bi bilo puno bolje raditi nešto što nam više odgovara. Radili bi to puno učinkovitije, a usput bi bili zadovoljniji i mi i svi oko nas. Ja sam tu utrku prekinula prije par godina. No, nisam imala razrađeni plan što dalje. Ne bih nikome savjetovala da samo bezglavo iskoči sa toh kotaća :) Tek sada mi dolaze ideje kako i što da počnem raditi, a da to ima smisla … nadam se da ću uspjeti u tome <3

  1. Pročitala sam već nekoliko priča ljudi koji su doslovno iskočili, krenuli s nečim drugim i super se snašli. Nije da ih nema, ali što i sama kažeš, ima i onih drugih koji iskoče, pa stanu.
   Možda ti je samo trebala pauza da posložiš sve u životu, divne su stvari koje radiš, sada je pravi trenutak da kreneš sa realizacijom. Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)