Skip to content

Žene i financije – zašto bi se svaka žena trebala posvetiti financijama

Veliki je dio društva još uvijek stava da žene i financije ne mogu pod isti krov. A mediji, koji bi mogli uvelike utjecati na promjenu tog uvjerenja, i dalje ne poduzimaju ništa. Agencija The Answer dobila je zadatak da analizira oko 300 članaka u britanskim časopisima za muškarce i žene i došla do zaključka da, ukratko,

žene znaju novac trošiti, a muškarci su oni koji novac znaju zaraditi i investirati.

žene i financije

Pod motom MakeMoneyEqual (zaradimo novac jednako), pokrenuta je hvalevrijedna kampanja kojom se poziva sve one koji na bilo koji način stvaraju sadržaj u medijima, da o novcu govore na isti način za oba spola.

Neka ovaj tekst bude prilog toj kampanji. Znam puno žena koje se iz tko zna kojeg razloga ne usude početi baviti svojim financijama. Sigurna sam da i vi poznajete neke. Upravo za njih pišem danas. Vi mi možete pomoći tako da proslijedite tekst na prave adrese! Možda ćemo već danas, zajedno početi mijenjati neka loša uvjerenja.

Žene i financije – zašto je to tako važna tema?

Žene će pričati o djeci, poslu, problemima u braku, prijateljima… o svemu samo ne o novcu. Ako mi ne vjerujete, a žena ste, prisjetite se koliko često u društvu prijateljica pričate o novcu? Kukanje kako ga nemate ne ubraja se. Koliko često pričate o načinima uštede, fondovima, dobrim dionicama? Iza nas su vremena kad su žene ostajale kod kuće, brinule se za kućanstvo, kuhale, prale, a muškarci odlazili zarađivati novac i raspolagali njime. Danas svi imamo jednaku priliku da radimo, zarađujemo i odlučujemo kako ćemo raspolagati zarađenim novcem. To što muškarci češće pričaju o novcu, ulaganju, štednji i samopouzdaniji su kad su financije u pitanju ne znači da su žene manje sposobne. Naprotiv, evo do kakvih je rezultata došao Fidelity Investment u istraživanju o ženama i financijama. 92% žena se izjasnilo da želi naučiti više o planiranju financija, a 83% njih želi se već sljedeće godine što više angažirati oko svojih financija. Osim toga, istraživanja dokazuju da su žene bolji i uporniji štediše nego muškarci i da (ukoliko se ipak odvažne) kroz duži period postižu bolje rezultate u ulaganju. No i unatoč optimističnim rezultatima, velik broj žena još se uvijek boji preuzeti financije u svoje ruke.

Nekoliko činjenica o ženama koje su financije preuzele u svoje ruke

 1. Kad je riječ o investicijama, žene ulažu više konzervativno i teže ka smanjenju rizika. Njihovi konzervativni portfelji češće imaju bolje rezultate za vrijeme kriza nego za vrijeme rasta, no kada ih se promatra kroz dugo vremensko razdoblje, ukupno postižu dobre rezultate.
 2.  Žene su dugotrajni ulagači, ne špekuliraju tako rado kao muškarci. One dugo izabiru gdje će ulagati novac, puno istražuju, analiziraju, savjetuju se. Često kupuju jeftine fondove ili podcijenjene dionice, i ne diraju uloženo godinama. Fidelity investment pratio je preko 8 milijuna računa svojih mušterija, i došao do zaključka da žene postižu za 0,4% bolje rezultate kod ulaganja u odnosu na muškarce. No to ne znači da su muškarci 0,4% nesposobniji u ulaganju, nego je dokazano da oni češćim trgovanjem na burzi gube više novca (što zbog viših troškova prema brokerima, promašenih odluka ili lošeg izbora trenutka kupovine ili prodaje, a takvih je kod čestih trgovanja mnogo).
 3. Žene su bolje u postavljanju ciljeva i ravnajući se prema njima, usmjeruju svoje investicije, dok će muškarci često i postaviti ciljeve, ali će u zanosu trgovanja djelovati u potpuno drugom smjeru.
 4. Za vrijeme financijske krize 2008. grupa Vanguard je promatrala ponašanje svojih ulagača. 10% manje žena je prodavalo svoje investicije iz fonda u odnosu na muškarce. Zaključili su da u vremenima krize (a zahvaljujući baš konkretnim ciljevima pred očima) žene ostaju ustrajnije, ne paničare puno i nastoje što bistrije glave dočekati kraj krize.

Uz ove 4 činjenice, svakako moram navesti i razloge zbog kojih bi se baš svaka žena morala što prije početi baviti svojim financijama.

