Skip to content

8 učinkovitih navika kako držati financije pod kontrolom!

Tema o kojoj danas pišem još prije par godina i za mene je bila velika nepoznanica. Za ono što danas mogu reći da pomalo ali sigurno usavršavam, još nedavno sam prepuštala slučaju. Nije točno da nisam imala vremena, ili da situacija nije bila prigodna. Još za studentskih dana ostajalo bi mi nešto novca viška, i što bi na kraju svakog mjeseca napravila s njima? Gledala gdje da ih potrošim. Danas znam kako držati financije pod kontrolom, i želim to iskustvo i znanje podijeliti i s vama!

8 učinkovitih navika kako da držite financije pod kontrolom
Društvena igra “Monopoli” pomaže u treniranju navika kako držati financije pod kontrolom

Ako još uvijek oklijevate i ne znate kako da popravite svoj odnos prema novcu, a želite postati financijski neovisni, ovih 8 jednostavnih navika će vam pomoći da postanete sam sebi šef kada su financije u pitanju! Redoslijed navika je slučajno tako poredan, svaka je podjednako važna.

1. Promislite dobro prije svakog posezanja u novčanik!

Najlakše je otvoriti novčanik i platiti, bilo gotovinom, bilo karticom. Puno je teže ono drugo – zaustaviti se i promisliti treba li nam taj izdatak?! Pokušajte se izvježbati da, ALI baš svaki puta, učinite upravo to – promislite možete li preživjeti bez nove košulje, treba li vam novi mikser (a stari još radi), treba li vam puna vreća slatkiša… ili jednostavnije, morate li uopće ući u trgovinu i dovesti se u iskušenje da trošite novac.

2. Zapisujte sve izdatke (tabela kućnog budžeta)!

Ako ste danas kupili samo šampon, zapišite odmah svotu. Možete prakticirati nešto što ja radim – dok guram kolica prema autu, usput zapišem na mobitel koliko sam novca potrošila. Dok izlazim iz jedne trgovine u drugu, zapišem što sam u prvoj kupila. Skupljanje računa meni “ne leži”, pogube se, ne dobijem ih na blagajni ili zametnem i pronađem kad je već prekasno za obračun.

Pričajte s ukućanima, neka i oni čine isto. Na kraju mjeseca sjednite svi zajedno, i unesite u tabelu sve izdatke i prihode. Što detaljnije zapisujete izdatke, to ćete imati bolji uvid u to gdje i koliko trošite, moći još više optimirati izdatke i povećati stopu uštede. Naša kvota štednje znatno se popravila otkako svaki mjesec pravimo obračun, ali, vjerujte mi na riječ, bez da išta lošije ili manje kvalitetno živimo.

3. Ne bacajte hranu!

Ako ste prošlih mjeseci vodili  tabelu kućnog budžeta, onda znate koliko se puno novca potroši za hranu i zašto pridajem veliku važnost ovoj navici. Osim što je grijeh, bacajući hranu, bacate novac u kantu za smeće. Bi li vam bilo svejedno da poderete novčanicu od 10 € i bacite ju? E pa upravo to radite kad bacate ostatke ručkova i večera od prošlog tjedna.

Ako vam se dva dana za redom ne jede jedno te isto, iskoristite ostatke hrane i od njih napravite novo, drugačije jelo. Na internetu možete pronaći mnogo savjeta kako napraviti novo, ukusno jelo od ostataka.

4. Provjeravajte često račun u banci!

Znate da vam plaća “sjeda” na račun 1. ili 15. u mjesecu i to vam je dovoljno? Neka vam postane navika da barem jednom tjedno provjeravate stanje na računu. Imati ćete svaki tjedan bolji uvid u potrošnju, znat ćete smijete li posegnuti u novčanik malo dublje, ili ste se približili granici toliko da o novim izdacima više ne smijete ni razmišljati.

5. Izbjegavajte uzimanje kredita!

Pogotovo onih potrošačkih. Ako ste do sada bili jedni od onih koji su i 1 L mlijeka plaćali s karticom, odlučite prekinuti začarani krug. Potrudite se otplatiti sve nagomilane kredite (mislim pri tom najprije na one male), i ne podižite više nove.

