Skip to content

Novac ili život

Knjiga Novac ili život – Your money or your life svakako je jedna od prvih koju morate pročitati želite li promijeniti mnoga pogrešna uvjerenja kad je riječ o financijama. Ako ne znate engleski, svejedno nastavite čitati tekst, opisat ću vam ukratko 9 koraka koji će vam pomoći da promijenite svoj odnos prema novcu.

Novac ili život
Knjiga “Novac ili život – 9 koraka za preobrazbu svog odnosa prema novcu i postizanje financijske nezavisnosti”

Knjiga nije bazirana na teoriji, već na dugogodišnjem njegovanju principa koje su njeni autori Joe Dominguez i Vicki Robin, opisali u knjizi.

Joe Dominguez je bio uspješan financijski analitičar na Wall Streetu, i u 31.godini otišao u mirovinu. Nakon toga nikada više za svoj rad nije htio primati novac.

Knjiga je prepuna primjera, priča i iskustava ljudi koji su slijedili program u 9 koraka na putu u financijsku neovisnost. Na mnogim blogovima koji se bave financijskom neovisnošću, mogu se pronaći upravo savjeti i termini koji se po prvi puta spominju u toj knjizi.

Možda se nekome neće dati čitati knjiga u detalje, ili uopće čitati, pa ću vam pokušati predočiti ukratko program za postizanje financijske neovisnosti u 9 koraka.

9 koraka za preobrazbu odnosa prema novcu i postizanje financijske nezavisnosti

KORAK 1: Pomirite se sa svojom prošlosti! Probajte izračunati koliko ste do sada novaca zaradili. I koliko i što u ovom trenutku posjedujete.

Svakako nije jednostavan zadatak. Mnogi će se sigurno iznenaditi koliko su zaradili, a koliko su novca potrošili pitajuć se gdje. No ne odustajte, nego recite sami sebi da ćete od sada promijeniti puno toga u svom životu , a odnosi se na novac. Ne plačite za uzalud potrošenim novcem, nego gledajte na to pozitivno – naučili ste kako ne treba raspolagati novcem, sad krenite ispočetka, samouvjereno, trošite novac razumno, štedite, i imajte na umu  samo jedan cilj – financijsku neovisnost.

KORAK 2: Izračunajte vašu stvarnu zaradu i potrošnju.

Jeste li se zapitali koliko stvarno zarađujete po satu na svom poslu? Ne ono što piše na isplatnoj listi, jer kod izračuna satnice u obzir treba uzeti puno više. Pokušajte to izračunati ovako: od vaše neto plaće oduzmite još troškove koji su povezani uz vaš posao (troškovi prijevoza s posla i na posao, novac za hranu , odjeća koja vam treba za posao…) i podijelite to sa vašim radnim vremenom (ne samo onih 8 sati koje odradite…u radno vrijeme uključite i prijevoz na posao i s posla kući, spremanje za posao, školovanja u vezi posla koja provodite izvan radnog vremena, razgovor o poslu s prijateljima ili ukućanima, vaša razmišljanja kad legnete u krevet, a odnose se na posao…). Dobili ste satnicu koja je puno manja nego ste očekivali? Istina. Ali ne radi se toliko o tome da se razočarate sa malom satnicom, nego da uzmete to u obzir pri sljedećoj kupovini, i razmislite koliko sati morate provesti u uredu, na skeli, za nekom glasnom mašinom, a sve da bi kupili neku stvar koja vam uopće nije potrebna.

KORAK 3: Bilježite mjesečna primanja i potrošnju.

Redovno vodite tabelu kućnog budžeta. Potrebno je sav zarađen i potrošen novac unijeti u tabelu i vidjeti na kraju koliko ste uspjeli uštedjeti, ili gdje ste potrošili previše novca.

KORAK 4: Tri pitanja koja će promijeniti vaš život?

Za svaki od gore navedenih koraka, postavite si pitanje:

 • Jeste li ispunjeni u odnosu na broj potrošenih sati životne energije?
 • Je li taj izdatak u skladu sa životnim ciljevima?
 • Kako bi se taj izdatak promijenio u slučaju da ne morate uopće više raditi?

KORAK 5: Imajte tabelu kućnog budžeta uvijek blizu sebe.

Autori knjige savjetuju da se tabela kućnog budžeta drži na zidu u kuhinji. Mislim ipak da nije potrebno da svatko tko vam uđe u kuhinju, mora baš vidjeti vaše prihode ili izdatke. Ali dobro je imati ju negdje blizu, tako da možete svakodnevno pratiti svoju potrošnju, a ujedno se i motivirati da redovno zapisujete sve podatke u nju.

KORAK 6: Naučite cijeniti vašu životnu energiju smanjivanjem troškova.

Poznato je i dokazano da sreća koja nas ispunjava pri pomisli da bismo nešto mogli kupiti, traje jako kratko kad si željenu stvar i priuštimo.

Danas je za mnoge omiljen izlet odlazak u trgovački centar i naprosto zujanje od izloga do izloga. A kad smo već došli do tamo, nema smisla da se nešto ne kupi, zar ne? I često bez plana i potrebe uzmemo sitnicu, dvije, donesemo ih kući, i…? I onda nas prođe volja za kupljenim, ta stvar padne u zaborav, a mi se već orjentiramo na novi mogući izdatak. A kad realno pogledate, potrošilo se mnogo energije (najprije je novac trebalo zaraditi, pa odlazak u trgovački centar, neodlučnost, čekanje u redu…), a nakraju ipak nismo sretni i ispunjeni.