4 razloga zbog kojih bi se svaka žena trebala uhvatiti u koštac sa financijama

 1. Nije tajna da mnoge žene u svom radnom vijeku zarade manje novca od muškaraca. Razloga za to nekoliko je. Često su za isti položaj u firmi muškarci bolje plaćeni. Osim toga, jedan dio života žene ne rade jer se posvećuju odgoju djece dok u isto vrijeme muškarci rade i uplaćuju novac za mirovinu. Posljedica toga su niže mirovine. Treba li spomenuti da to znači i niži standard kad dođe vrijeme za mirovinu?
 2. Stopa razvoda sve je viša. Ženama koje se tek nakon razvoda počnu brinuti o financijama treba mnogo duže da bi se financijski oporavile i uspješno nastavile same brinuti o financijama. A to bi si, uz novonastalu situaciju i sve probleme koje razvod nosi sa sobom, svaka žena mogla prištedjeti počne li na vrijeme razvijati svoju financijsku pismenost.
 3. Još jedan važan razlog svakako je i prosječno duža životna dob žena. Žene u prosjeku žive 7 godina duže od muškaraca. Ne bi li bilo lakše da se oba supružnika za života podjednako brinu o financijama, oboje su upućeni u stanje na bankovnom računu, zajedno donose odluke o mogućim zaduživanjima i sl. pa se u slučaju smrti jednoga, drugo može bez problema nastaviti brinuti dalje? Bolje biti pripravan na nešto što se nikada neće dogoditi, nego da nas nepripravne zahvate problemi.
 4. Prema izvještaju “New York Timesa”, žene moraju plaćati 30 % više troškove za razna osiguranja nego muškarci. Realnost je to koju ne možemo ni vi ni ja promijeniti. No ono što je u našim rukama, svakako je prilika da se uhvatimo u koštac sa financijama i naučimo kako da zaradimo više, štedimo više ili od ušteđenog novca stvaramo novi novac koji će pokriti i te i mnoge druge izdatke.

I onda, kako da se pokrenete ako ste žena?

Zapravo je recept isti za oba spola, no kako je ovaj tekst posvećen poticanju žena ka financijama, pisat ću ga u ženskom rodu.

 1. Neka vaša prva zadaća bude da dobijete detaljan uvid u kućni budžet. Ova tabela svakako će vam u tome pomoći. Redovno, iz mjeseca u mjesec upisujte u nju sva vaša primanja i izdatke. S vremenom ćete steći uvid u to koliko vam novca u prosjeku mjesečno treba. Prvi cilj neka vam bude da mjesečno na računu ostane više novca nego što ga potrošite. Budite ponosne na sebe uspijete li uštedjeti samo par eura. Što ćete izdatke bolje imati “pod kontrolom” to će se iz mjeseca u mjesec i povećavati ušteđeni dio.
 2. Novac koji uštedite najprije stavljajte u tzv. “crni fond”, da vam posluži samo u najnužnijim slučajevima (u slučaju otkaza, neplanskog izdatka kojega ne možete izbjeći i sl.). Bilo bi dobro da uspijete sakupiti dovoljno novca kako biste prebrodile barem 3, a još bolje 6 mjeseci bez primanja. “Crni fond” može se nalaziti na zasebnom računu ako mislite da ćete dolaziti u napast novac nepotrebno trošiti. Vjerujem da sada razumijete zašto je važno ispuniti najprije zadaću broj 1 (znati koliko vam novca mjesečno treba). Ako vam mjesečno treba 1 000 €, onda stavljajte novac u fond tako dugo dok ne sakupite barem 3 000€. To će značiti da, npr. u slučaju gubitka posla, imate 3 mjeseca vremena pronaći novi posao bez da se morate uz to brinuti kako ćete platiti račune i kupiti hranu za to vrijeme.
 3. Što budete sigurnije upravljale financijama, neće dugo potrajati da se “crni fond” popuni i da ostane još novca na računu. Sa trenutno minijaturnim kamatama ne isplati se novac slagati na bankovni račun jer će, zahvaljujući višoj inflaciji u odnosu na kamate na štednju, u budućnosti vaš novac izgubiti na vrijednosti. Pred vama je novi izazov! Počnite učiti gdje da ulažete novac kako biste mu pomogle da raste.
 4. Pitajte, savjetujte se (najbolje kod nezavisnih savjetnika), čitajte knjige o financijama, blogove, slušajte podcaste.
 5. I na kraju, počnite ulagati. Sjećate se što sam gore u tekstu napisala? Istraživanja su dokazala da možemo biti čak i uspješnije od muškaraca u ulaganju, ali samo ako i aktivno krenemo djelovati!