6. Ne dajte da reklame utječu na vas!

Jedna meni draga blogerica napisala je izvrstan tekst o reklamama i njihovom utjecaju na nas. Ako gledate reklame, možete dugo biti skeptični prema svemu što vidite, izrugivati im se (kao ja npr. kad gledam reklamu o raznim čarobnim sredstvima za čišćenje tvrdokornih mrlja koja samo trebate naprskati i isprati i to je to, čarolija djeluje), ali s vremena na vrijeme nas ipak uspiju zavesti i kupimo ono što nam sugeriraju (a stvarno nam ne treba). Jednostavnije je uopće ih ne gledati ;)

7. Napravite listu želja!

Kad nešto želite kupiti, zapišite na listu i pričekajte par dana/tjedana. Budete li i nakon tog vremena još uvijek sigurni da želite ili trebate tu stvar, kupite ju.

8. Počnite štedjeti odmah danas!

Nemojte se izgovarati da ćete početi kad budete imali više novca. I 5 € stavljenih na stranu je štednja. Kad budete imali više novca, onda možete samo više štedjeti.

Zaključak

Želite li što prije postati financijski slobodni, vrijeme je da promijenite svoj odnos prema novcu. Imali ga jako malo ili jako puno, podjednako možete griješiti i prepustiti svoje financije drugima u ruke.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

6 thoughts on “8 učinkovitih navika kako držati financije pod kontrolom!”

 1. Draga Mirna, večeras sam, potpuno sama, otišla do DM-a i do Yiska, dve moje omiljene prodavnice. Pogotovo sam htela da čekiram Yisk, jer, bila sam sigurna, i bila sam u pravu, stigle su im novogodišnje i božićne džidža bidžice. Kako je to prelepo. Šolje, jastučići, svetiljke, ukrasi, jastuci… Pola sata sam se motala oko svega toga. I shvatila ono što sam znala i pre no što sam ušla unutra – ništa od toga nije nam potrebno. Naš dom je ovako ušuškan taman po našoj meri. I onda stignem kući i pročitam ovaj tvoj tekst i osetim se još deset puta bolje. Hvala ti! :)
  ps. Potrošila sam malo novca u DM-u, ali to je moralo. ;)

  1. Draga Sandra, nema na čemu. Već sam par puta pisala kako se naša mjesečna kvota uštede jako povećala otkako zapisujemo sve izdatke, bez da išta lošije živimo. Nekima možda nevjerojatno, ali uistinu je tako.
   I ja sam prije znala potrošiti novaca i novaca baš u ovo predbožićno vrijeme, nakupovala bi ukrasa da na kraju nisam znala gdje s njima. Volim kad je stan lijepo uređen, prema godišnjem dobu, ali sad točno isplaniram gdje ću što staviti, popišem, i samo to kupim (ma koliko mi se za oči zalijepile stotine drugih drangulija).
   Izdaci koji su potrebni su i opravdani, tu nema rasprave, ali sve preko toga, bolje dobro promisliti.
   Bravo za tebe!

 2. Hvala na savjetima :) moram priznati da baš i ne znam s novcem, nije da sam ga ikad imala puno niti sam trošila neke velike svote, al jednostavno – i kad ga imam, lako se dam namamiti sitnicama, a hrpa (bespotrebnih) sitnica na kraju uvijek previše košta :D Međutim, u zadnje vrijeme pokušavam promijeniti te neke obrasce i općenito odnos prema novcu – pomaci se vide :D mislim da će mi ovaj blog u tim novim nastojanjima svakako biti od pomoći ;)

  1. Hvala ti na komentaru :) Ni sama nisam bila bolja dok sam bila mlađa. Ali kao i za sve u životu, tako se i odnos prema novcu može promijeniti- ponekad je potreban samo netko tko će nam dati ideju kako i dokazati da to uopće nije teško. Čitamo se :)

  1. Pozdrav Ivane. Praćenje budžeta svakako je jedan od najvažnijih koraka koje treba poduzeti kad se radi o svjesnom upravljanju vlastitim financijama. I iako izgleda naporno, uopće nije.
   Hvala tebi na čitanju i komentaru. LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)