Autori knjige savjetuju da se prilikom svake veće kupovine dobro informiramo o proizvodu koji namjeravamo kupiti, da usporedimo različite marke predmeta, ispitamo omjer cijene i kvalitete.

Jedan od primjera je kupovina bicikla. Sigurni ste da vam bicikl treba, ali nemojte odmah odjuriti u prvu trgovinu, nego sjednite pred kompjutor i počnite čitati o tome na što morate sve obratiti pažnju pri izboru bicikla. Pronaći ćete sigurno i testove različitih marki i tipova bicikala. Nemojte misliti da su dobri samo bicikli poznatih marki, ali ni gledati da uzmete najjeftinije što se nudi. Čitajte komentare i kritike drugih kupaca. Kad ste konačno sigurni koji bicikl želite, pogledajte gdje ga možete najpovoljnije nabaviti. Ali ako ste do sad bili bez bicikla, i ne treba vam hitno, razmislite možda da pričekate malo. Možda će bicikl biti na sniženju za kojih mjesec, dva, pa ćete proći još jeftinije i biti još sretniji i ponosniji sa sobom jer ste napravili dobru kupovinu.

KORAK 7: Povećajte svoje prihode.

Pokušajte na poslu koji radite dobiti povišicu plaće, ili promijeniti radno mjesto, odnosno zamijeniti ga bolje plaćenim. Školujte se, učite kod kuće, jer tako su vam veće šanse za boljim radnim mjestom, a time i povećanjem vaših prihoda.

Razmišljajte o poslu kao alatu koji će vas dovesti do financijske neovisnosti. Nemojte se bojati ni promijeniti posao, započeti nešto drugo, ako vam se ukaže prilika za boljom zaradom, jer to samo znači da ćete si skratiti put ka cilju, a to je postati financijski neovisni.

KORAK 8: Pokušajte postići to da su vam pasivna primanja ista kao i izdaci.

Pasivna primanja su ona koja sjedaju na vaš račun bez da vi išta morate raditi. To su primanja od dividendi, od kamate, od iznajmljene nekretnine, napisane knjige.

Ako ste izračunali da vam za život mjesečno treba 2000 €, a od navedenih primanja svaki mjesec zaradite 2000 €, onda ste postigli upravo to što i mi sanjamo. Možete živjeti samo od pasivnih primanja i ako ne povisite svoj životni standard, otići odmah u mirovinu jer ste postigli svoj cilj – postali ste financijski neovisni.

KORAK 9: Gospodarite svojim novcem. 

Učite, čitajte, informirajte se gdje i kako ulagati svoj novac da bi povećali pasivna primanja. Ne prepuštajte svoje financije u tuđe ruke, već odluke donosite sami. Ako i pogriješite, naučite na greškama i potrudite se ne činiti ih više.

Zaključak

Knjiga Your money, or your life pomaže da promijenimo naš odnos prema novcu, daje savjete, ideje, kako zauzeti obrambeni stav na bombardiranje reklamama, navođenje na trošenje novca. Pomaže da izađemo iz začaranog kruga RadiRadiRadi – KupujKupujKupuj – RadiRadiRadi.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

6 thoughts on “Novac ili život”

 1. Hvala na preporuci za knjigu, čini mi se izvrsna! Od svih navedenih koraka ja sam do sada jedino vodila tablicu kućnog budžet, što me spasilo u periodu kad sam jedva sastavljala kraj s krajem i uspjela iz minusa ući u plus tj. štednju! Na ostalim koracima trebam još raditi, a mnoge od njih trebam tek oformiti. U svakom slučaju hvala ti što si ukratko iznijela glavne stavke u knjizi, zaista je korisno. Super je taj tvoj blog!

  1. To je ono što pokušavam pokazati, da vođenje troškova uvelike pomaže. To je početak, ali olakšava mnogo. Sigurna sam da ćeš i sa ostalim stavkama krenuti podjednako dobro kao i sa tablicom k.b.

 2. Još jedan odličan tekst :) Hvala na preporuci! Iskreno, dok nisam naišla na tvoj blog, nisam teme o novcu uopće doživljavala na ovako neki ugodan način :) Sviđa mi se i tvoj stil pisanja koji je jasan, jednostavan, zanimljiv. Svaka čast :)

  1. Baš mi je drago čuti :) Novac se prečesto dovodi u negativni odnos, jer uvijek ga je premalo. No koliko ga malo ili puno trebali, ovisi najviše o nama i našim navikama ;)

 3. Budući da nisam najsjajnija u preraspodjeli mjesečnih prihoda (tek sam nedavno počela voditi tablicu budžeta), svaki put kada pročitam neki post na tvom blogu pomislim kako ima nade za mene :). Stoga hvala na preporuci za knjigu, sa zadovoljstvom ću ju pročitati.

  1. Vidjet ćeš kako će se stvari iskristalizirati nakon samo par mjeseci redovnog i detaljnog zapisivanja izdataka. Moj savjet je da ostane i dalje tako. Hvala ti za komentar :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)