Zaključak

Pitanje tko bolje upravlja financijama – muškarci ili žene, potpuno je pogrešno! Umjesto da postavljamo pitanje i trudimo se pronaći pobjednika, trebali bi više raditi na poticanju financijske pismenosti kod onoga tko je još nema (neovisno o spolu). I žene i muškarci imaju podjednake izglede za uspjehom- rade li zajedno, a ne jedni protiv drugih.

Krenu li se i jedni i drugi dovoljno rano financijski se obrazovati, štedjeti i ulagati novac, veći su izgledi da će u starosti živjeti kvalitetnije i sa manje novčanih problema.

Prijavite se za newsletter!

Prijavite se sada i primajte email svaki puta kada bude objavljen novi članak.

Slažem se da moji osobni podaci budu preneseni na MailChimp ( više informacija )

Možete se odjaviti u svako vrijeme.

14 thoughts on “Žene i financije – zašto bi se svaka žena trebala posvetiti financijama”

 1. O konačno novi tekst! Nemam šta dodati, osim možda toga da te predrasude treba da izbjamo iz glave od malih nogu i učimo još i decu o tome! Žene su glavni potrošači pa shodno tome treba da znaju i da barataju novcem.

  1. Imaš pravo, bilo je i vrijeme za novi tekst :)
   Hvala ti na čitanju i komentaru. Slažem se s tobom, imajući na umu koliko su u školama zastupljene teme iz financija, na nama je da ih djeci prenesemo. No opet, kako ćemo, ako ni mi sami nemamo ni volje ni znanja?!

 2. U mene je iskustvo raznoliko.
  Mama mi samo priča o novcu,štednji i o ulaganjina, dok tati to ide na živce i nikad u životu ne bi u ništa uložio.

  Ženu mi novac apsolutno ne zanima niti voli pričati o njemu.
  Bilo kakva razgovor o novcu joj ide na živce, a čak i ne zna koliko kao obitelj imamo imovine.

  Osobno od 2011g. vidim tablicu troškova, a kad sam to predložio ženi nisam se dobro proveo.

  Mislim da nije bitan spol,već imaš li to u sebi ili nemaš.
  Edukacija pomaže, ali nikad mačka neće drage volje u vodu.

  1. Ja sam ti dobar primjer da se to što nisam imala u sebi dok sam bila mlađa, itekako može promijeniti. Kod mojih roditelja se o novcu nije pričalo, o ulaganjima samo u tragovima (i to u negativnom kontekstu). Ipak, polako sam počela čitati, učiti (učim još i danas), o tabeli kućnog budžeta nisam imala pojma, pa danas jedva čekam kraj mjeseca da vidim kakve su nam brojke, čitam izvješća, istražujem… A da si me prije 15-ak godina pitao imam li to u sebi, rekla bih ti, naravno da nemam!

   Možda je samo meni upalo “u oči” kako se više žene boje preuzeti financije u svoje ruke, ali nekako su mi primjeri iz okoline i e-maili koje primam od žena rekli da bi se toj grupi trebala posvetiti jednim tekstom. Ali da ima i takvih muškaraca (kao što kažeš za svog tatu), slažem se. Možda ti i mama ipak uspijete pridobiti i njega i tvoju suprugu ;)

 3. Pozdrav, super post. Mislim da su žene vrlo zainteresirane za financije, no njihov se glas slabo čuje. To svakako treba promijeniti. I sama blogam o financijama (vidi http://www.mytetka.com) te nastojim osvijestiti važnost takve vrste životne higijene neovisno o spolu. Nadam se kako ćemo uspijeti ‘probuditi’ što više ljudi s ovih prostora u pokretu za financijsku neovisnost.

  1. Oni i mi imamo skroz različite ciljeve. Njima je cilj da prodaju financijske produkte i zarade na njima (zato su i savjeti takvi kakvi jesu),a nama da na što jednostavniji način približimo teme o financijama čitateljima, ali bez da na njihovim odlukama zarađujemo. Nama je “zarada” svaki e-mail ili komentar oduševljenja koji primimo od čitatelja jer su ih tekstovi u blogu potakli na veću štednju, ulaganje ili općenito na drugačiji pristup financijama nego što su prije imali.

   Hvala tebi što nas pratiš i pomažeš korisnim savjetima!

   Pozdrav,
   Mirna

 4. moze li me tko uputiti koliki je minimalni kapital koji trebam da bi kupio dionice odnosno ulagao jer bi zelio samo dionice i koliko je to isplativo?takoder zelim pitat jel mogu osobno birati tj kupit dionice koje bi zelio?i jel u principu kod nas uobicajeno da se isplacuje dividenda?unaprijed se zahvaljujem odgovoru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)