Skip to content

Robo-savjetnici – digitalna pomoć pri ulaganju

Željeli biste početi dugoročno ulagati, ali neodlučni ste jer nemate ni vremena ni volje da sami preuzmete ulaganje u svoje ruke? Onda je ovaj tekst upravo za vas! Upoznat ću vas danas s pojmom “robo-savjetnici“, što su i na koji način mogu pomoći želite li početi ulagati novac.

Napomena: tekst je informativnog karaktera i ni u jednom trenutku ne služi da vas nagovori na ulaganje bez da ste se najprije sami informirali o svim rizicima koje ovaj oblik ulaganja nosi. Mi ne ulažemo i ne planiramo ulagati uz pomoć robo-savjetnika.

robo savjetnik

WIkipedia za robo-savjetnike piše ovu definiciju:

"Robo-savjetnik može se definirati kao "samostalna internetska usluga upravljanja bogatstvom koja pruža automatizirane savjete o ulaganju uz niske troškove i male račune, koristeći algoritme upravljanja portfeljem."

Drugim riječima, za sve one koji se ne žele sami brinuti za povećanje svog novca/bogatstva, tu su digitalne platforme koje uz pomoć softvera (algoritma) sastave osobni portfelj za svakog svog klijenta. Umjesto žive osobe mašina preuzima ulogu savjetnika.

Kako funkcioniraju robo-savjetnici?

 1. Prije nego potencijalni ulagač započne bilo kakvo ulaganje na platformu, mora odgovoriti na pitanja kojima se procjenjuje njegova spremnost na rizik. Osim toga, sam unosi svoje trenutno financijsko stanje, godine, je li zaposlen/umirovljenik/privatnik/student, koji je cilj njegova ulaganja (želi li jednoga dana kupiti nekretninu, štedjeti za mirovinu/djecu, povećati bogatstvo) i slično. Jako je važno da na pitanja odgovori što iskrenije i točnije, jer se netočnim odgovorima robo-savjetnika navodi na krive odluke, a ulagača bi to kroz godine moglo skupo koštati.
 2. Kad je robo-savjetnik procijenio koliko je rizika budući ulagač spreman podnijeti, određuje u koje klase bi njegov novac mogao uložiti. Klase ulaganja su na primjer dionice, obveznice, sirovine, nekretnine i slično. Portfelj spremnijih na veći rizik sastojat će se najvećim dijelom od dionica. Portfelji ulagača koji ne žele puno riskirati sastoje se od većeg udjela obveznica.
 3. Složi li se potencijalni ulagač sa prijedlogom ulagačkih klasa, robo-savjetnik za njega pokreće osobni pasivni portfelj. Najprije otvori depo, a onda izabire povoljne ETFove i kupuje njihove udjele od novca koji mu je ulagač stavio na raspolaganje.
 4. Ovisno o ugovoru, robo-savjetnik radi redovno rebalans portfelja.

Svaka usluga košta

Robo-savjetnik preuzima umjesto ulagača sav posao i trud oko ulaganja, ali ga zato ta usluga i košta. Upravljačka naknada za portfelj iznosi oko 1% volumena portfelja godišnje. Konkretno: na uloženih 100 000€, ulagač će godišnje morati platiti 1 000€ naknade. To je svakako trošak koji bi si, da se odlučio sam ulagati, ulagač mogao jednim dijelom prištedjeti.

Kome su namijenjeni robo-savjetnici?

Napisala sam u uvodu da ne koristimo usluge ni jednog robo-savjetnika jer smo mišljenja da se sa vlastitim investicijama trebamo baviti sami.

Ipak, ako netko ne želi preuzeti na sebe odgovornost za svoje ulaganje, prije nego novac stavi na štednu knjižicu (i na taj način zbog inflacije njegov ulog svake godine pomalo gubi na vrijednosti), mogao bi razmisliti o usluzi koju robo-savjetnici nude.

Porez je također važna, a mnogima omražena stavka s kojom se ulagači susreću. Mnogi robo-savjetnici upućuju svoje klijente u porezna pravila.

Štite li robo-savjetnici od gubitka novca?

Ni živi, bankovni savjetnici ni ovi digitalni, ne mogu nikoga zaštititi od gubitka novca dogodi li se pad na tržištu dionica. Svako ulaganje novca rizično je i nije ničim osigurano.

Robo-savjetnik će u trenutku sastavljanja portfelja odabrati najbolje rješenje za svog klijenta, ali nije u mogućnosti predvidjeti bilo kakve buduće događaje na burzi.

Zaključak

Robo-savjetnici su zanimljiva mogućnost koja može pomoći svima koji se, iz bilo kojih razloga, ne odvažuju početi ulagati ušteđeni novac. Važno je prilikom prijave dati što točnije odgovore kako bi digitalni pomagači mogli stvoriti najbolji portfelj za svoje klijente.

Ipak nitko ne bi trebao svoju ušteđevinu predati na raspolaganje nekom drugom, a da dobro ne istraži o kojem se proizvodu radi i u što se njegov novac ulaže.

Imate li još pitanja o robo-savjetnicima, pišite nam, a mi ćemo potražiti odgovore kod prvog robo-savjetnika koji svoje usluge nudi Hrvatima. O tome onda više u sljedećem tekstu.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

3 thoughts on “Robo-savjetnici – digitalna pomoć pri ulaganju”

 1. Pozdrav,hvala Vam na ovom osvrtu. Osobno razmišljam o početku investiranje putem trenutno dostupnog robo savjetnika koji postoji na hrvatskom tržištu. Razlog je taj što trenutno ne znam dovoljno da bih sama mogla investirati. Čini mi se, dok polako učim kako samostalno brinuti o financijama, da je to bolja opcija nego odlaganje i čuvanje novca u banci na štednjama s prinosima u visini godišnje inflacije. S obzirom na navedeno zanimam me mislite li da je takvu vrstu ulaganja bolje odabrati za dugoročni štednju za mirovinu (tu mislim na više od 20 g) ili možda kraći oblik štednje npr. kupnja nekretnine ili štednja za djecu ( 10-20g). Vjerno pratim Vaše objave, voljela bih da ih ima i više, hvala na trudu, savjetima i dijeljenju Vašeg znanja i iskustva.

  1. Poštovana Nikolina,

   hvala na komentaru i Vašoj vjernosti blogu. Vremenski rok koji ste naveli (10 g ili više) po našoj definiciji svakako već spada u dugoročno ulaganje. Kratkoročno bi po nama bilo na samo nekoliko godina i u tom je slučaju sigurniji klasični oblik štednje (npr. oročena štednja). Ako Vi planirate ulagati novac koji Vam neće trebati u sljedećih 10 – 20 godina, mislimo da bi se trebali ozbiljno pozabaviti investiranjem u obliku vrijednosnih papira (npr. dionice, ETFovi, robo savjetnici itd.) U tom slučaju nije bitno za koju namjenu ćete kasnije tu ušteđevinu iskoristiti.

   Pozdrav,
   Mirna i Marijo

   1. Hvala Vam za odgovor i savjete. Svakako razmišljam o dugoročnom investiranju, i polako učim kako se to uopće radi. Lp, Nikolina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)